Üç borsa tek çatı altında toplanıyor

Ekonomi yönetiminin 1 trilyon dolarlık sermaye piyasası oluşturma hedefinin yol haritası netleşti. İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesi kapsamında, borsaya 'tek çatı' modeli geliyor.

Üç borsa tek çatı altında toplanıyor

Ercan Baysal'ın haberi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile İstanbul Altın Borsası (İAB) tek bir borsa haline getirilecek. Yeni kurulacak borsaya 'İstanbul Borsası' ismi verilmesi planlanıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) borsaların birleştirilmesi sürecine destek verecek. Öncelikli olarak İMKB, VOB'daki hissesini satın alma yöntemi ile artırarak çoğunluğu elde edecek.

İMKB'nin holding olması ile birlikte altın borsası da İMKB'ye katılacak. Böylece İFM projesi kapsamında Türkiye'nin 'İstanbul Borsası' adı altında bölgede güçlü bir finans piyasası oluşacak. Çalışmanın yıl sonuna kadar netlik kazanması bekleniyor.

Yine güçlü bir borsa oluşturulması için aracı kuruluşlar, portföy yönetim şirketleri ve değerleme uzmanları Türkiye Sermaye Piyasası Birliği adı altında toplanacak.

VOB ve İstanbul Altın Borsası'nın İMKB'nin çatısı altında birleşeceğini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, çalışmanın finans merkezi projesine destek vereceğini kaydetti.

Tek bir borsa kurulmasına yönelik dünya örneklerinin incelendiğini aktaran aynı yetkili, "İMKB'nin VOB'daki hissesinin artırılmasının yanı sıra altın borsasının da katılmasıyla birlikte ortaya büyük bir holding çıkacak.

İMKB holding olursa bir şirket gibi yönetilir. Bu da uluslararası bir piyasa olması için önemli katkı sağlayacak." dedi.

İMKB'de işlem gören şirketlerin toplam değeri 385 milyar dolar civarında. Borsanın 2015 yılı sonuna kadar 1 trilyon dolarlık bir büyüklüğe erişmesi hedefi bulunuyor.

Borsada işlem gören şirket sayısında ise öncelikli plan en az bin şirkete ulaşabilmek. Bu kapsamda hem SPK hem de İMKB, Anadolu'da potansiyeli olan firmaları tek tek dolaşarak borsaya yeni oyuncu kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

YATIRIMCININ PARASI ARACILARDA BATMAYACAK

Türkiye'deki borsaların tek çatı altında toplanmasına yönelik çalışma devam ederken, SPK'nın iki yıldır üzerinde çalıştığı yeni kanun tasarısı da belli oldu.

Kamuoyunun görüşüne açılan Yeni Sermaye Piyasası Tasarısı yatırımcıyı koruyacak düzenlemeler getiriyor. Piyasa bozucu eylemler idari para cezasına tabi fiiller olarak ilk defa mevzuata girerken, dolandırıcılık ve bilgiyi kötüye kullanma suçlarına ilişkin kapsamlı tedbirler alınacak.

Taslak ile Avrupa Birliği düzenlemelerine paralel olarak sermaye piyasası faaliyetinde bulunan kuruluşların mali açıdan sıkıntıya düşmeleri önlenecek. Yatırımcıların tazminine yönelik olarak 'Yatırımcıları Tazmin Merkezi' oluşturulacak.

Bu kapsamda Yatırımcıları Koruma Fonu daha etkin hale getirilecek. Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu gibi çalışacak merkez, aracı kurumun batması halinde hisse senedi sahiplerinin zarar görmesini önleyecek. Yatırımcıların parası aracı kurumlarda batmayacak.

Zaman

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209