TÜSİAD: Ekonominin düzelmesi için adaletin düzelmesi gerekiyor

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "Ekonominin düzelmesi için hukuk ve adalet sisteminin düzelmesi gerekiyor." dedi.

TÜSİAD: Ekonominin düzelmesi için adaletin düzelmesi gerekiyor
 İstanbul'da gerçekleştirilen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan,  "Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş henüz tamamlanmış gözükmüyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminin kurumsal yapısı oturtulamadı. İstanbul seçimlerinin iptali ile siyasal gerilimin devam edeceği belli." dedi. 

Özilhan, ülkenin ekonomi ve demokrasi anlamındaki yapısal sorunlarının çözümü için strateji geliştirmesi, adımlar atması gerektiğini belirtti. "Rezervler eriyor, halkın alım gücü azalıyor. Türk vatandaşları Türk lirasından kaçıyor." diyen Özilhan, Türkiye küresel rekabette kan kaybediyor. Enflasyonda 121. sıradayız. Yargının bağımsızlığı 111., yargıda hak aramada 109., basın özgürlüğünde 129. sıradayız. Bu nedenle ekonominin düzelmesi için hukuk ve adalet sisteminin düzelmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Özilhan şöyle konuştu: 

"Girişimciyi girişim yapamaz hale getiren ayakb ağı oluşturmuş durumda. Demek ki demokrasi işler kılınırsa, eleştirel düşünmenin önünü açan bir eğitim reformu gerçekleştirilirse ekonomi performansı yükselecek. Türkiye muazzam bir potansiyele sahip. Biz bu nedenle ekonomi derken demokrasi, yargı bağımsızlığı, insan hakları demeye devam edeceğiz. Bu görevi, TÜSİAD'ın tüzüğünden alıyoruz. Tüzüğümüzün amaç maddesini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. 'TÜSİAD, insan hakları evrensel bildirgesinin düşünce, inanç ve girişim özgürlüklerinin, laik hukuk devletinin, katılımcı demokrasi anlayışının, liberal ekonominin, rekabetçi piyasa ekonomisinin benimsendiği bir toplumsal düzenin oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlamayı amaçlar.
Güçler ayrılığının mükemmel işlediği, yürütmenin çalıştığı, ifade ve medya özgürlüğünün güvence altına alındığı, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığından kimsenin şüphesinin olmadığı bir sistem kurmak için bu seçimleri yaptık. Peki kurabildik mi? Bugün geldiğimiz noktaya bakarsak evet diyemiyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük ve köklü bir devletin sisteminin depiştirilmesi ve uyumluluştırılması daha zaman alacak gibi. Cumhurbaşkanlığı sisteminin kurumsal yapısı da daha oluşturulamadı gibi. Bu sorunların üzerine etkin biçimde gidilmesini engelliyor. Bu sırada toplumsal kutuplaşma da derinleşiyor.
31 Mart seçim döneminde de böylesi bir propaganda dönemi yaşandı. Muhalefet liderinin saldırıya uğraması siyasal gerilimi daha da yükseltti. Seçimlerin yenilenmesiyle de gerilimin devam edeceği belli oldu. Buna rağmen vatandaşımız sakinliğini koruyor. Sandık sonuçları da siyasiler arasındaki kutuplaşmanın karşılık bulmadığını gösteriyor. Vatandaşımız hamaset değil, bir arada hareket edilmesini istedi ve bunu da sandıkta gösterdi. 
Üçüncü sorun da dış politikada. Bize özgü sorunların dışında küresel problemler de var.
Uluslararası ilişkilerdeki gerilimler TL'nin değerinde sert düşüşlere neden oluyor. Bu sert düşüş maliyet artışıa sebep oluyor. Üretim ve yatırım kararlarını bozuyor. Mali olarak zedeliyor, iflaslara sebep oluyor. Unutmayalım, devletlerin gücü ekonomideki güçlerinden gelir. Ekonomik olarak zayıf olan, finansman sorunu çeken ülkeler ekonomileri güçlü ülkelere tabi olurlar.
Güçlü bir ekonominin temelinde ise güven vardır. Güveni inşa etmekse zordur, binbir zahmetle örülür ama bir anda da yıkılabilir. Biz ayrışırsak, birbirimize güvenmezsek dışarısı bize hiç güvenmez.
Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimlerden sonra Türkiye İttifakı yapmasını ve geçen hafta kuşattığı bir anlayışa vurgu yaparak birlik çağrısı yapmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Nasıl ki hem ülkemizin kurtuluşunu ve cumhuriyetimizin kuruluşunu birbirimize kenetlenerek başardıysak, bugünlerden de böyle çıkarız.Hepimiz el birliği yaparak hem demokrasiyi hem de ekonomiyi güçlendireceğiz."

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2019, 13:01

Sivil Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209