Yıldız: Domatesin katkısı gazdan fazla

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın özelleştirmesi ile ilgili oranın arttığını açıkladı. Yıldız domatesin enflasyona etkisinin gazdan fazla olduğunu aktardı.

Yıldız: Domatesin katkısı gazdan fazla

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin yüzde 80'lik değil, yüzde 100'lük bölümüyle özelleştirilmesinin daha doğru olduğunu düşündüklerini ve bu konuda bir çalışma içinde olduklarını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner ve TÜSİAD Enerji Sektörü Değerlendirme Platformu üyeleriyle bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Bakanlık konferans salonunda basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında açıklama yapan Bakan Yıldız, toplantıda iki başlığın öne çıktığını belirtti ve cari açıkla beraber teşvik paketinin sektöre nasıl bir getirisinin olacağı, aynı zamanda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının bu manada nasıl daha iyi değerlendirilebileceği konusunu geniş bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

TÜSİAD üyelerinin enerjide üretici ve tüketici olmak üzere iki şapkası bulunduğunu kaydeden Yıldız, ''Dolayısıyla birbirinin dilini anlayabilecek, birbirinin problemlerini rahat çözebilecek bir ortamdayız'' dedi. 

BAŞKENTGAZ'ın özelleştirme süreci 

Gazetecilerin soruları üzerine, şu anda doğalgaz dağıtımında İstanbul ve Ankara olmak üzere sadece iki şehrin kamu elinde olduğunu belirten Yıldız, bu özelleştirmelerle alakalı kararlılıklarının devam ettiğini vurguladı.

Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketinin yüzde 80'inin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihale edildiğini hatırlatan Taner Yıldız, şunları söyledi:

''Ama şunu gördük; yüzde 20'sine sahip Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin belki daha farklı bir bedelle bunu talep ettiğini, bunun da yatırımcımızda bir istifham oluşturduğunu gördük. Yani Yüzde 80'ine 600 milyon dolar değer biçen bir yatırımcının, yüzde 20'sine yakın bir bedelle bunu alacak olması dengeli değil. Bununla alakalı Maliye Bakanımızla da görüştük. Bir düzenlemeyle beraber bunu sayın Başbakanımıza sunacağız. Çünkü bunun sonucuna mutlaka ulaşabiliyor olmamız lazım. Bu açıdan ufak bir düzenlemeye ihtiyaç olacak. Yüzde 80'lik değil, belki bunu yüzde 100'lük bölümüyle özelleştirmemiz daha doğru olur diye düşünüyoruz.'' 

Enerjiye yapılan zamların enflasyona etkisi 

Bir basın mensubunun, ''Nisan ayı enflasyon rakamlarında özellikle son dönemde elektrik ve doğalgaza yapılan zamların etkisinin oldukça yüksek olduğu görüldü. Siz önümüzdeki döneme ilişkin de enflasyon açısından bir doğalgaz ve elektrik zammı riski görüyor musunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, ''Enflasyona domatesin tesirinin daha yüksek olduğu zamanlar da oldu biliyorsunuz, şu anda da öyle'' dedi.

Son 10 yılda ham petrolün varilinin 22 dolar seviyelerinden, 122 dolara çıktığını kaydeden Yıldız, bütün bu rakamlarla gerçek manada yüzleşilmesi gerektiğini kaydetti. Yıldız, ''Enflasyonla ilgili Merkez Bankası'nın Bakanlar Kurulu'nda bu hafta Çarşamba günü sunumu oldu. Enflasyonun yarım puanlık kısmı elektrik ve doğalgazdan kaynaklanan kısmıdır. Onun haricindeki kısımlarda diğer sektörlerden kaynaklanıyor. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz'' diye konuştu. 

Erzurum Aşkale'de TEDAŞ işçilerinin ölümü 

Bir gazetecinin Erzurum Aşkale'de TEDAŞ işçilerinin ölümüyle ilgili olayda bilirkişi heyetinin raporunun çıktığını belirterek, ''Kamunun bazı ihmallerinden söz ediliyor, bu olayda gerek Enerji Bakanlığı, gerek TEDAŞ'ın herhangi bir tespiti var mı?'' sorusuna Bakan Yıldız, TEDAŞ'ın kurumsal olarak tamamen Maliye Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olduğunu, fakat kamuoyu algısının Enerji Bakanlığı'na ait bir kuruluş yönünde olduğunu söyledi.

Aras Elektrik'in bir soruya verdiği cevabın Enerji Bakanlığı cevabı gibi algılandığını da ifade eden Yıldız, bakanlık olarak böyle bir önergeye cevaplarının olmadığını vurguladı. Yıldız, ''Organik bir bağımızın olmamasına rağmen kayıtsız kalmamaya çalışıyoruz'' dedi. 

TÜSİAD Başkanı Boyner 

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de 1995 yılından beri TÜSİAD'ın bir Enerji Çalışma Grubu'na sahip olduğunu ve bu grubun çok aktif çalışan gruplardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Önümüzdeki 10 yılın Türkiye'nin enerji denkleminde çok önemli olduğuna işaret eden Boyner, enerji çeşitlendirmesinde Türkiye'nin yol alması gerektiğini vurguladı. TÜSİAD'ın bu denklem içerisinde nasıl yer alacağının çalışma konularının başında geldiğini kaydeden Boyner, şöyle konuştu:

''Geçtiğimiz toplantıdan bu yana Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı Taslağı önümüze geldi. Görüyoruz ki TÜSİAD olarak yapıcı katkı verebilmişiz. Bunu çok önemsiyoruz. Aynı şekilde bu yapıcı katkıyı 3 strateji belgesinde, yani Enerji Borsası, Enerji Arz Güvenliği ve Doğalgaz Strateji Belgelerinde de vermeyi arzu ediyoruz. Maliyet bazlı fiyatlamanın önemli olduğunu düşünüyoruz, iletim altyapısının yenilenmesi de çok önemli diye düşünüyoruz.'' 

TÜSİAD ve 28 Şubat 

Bir gazetecinin, ''Geçenlerde bir açıklamanız oldu (Araştırdım TÜSİAD'ın 28 Şubat'ta hiçbir desteği olmadığı) şeklinde. Ancak baktığımızda dönemin TÜİSAD başkanının Genelkurmay'la sürekli diyalog içinde bulunduğu şeklinde bir açıklaması basına yansıdı'' şeklindeki sözleri üzerine Boyner, ''Ben röportajda mümkün olduğu kadar geniş bir şekilde o dönemi değerlendirmeye çalıştım.

O dönem veya herhangi bir dönem hükümetleri eleştirmek, hükümet düşürmekle eş değildir. TÜSİAD'ı da bağlayan yönetim kurulu kararlarıdır. 28 Şubat süreci de şu anda zaten soruşturuluyor. Bu noktada ekleyeceğim bir şey yok'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209