Yılın ilk kiraz hasadı başladı

Türkiye’nin 2012 yılı ilk kiraz hasadı, Manisa merkeze bağlı Sancaklı Bozköy beldesinde başladı.

Yılın ilk kiraz hasadı başladı

Beldede üretilen ve kimyevi madde kalıntısı bulunmayan kirazlar, tarlada 13 ile 15 lira arasında satılıyor. Fiyat, sofralara ulaşıncaya kadar 25 lirayı buluyor.

Hasadın başlamasıyla birlikte tüccarların depolarına indirilen kirazlar, kadın çalışanlar tarafından tek tek ayıklanarak kutulara yerleştiriliyor. Başta İstanbul, Antalya, Bursa ve Ankara olmak üzere yurdun çeşitli turizm bölgelerindeki otellere gönderiliyor. İhracata ise yaklaşık 10 gün sonra başlanacak. Çiftçiler, bu yıl kirazın rekolte ve kalitesinin iyi olduğunu söylüyor.

Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, Türkiye’nin ilk kiraz hasadının, her sene olduğu gibi bu senede Sancaklı Bozköy'de başladığını açıkladı. Burada yetiştirilen kirazların doğal ve hormonsuz olduğunu belirten Kabasakal, şu an için iç piyasaya satıldığını, yaklaşık 10 gün sonra da ihraç edilmeye başlanacağını bildirdi. Kiraz üretimi sırasında biyolojik mücadele yapıldığını aktaran Kabasakal, kimyevi madde kalıntısının kesinlikle olmadığını kaydetti. Dünyada kiraz üretiminin 2 milyon ton olduğunu belirten Kabasakal, bunun 215 bin tonunun Türkiye’de üretildiğini söyledi. Kabasakal, bu 215 bin tonun 50 bin tonunun Manisa’da, onun 30 bin tonunun da Sancaklı Bozköy'de yetiştirildiğini vurguladı. Sancaklı Bozköy’de üretilen 30 bin ton kirazın 15 bin tonunun iç piyasaya verildiğini, 15 bin tonunun da ihraç edildiğini söyledi.

Üretici Ziya Özel de kirazın rekolte ve kalitesinin bu sene iyi olduğunu söyledi. Kirazın tarladaki fiyatının şu an için 13 ile 15 lira arasında değiştiğini aktaran Özel, “İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde üretilen kirazlar, bizden bir hafta sonra oluyor. Kemalpaşa’nın kirazı da olmaya başlayınca fiyatlar 6-7 liraya kadar düşer.” dedi.

Kiraz üreticisi bilinçlendiği için artık daha kaliteli kiraz yetiştirildiğini dile getiren Şerif Sağlam ise, “Üretici bilinçlendiği için kirazın kalitesi arttı, bu sayede ihracatımız da arttı. Kirazımızın ihraç edilmesinin hem ülkemize katkısı oluyor hem bize faydası oluyor.” diye konuştu.

Üretici Ziya Selek de, “Kirazlarımızın analizleri devamlı yapılıyor. Beldemizde doğal kiraz üretiyoruz, onun için ihracatımız fazla. İnşallah bundan sonra ihracatımızı daha da arttıracağız.” dedi.

Üretici Mustafa Pilav, Sancaklı Bozköy’de üretilen kirazlarda hormon kullanılmadığını söyledi. Bu sebeple satışında sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Pilav, “Bu sene Allah’ın izniyle ürünümüzün rekoltesi iyi. Bazı türlerde verim az ama o da çok önemli değil. Ürünlerimiz şu anda iç piyasaya gidiyor, kısa bir süre sonra da ihraç edilmeye başlanacak.” dedi.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209