Tüketicinin borcu ne durumda?

BKM Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye'de bireylerin borçluluğu ile tasarrufları arasında riskli bir durum olmadığını belirtti.

Tüketicinin borcu ne durumda?

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartı ve bireysel kredi ödemelerinde riskli bir durum olmadığını söyledi.

Rakamlara bakıldığında Türkiye'de bireylerin geçen yıl tasarrufları kadar borçlandığını ifade eden Canko, "Kredi kartı geri ödemelerinde problem var mı?" sorumuza şu yanıtı verdi:

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre "Bireysel kredi ödemelerinde sorun yok. 2012'de, aralık sonu itibarıyla bireylerin mevduat tasarruflarına ve tüketici kredileri ve kredi kartı borcuna baktık. Kredi kartında taksitli ve taksitsiz diye ayırım yaptık.

Taksitli ödeme aslında vadesi gelmemiş sıfır faizli finansmandır. Rakamlara baktığımızda Türkiye'de şu felaketi isabetli bulmuyorum. "Tüketicilerin finansal yükümlülükleri çok patladı" deniyor. Yok böyle birşey. 2012'de 40 milyar TL yeni tasarruf yapmışız. Bu sadece tasarruf mevduatı.

Bu rakamın içinde bireysel emeklilik, altın, konut, araç, hisse senedi, yatırım fonları yok. Oysa 2012'te yatırımcılar yoğun şekilde bu yatırım araçlarına yöneldiler. Tüketici kredileri ise 25 milyar TL arttı. Bireysel kredi kartı alacaklarımız ise 15 milyar TL arttı. Topladığınız zaman bireylerin tasarrufları ile yükümlülükleri aşağı yukarı aynı rakamlara ulaşıyor. 2012'de bireyler tasarruf ettiği kadar borçlandı. Bireysel finansmanda bir açık yok.

2012'de taksitli kredi kartı ödemesini daha çok kullanmışız. Bu risk demek değil, bu bizim yükümlülüğümüz ama vadesi geldiğinde. 12'nin üstünde taksit zaten yok."
Soner Canko sorularımızı yanıtladı.

* BKM'nin 2013 hedefi nedir?

2013'te ise en önemli hedefimiz BKM Express'in mobil tarafını büyütmek. Bugün cep telefonları, akıllı telefonlar ayrılmaz bir parçamız oldu. İnternete girmek için bir bilgisayarın karşısına geçmeye, e postalara bakmak için ofise gitmeye gerek yok. Mobilite dedikleri kavram artık hayatın bir parçası oldu.

Beş yıl önce mobil hayat, mobil iş dedikleri zaman ben de ne demek istiyorlar diye merakla dinliyordum ama bugün artık cep telefonu şifrelerimizi aldığınız, internete bağlandığımız, araştırma yaptığımız herşeyimizin olduğu bir yer oldu. Bunun içinde yer almamız vazgeçilmez bir hal adı. 2013'teki en önemli çalışmalarımız mobil üzerinde olacak.

* Yeni projeleriniz var mı?

Cepte alışverişten sonra artık ödemeyi de BKM Express ile cep telefonundan yaptıracağız. BKM Express'te bir alış verişi yaptıktan sonra BKM Express ile öde seçeneğine bastığınız zaman ödemeniz gerçekleşmiş olacak.

İnternette olduğu gibi dijital cüzdanınıza bağlanarak kart bilgilerinizi cep telefonunuzdan tuşlamadan e-ticaret yapabileceksiniz. Hem kişiden kişiye ödeme hem de e - ticaret ödemeleri BKM Express'ten gerçekleştirilebilecek.

İNTERNETTEN EN ÇOK UÇAK BİLETİ ALINIYOR

* İnternetten en çok ne alınıyor?

Mobil hayatta en çok marketler, ulaşım, turizm ve medya var. Mobil uygulamalarda gazeteleri okuyabiliyorsunuz. Ulaşımda rezervasyon yapıp bilet alabiliyorsunuz. İnternette ağırlıklı olarak alış verişte en çok ulaşım, giyim, tekstil, elektronik, bilgisayar sektörleri öne çıkıyor. Bugün Türkiye'nin önde gelen hava ve karayolları şirketlerin satışlarını büyük kısmını internetten yapıyorlar. Havayolları kartlarla sattıkları her 100 liranın 93 lirasını internetten satıyorlar. Yedi lirasını POS'la fiziki olarak satıyorlar.

ÖDEMEDE BANKA KARTI KULLANIMI YÜZDE 35 ARTTI

* 2012'de kart kullanımı nasıldı?

2012'deki memnuniyet verici eğilimlerden biri banka kartları daha çok alış verişte kullanıldı. Bizim en çok istemediğimiz şey ATM'lerden banka kartıyla çok para çekilmesidir. Çünkü para çekmek çok maliyetli bir şey. Yüzde 35'lik bir büyüme var, banka kartıyla ödemede. Kredi kartından daha iyi gidiyor. Kredi kartı yüzde 20 - 25 oranında olmasına rağmen banka kartının POS kullanımı yüzde 35'lere ulaştı. Ödemelerde banka kartlarını daha çok gençler kullanıyorlar. Bu oranın bu yıl da artmasını bekliyoruz.Haber7

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209