Soma Holding’e bu defa termik santral izni

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 301 madenciye mezar olan Soma-Eynez'deki maden ocağını işleten Soma Holding'e bu defa Amasya'da EPDK tarafından termik santral izni verildiğini söyledi.

Soma Holding’e bu defa termik santral izni
 Faciayla ilgili onlarca soru ve soruşturma ortadayken, Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarına devam ederken, devletin şirketle kurduğu bağların, verilen izinlerin, Soma'dan hiçbir ders alınmadığını ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yazılı cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi veren Milletvekili Öz; Soma Holding'e bağlı Gürmin Enerji Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Amasya-Merzifon ve Suluova ilçeleri sınırları dahilindeki termik santral, kül ve kömür depolama sahası, kömür ve kireç ocakları, hazır beton santrali, lavyer ve kırma-eleme-yıkama tesisleri yapım projesine dair süreçte, EPDK tarafından verilen onayın kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtığını hatırlattı.

2012'den bu yana gerek milletvekillerinin, gerekse sivil toplum örgütlerinde ve bölge halkında tepkiyle karşılanan, yer seçimi açısından tarım ve hayvancılık ile doğal yaşama, kültür ve turizme zarar vereceği, salınacak gaz ve kül atıkların geniş bir sahayı olumsuz etkileyeceği, arazide kuraklık ve su kirlenmesini beraberinde getireceği savunulan, ÇED sürecinin bölge halkı nezdinde yeterli bilgilendirme yapılmaksızın ilerlediği belirtilen termik santral projesi, özellikle Soma'daki maden faciasının ardından yeniden gündeme geldiğini belirten Öz, "Soma Holding'in bir başka maden şirketi olan Soma Kömür İşletmeleri'nin işlettiği Soma-Eynez'deki maden ocağında, 13/5/2014 tarihinde yaşanan maden faciasının adli ve idari soruşturma süreci ile Meclis Araştırma Komisyonu'nun çalışmaları devam ederken, holding ve yetkili bakanlıklar hakkındaki işçi güvenliği, iş yeri denetimi ve hizmet alım sözleşmesi/rödovans konusundaki açık ihmal ve usulsüzlük iddiaları sürerken, EPDK tarafından Soma Holding'e bağlı bir şirkete verilen izin, kamuoyunda "holdingin faciaya rağmen ödüllendirildiği" tepkisiyle karşılanmıştır." dedi.

ÖZ'DEN, TANER YILDIZ'A VE İDRİS GÜLLÜCE'YE SORULAR

Soma faciasından bugüne kadar, Soma Holding'in şirketleri içinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bağlı, ilgili ve ilişkili kurum/kuruluşlarından izin, onay almış projeleri nelerdir? Holding şirketlerinin reddedilen projeleri var mıdır? Amasya'daki termik santral projesi için verilen EPDK kararının içeriği nedir? Soma Holding'in işlettiği Soma Eynez'deki maden ocağında yaşanan faciaya rağmen, Bakanlığınız ve yetkili kamu kurum, kuruluşları aynı holdingin madenle ilgili şirketlerine hangi gerekçelerle, hangi proje izin ve onaylarını vermektedir? Soma maden faciasının adli, idari ve yasama süreci işlerken, facianın sorumlularından olduğu iddia edilen holding yetkililerinin ve/veya holdinge bağlı bir şirketin enerji projeleri için kamudan izin/onay almaya devam etmesini nasıl karşılıyorsunuz? 24 Eylül 2013 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda, termik santral kurulum süreciyle ilgili "format belirleme" toplantısına katılan Suluova temsilcilerinin sunduğu 15 maddelik santralin zararlarını içeren rapor hakkında, Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmış, ne yönde görüş oluşturmuştur; projenin ÇED süreci hangi aşamadadır?

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2014, 13:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209