Türkiye'de tasarruf hazırlığı ABD'nin iştahını kabarttı

Ali Babacan, Kıdem Tazminatı Fonu, yeni bireysel emeklilik teşvikleri gibi unsurların ABD'li önemli fonların dikkatini çektiğini söyledi.

Türkiye'de tasarruf hazırlığı ABD'nin iştahını kabarttı

Celal Toprak'ın haberi

Ali Babacan, Kıdem Tazminatı Fonu, yeni bireysel emeklilik teşvikleri gibi unsurların ABD’li önemli fonların dikkatini çektiğini söyledi.

Babacan, “Bu çalışmalar tasarrufa yardımcı olacak” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD'nin Boston ve Chicago kentlerine yaptığı iki günlük ziyaretiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Dönüş uçağında açıklamalar yapan Babacan, yüksek teknoloji şirketlerinin Türkiye'ye olan ilgisinden tasarruf açığının kapatılmasına kadar geniş bir perspektifde önemi bilgiler verdi.

Teknolojik buluşma

Boston'da, yüksek teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin de katıldığı toplantılar yaptıklarını söyleyen Babacan, "ABD Başkanı Obama'nın yakın arkadaşı Mashaccusset Valisi ile biraraya geldik.

Valiyi, Türkiye'ye ilgi gösterecek yüksek teknoloji şirketleriyle birlikte ülkemize davet ettik. RAYTHEN gibi savunma teknolojilerin sahip şirketlerle de temas oldu" dedi. Bölgenin 1 trilyon dolarlık fon yönetimine sahip olduğunu hatırlatan

Babacan, özellikle Boston'da hisse senedi ve tahvil piyasasına meyleden büyük fon yöneticilerinin ilgisini kazanmanın anlamlı olacağını vurguladı.

Yüzde 30 tasarruf

Katıldıklarını toplantılarda, son açıkladıkları tasarrufu teşvik paketi ve bireysel emeklilik çalışmasının da ses getirdiğini gördüklerini vurgulayan Babacan, şunları söyledi: "Gelişmekte olan ülkeler yüzde 30 tasarruf yapıyor. Tasarruf-yatırım arasındaki fark açıldığında cari açık meydana geliyor.

Bizim geçen sene yatırım ve tasarruf oranımız ayrı ayrı yüzde 12. Denklemde yüzde 10 cari açığı veriyor. Yeni kıdem tazminatı sistemi ve bireysel emeklilik çalışması tasarrufa yardımcı olacak.

Devletin katkısı iyi

Bireyseldeki yüzde 25'lik devlet katkı payı az değil. Bu pay minumum tasarruf için. Geniş kesimleri koruyacak. 10 puanlık cari açık var.

Bireysel emeklilik şirketleri, uygulamanın 5-10 yıl arasında tasarrufa 5-6 puan katkı yapacağını hesap ediyor. Tasarrufu artırabilirsek cari açığı yarı yarıya azaltırız. Ama biz beklentiyi çok yükseltmek istemeyiz."

Enerjinin kendisi teşvik

Enerji sektörünün teşvikle ilgili hayal kırıklığı yaşadığına ilişkin görüşleri de değerlendiren Babacan, şöyle konuştu: "Sektörün kendisi teşvik. O kadar çok yatırım var ki Türkiye'de, yüzlerce lisans aldılar. Enerji ürettikten sonra hemen satılan bir ürün.

Ayrıca, eğer stratejik bir sektörde yatırım yapılıyorsa, onun yanına sadece o tesisin ihtiyacını karşılayacak bir enerji tesisi kurulmasına teşvik veriyoruz. Bir mal iyi satıyorsa ticari hayatta ona iskonto yapmazsınız." Güneş enerjisine verilen fiyat teşvikiyle ilgili eleştirileri de yanıtlayan Babacan, durumu "Garantili para kazanmak istiyor yatırımcılar" şeklinde yorumladı.

FATİH'de hatasız teknoloji arıyoruz

FATİH Projesi'ndeki son gelişmeler hakkında da bilgi veren Babacan, bugün bakanlardan oluşan 7 kişilik komitenin toplanacağını söyledi. Babacan, şunları söyledi: "Türkiye'de yatırım ayağı ile ilgili üretme ve satınalma ihalesini formüle edeceğiz.

Türkiye'de yüzde 25'lik satınalma ve yerli katkı oranını değerlendirip teklifleri ona göre şekillendireceğiz. Proje bizi örnek alan coğrafyaya da açılmalı. Teknik heyetimiz Japon, Avrupa, ABD ve Singapur'da uluslararası firmalarla görüştü. Son teknoloji kadar hatasız teknoloji de bizim için önemli bir kıstas. Proje 2014'e kadar 7-8 milyar dolara mal olacak."

Bugün

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209