S&P Türkiye notunu savunmaya geçti

S&P Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes: 'S&P'nin görevi, bir ülkenin kredi güvenirliğine yönelik tamamen bağımsız görüş sağlamaktır'' dedi.

S&P Türkiye notunu savunmaya geçti

Standard&Poor's (S&P) Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes, S&P'nin görevi, herhangi bir siyasi gündemden bağımsız olarak, bir ülkenin kredi güvenirliğine yönelik tamamen bağımsız görüş sağlamak olduğunu belirterek, ''Biz şu anda kredi derecelendirmesi yaptığımız 127 ülkeye yönelik kredi notlarımızı, tamamen şeffaf derecelendirme kriterlerine göre belirliyoruz'' dedi.

Holmes, AA muhabirine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesine yönelik ''Sen kalkıp bu Türkiye'nin kredi notunu durağana indirirsen bunu yemezler. Ve bunun bedelini 'artık ben seni bir kredi kuruluşu olarak tanımıyorum' demek suretiyle açıklarız'' açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Holmes, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''S&P'nin görevi, herhangi bir siyasi gündemden bağımsız olarak, bir ülkenin kredi güvenirliğine yönelik tamamen bağımsız görüş sağlamaktır. Biz şu anda kredi derecelendirmesi yaptığımız 127 ülkeye yönelik kredi notlarımızı, tamamen şeffaf derecelendirme kriterlerine göre belirliyoruz. Veri setimiz 1975 yılına dayanıyor ve IMF başta olmak üzere diğer önemli kurumlar tarafından da güçlü şekilde kabul görüyor. Kamuoyuna da duyurduğumuz gibi, Türkiye'nin kredi notu görünümünü, ülkeye gelen dış talebin azalması ve kötüleşen ticaret hadlerinin Türk ekonomisinin yeniden dengelenmesine engel olabileceği için değiştirdik. Aynı zamanda, Türkiye'nin kredi notunu da teyit ettik. Kredi not görünümünün pozitiften durağana revize edilmesi, Türkiye'nin kredi notunun önümüzdeki 12 ve 18 ayda aynı kalacağına yönelik görüşümüzü yansıtıyor.''

-''Rating kuruluşlarına sıkı denetim talebi''

Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri A.Ş (TURKRATING) Yönetim Kurulu Üyesi Gülnur Üçok da, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili kurumlarının uluslararası derecelendirme kuruluşları ile anlaşmalar yaptığını ve Türkiye ekonomisi hakkında inceleme, durum ve derecelendirme faaliyetleri ile açıklamalarda bulunmakta olduğunu belirtti.

Üçok, derecelendirme kuruluşlarının isteğe bağlı ve isteğe bağlı olmayan derecelendirme kuruluşları olarak sınıflandırıldığını ifade ederek, ''Bildiğimiz kadarıyla sadece ABD ve Fransa isteğe bağlı olmadan rating kuruluşlarınca derecelendirilmektedir. İsteğe bağlı olan ülkelerde rating kuruluşları ile anlaşma yapılır ve rating sonuçlarını tüm dünya ile paylaşır. Avrupa'da bu rating kuruluşları devletlerin çok sıkı denetimi altındadır'' şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın ''S&P'yi tanımama'' yönündeki açıklamasının, isteğe bağlı olarak derecelendirme yapması için S&P ile anlaşmayı yenilememe veya sözlü olarak dikkate almayacağı anlamına gelebileceğini söyleyen Üçok, ''Bu açıklamadan tam anlamıyla ne anlamamız gerektiği, ekonomi ve siyasi kurmayların açıklamasından sonra anlaşılabilir'' görüşünü de dile getirdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209