TZD: Okul Sütü Projesi korunmalı

Türkiye Ziraatçılar Derneği, ''Okul Sütü Projesi''nin korunması gerektiğini kaydetti.

TZD: Okul Sütü Projesi korunmalı

 Türkiye Ziraatçılar Derneği, ''Okul Sütü Projesi''nin korunması gerektiğini bildirdi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, proje kapsamında dağıtılan sütler nedeniyle 8 ilde 600'den fazla öğrencinin tedavi gördüğü, henüz tıbbi analiz sonuçları açıklanmadığını için olayın nedenleri ile ilgili çok kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtildi.

Dernek olarak ''Okul Sütü Projesi''nin kesin olarak desteklendiğinin kaydedildiği açıklamada, ''Meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz olay nedeniyle bu projenin aksamasının ya da ortadan kaldırılmasının yanlış olacağını düşünüyoruz. Ancak meydana gelen son olay nedeniyle titiz bir soruşturma yürütülmesini ve kamuoyunun soruşturma sonuçları ile ilgili olarak bilgilendirilmesini bekliyoruz'' ifadeleri kullanıldı.

Süt sektörünün tarım ve hayvancılık politikaları açısından olduğu kadar halk sağlığı açısından da büyük önem taşıdığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Süt sektörünün en önemli sorunlarından biri kalite sorunudur. Halen ülkemizde üretilen sütün yüzde 50'si denetimsiz bir biçimde toplanmaktadır. Bunun anlamı sütün büyük bir bölümünün sağım aşamasından başlayarak çeşitli bakteri ve benzeri unsurlarla enfekte olmasıdır. Soğuk zincir dediğimiz uygulama tam olarak hayata geçirilebilmiş değildir. Türkiye'de üretilen sütün yaklaşık 7 milyon tonu kayıt altındadır.

Oysa üretimin 14 milyon ton civarında olduğu söyleniyor. Demek ki toplam üretilen sütün yarısı kayıt dışıdır. Süt toplama ve işleme işini usulüne uygun yapan kuruluşların almadığı bu kayıt dışı ve enfekte sütler piyasada bazı firmalar tarafından ucuz fiyatla toplanmakta ve süt ürünleri imalinde kullanılmaktadır. Süt üretiminin büyük bölümünün küçük üreticiler tarafından gerçekleştirildiği düşünüldüğünde, süt üreticilerinin kooperatifleşerek hijyenik koşullarda üretim yapabilmesinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209