Sıra tuz ve şekerde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''üç beyaz'' olarak nitelendirdiği un, tuz ve şekerle ilgili sağlıklı beslenmeye dönük bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Sıra tuz ve şekerde

 Bakan Eker, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Tepeprime'daki Antalya EXPO 2016 Ankara Ofisi'nin açılışını yaptı. Açılış kurdelesini kesen Eker, ofisin ''hayırlı olması'' temennisinde bulundu.

Burada basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Eker, ''Okul kantinlerinin hijyenine yönelik düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerinin'' sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:

''Türkiye'de Milli Eğitime bağlı 40 bin okul var. Bunların kantinlerinde gıda, yiyecek, içecek maddeleri oradaki çocuklarımıza bir şekilde servis ediliyor, satılıyor. Biz buradaki hem çalışanların hem çalışma ortamının hem orada satışa sunulan ürünlerin sağlıklı ve güvenilir olması yönünde ilk defa bir hijyen yönetmeliği yayımladık. Bununla ilgili eğitim çalışmaları yapılıyor. Orada hem çalışan elemanlar, o kantinlerde çalışan kişiler, onların kılık kıyafetinden tutun, davranışlarına, ilişkilerine, tabii ürünlerin sağlıklı olması kadar onlar da önemli. Bütün bunları düzenleyen yeni bir mevzuat çalışma yapıldı. Yönetmelik dün yayımlandı. Bunu tabii Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımızla birlikte yürüteceğiz. Uygulamasını birlikte yapacağız. Çocuklarımızın güvenilir ve hijyenik yiyecek ve içecek maddelerine ulaşmasını temin için bu mevzuat düzenlemesi yapıldı.''
Toplumda sağlıklı beslenme, güvenilir gıda konusunda birçok uygulama bulunduğuna dikkati çeken Eker, son düzenlemenin de onlardan birisi olduğunu söyledi.
Sağlıklı gıda konusunda 100'ün üzerinde yönetmelik yayımlandığını bildiren Eker, ''Bu da özel olarak okullara, okul kantinlerine dönük bir uygulama. Bunun eğitim çalışmaları yapılıyor şu anda. Uygulaması da bundan sonra takip edilecek'' diye konuştu.

-''Tuz kalitesini artıracağız''-

Bakan Eker, başka bir gazetecinin ''Ekmeğin ardından şeker ve tuza yönelik önlemlerin alınacağı gündeme geldi. Nasıl çalışmalar yürütülecek-'' sorusu üzerine şunları söyledi:
''Beslenme açısından halkın en çok tükettiği gıda maddeleri, hem sağlıkla ilişkili olarak kuşkusuz, bunlarla ilgili düzenlemeler var bu 100 küsur yönetmelik içerisinde. 2012'nin 1 Temmuzunda ekmek tebliğini uygulamaya koyduk. Fırınlarda üretilecek ekmeğin asgari kepek oranı artırıldı, yüzde 20-25 oranında, keza tuz oranı düşürüldü. Şimdi un sanayinde de aynı şeyi yapıyoruz. Kepekli un üretimine de mecburi standart olarak getiriyoruz. Fırınların bize zaman zaman şöyle şikayetleri oluyor. Fırıncılar diyor ki: 'Biz ekmek üreteceğiz ama unda kepek oranı düşük oluyor'. Biz bu defa aynı uygulamayı un fabrikaları için de getiriyoruz. Buna ait şu anda bir çalışma yapıyoruz.''

Ekmeğin içerisindeki tuz oranının azaltıldığını anımsatan Eker, tuz kalitesinin artırılmasına yönelik bir çalışma yürüttüklerini belirtti.
Kaya tuzunun tüketiminin artırılmasına yönelik ve genel olarak da tuz tüketiminin azaltılmasına dönük bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çünkü tuz, birçok hastalıkla ilgili sorun yaratabiliyor. Sağlık Bakanlığımızla bir çalışma yapıyoruz. Bir de şekerle ilgili aynı şekilde. Kahverengi şeker denilen, daha az manada rafinasyon işlemine tabi tutulan şekerle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki haftalarda, aylarda bunların detayları da uygulamalara geçtikçe sizlerle paylaşacağız. Un, tuz ve şeker... Bu üç beyazla ilgili şu anda sağlıklı beslenmeye dönük bir çalışmamız var. Sayın Başbakanımız zaten bunu ilk olarak Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası sırasında açıklamıştı. Biz de şimdi o paralel de Hükümet olarak, Bakanlık olarak Sağlık Bakanlığımız ve bazı yerlerde Milli Eğitim Bakanlığımızla, diğer bakanlıklarla işbirliği halinde bunu uygulayacağız.''

Bakan Eker, bu konudaki detayların sorulması üzerine, konuya ilişkin mevzuat düzenlemesi gerektiğini, sürecin işlemeye başladığını, kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

-''EXPO'da her şey planlandığı gibi''-

Bakan Eker, gazetecilerin EXPO'ya ilişkin sorusu üzerine, ofisin çalışma esasları hakkında bilgi verdi.

Antalya EXPO Ajansı Genel Sekreterliği bulunduğunu anlatan Eker, ''Bizim esas büyük çalışma ofislerimiz Antalya'da. Türkiye'nin başkenti olması hasebiyle biz Ankara'da da bir irtibat bürosu kurduk. Dolayısıyla bir koordinasyon sağlayacak. Burada birkaç arkadaşımız çalışacak. Diğer bütün personelimiz esas Antalya'da. Genel Sekreter ve Genel Sekreterlik personelinin daimi çalışma yeri Antalya. İhtiyaç orada. Burada sınırlı'' şeklinde konuştu.

Eker, EXPO çalışmalarındaki hızın yeterli olup olmadığı konusundaki soru üzerine de şunları kaydetti:

''Gayet iyi. Planlandığı şekilde yürüyor. Kanun çıktı. Kanun yayımlandıktan sonra iki defa Yönetim Kurulu toplandı. Bir Meclis toplantısı yapıldı. Bürolar tutuldu. Gerek burası irtibat bürosu işte bugün açılışını yaptık. Antalya'da yine çok güzel çok iyi bir mevkide büyük bir büro tutuldu. Onun şu anda iç düzenlemeleri yapılıyor. Elemanların şu anda istihdamına başlandı. EXPO alanıyla ilgili esas düzenlemelerle çeşitli ilgili kamu kurum kuruluşlarıyla ve çeşitli kurumlarla bir takım yazışmalar yapılıyor. Dünyadaki gelişmeler takip ediliyor. Dolayısıyla her şey planlandığı gibi yürüyor.''

Bakan Eker, 2013 ve 2014 yıllarında Uzak Doğu'da gerçekleştirilecek EXPO'lara Türkiye'den heyet gidip gitmeyeceğinin soruya, ''Biz dünyada bu konuyla ilgili bu süre zarfında dünyanın neresinde benzer faaliyetler varsa onları yakından izleyeceğiz, takip edeceğiz. Karar verildiği takdirde katılım sağlayacağız. Türkiye'yi oralarda temsil edeceğiz ve Türkiye bütün bu süreçte 2016 yılındaki esas kendi yapacağı EXPO'nun hazırlıklarını tüm hızıyla devam ettirecek'' yanıtını verdi.

A..A.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209