Silvan Barajı'nın temeli atıldı

Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tüneli'nin temel atma töreni Silvan Kaymakamlığı önünde yapıldı. Tören alanında, iki baraj ve sulama tünelinden sinevizyon ile canlı bağlantı kuruldu.

Silvan Barajı'nın temeli atıldı

Silvan ilçesinde, Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tüneli'nin temel atma törenine katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Bana göre GAP'ta sulama yatırımları açısından kritik eşik Silvan Projesi'dir. Silvan Projesi bittiğinde GAP'ta klasik anlamda sulama işlemini tamamladık diyebileceğiz'' dedi.

Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tüneli'nin temel atma töreni Silvan Kaymakamlığı önünde yapıldı. Tören alanında, iki baraj ve sulama tünelinden sinevizyon ile canlı bağlantı kuruldu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz törende yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılında Diyarbakır'da açıkladığı GAP Eylem Planı ile GAP'ın yepyeni bir döneme girdiğini ifade ederek, bugün, yılların özlemi olan ve bölgenin çehresini değiştirecek, sosyal ve ekonomik kalkınmanın ivmesini artıracak bir projenin temelini attıklarını kaydetti.

Bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkına işaret eden Yılmaz, kendilerinden önce GAP'ın çok yavaşladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bizim her zaman söylediğimiz bir söz var. Bölgesel milliyetçiliğe karşıyız. Doğu neyse bizim için batıda o. Kuzey neyse güneyde o. Fakat şu gerçeği de biliyoruz. Geçmişte uzun yıllar yeterince yatırım yapılamadığı için bu bölgelerimiz Türkiye'nin ortalamasının altında kalmış bölgelerdi. Türkiye'nin şu anda hedefleri var. 2023 yılında 10 büyük ülke arasında olmak istiyoruz. Ekonomimizi çok daha büyütmek istiyoruz. Sosyal yapımızı çok daha güçlendirmek istiyoruz. Demokrasimiz artık normal demokrasi. Yetmez diyoruz, ileri demokrasi olmalı diyoruz. Yeni anayasa çalışmaları yapıyoruz. Bütün bunları yaparken Türkiye'yi ileri götürürken, bu bölgelerimizin geri kalması düşünülemez. Bir taraftan ülkeyi büyütürken diğer taraftan bölgeler arası farklılıkları azaltmak zorundayız. Bu hedefe dönük olarak 2008 yılında GAP Eylem Planı ilan edildi. Eylem planında çok çeşitli faaliyetler var. Bu faaliyetler arasında sulama son derece önemli.''

Bakan Yılmaz, sulamanın, istihdam ve halkın gelir düzeyini doğrudan etkileyen bir alan olduğunu da vurgulayarak, GAP Eylem Planı'nda da 1 milyon 60 bin hektar alanın sulu hale getirilmesinin hedef olarak ortaya konduğunu hatırlattı.

Bu süreçte çok yoğun bir gayretin sarf edildiğini, gerek sulama gerekse toplulaştırma projeleriyle büyük adımlar atıldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

''Fakat bana göre GAP'ta sulama yatırımları açısından kritik eşik Silvan Projesi'dir. Silvan Projesi bittiğinde GAP'ta klasik anlamda sulama işlemini tamamladık diyebileceğiz. O açıdan bu proje çok önemli, çok hayati bir proje gerçekten. Bu proje bittiği zaman tarımsal üretimimizde büyük bir patlama olacak. Cazibeli sulama sağladığı için şu anda elektrik kullanmak zorunda olan çiftçimiz, bunu kullanma mecburiyetinden kurtulmuş olacak. Çok daha ucuza, çok daha az maliyetle tarımsal üretim gerçekleştirmiş olacak. Buradan yine enerjiye dönük verim elde edeceğiz. Topladığınız zaman yıllık 1 milyar Türk lirası bir fayda üretecek. Yüz binlerce insanımıza istihdam üretecek bu proje. Dolayısıyla bugün buraya 4 bakan geldik. Bu projenin önemini, değerini, mutluluğunu sizlerle paylaşmak için buradayız. Bu proje sadece Diyarbakır'ı değil çevre illeri de etkileyecek. Projeyi tamamladığımız zaman, bu 4-5 yıl sürecek fakat bu süreçte inşaatlar devam ederken de ciddi bir hareketlilik getirecek. İstihdama katkıda bulunacak. Ama asıl katkısı 4-5 sene sonra bu ovalarımız sulandığı zaman ortaya çıkacak.''

''Yatırımlarımız devam ediyor''

Bakan Yılmaz, bugün Silvan Barajı'nın yanı sıra 10 kilometreden fazla bir tünelin de temellerini attıklarını ifade ederek bununla yetinmeyeceklerini anlattı.

Daha önce Pamukçay Barajı'nın temelinin atıldığını, inşaatının hızlı bir şekilde devam ettiği bilgisini veren Yılmaz, şunları kaydetti:

''Silvan'ın büyük barajıyla bağlantılı 6 tane daha baraj var. Onlar da Silvan Barajı'nın gelişme seyri içinde peyderpey ihale edilecek. Biz GAP'a hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağız. GAP'a verdiğimiz ödenekleri iki katına çıkardık. Eskiden müteahhitler hep bundan şikayet ederdi. Bizim ödeneğimiz yok derlerdi. Ama şimdi çok şükür ödeneğimiz yok, paramız yok mazereti ortadan kalktı. Teknik sorunlar olabilir ama parasız bırakmadık hiçbir projemizi. Çok hızlı bir şekilde de yatırımlarımız devam ediyor. İnşallah bu sene eylem planımızın son senesi. Bu eylem planımızı da revize ediyoruz. GAP 2012 sonunda bitmeyecek. 5 sene daha yeni birtakım işlerle projelerle çalışmalarla GAP'ı devam ettireceğiz. GAP idaremizi de bu çerçevede devam ettireceğiz. Bu projelerle sadece bu bölgemize değil Türkiye'ye katkıda bulunuyoruz. Göçün önüne geçiyoruz. Bu proje Türkiye'nin daha gelişmesi için, daha ucuza beslenmesi için büyük katkı sağlıyor. Bu projeyle Türkiye'nin ihracatına, katma değerine, kalkınmasına katkıda bulunmuş oluyoruz.''

Bakan Şimşek: ''İstihdam artacak''

Törende konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, AK Parti hükümetleri döneminde birçok hayalin gerçek olduğunu, bu hayalleri gerçekleştirmek için GAP'a çok büyük miktarda kaynak ayırdıklarını belirtti.

Silvan Barajı'nın uzun yıllardır gündemde olduğunu ifade eden Şimşek, ''1990 ile 2002 döneminde bu günkü fiyatlarla bu projeye yıllık ortalama 1,4 milyar lira kaynak ayrılıyordu. Ama saygıdeğer başbakanımızın verdiği talimattan sonra biz bunu yıllık ortalama 3,5-4 milyar liraya artırdık. Yani bir an önce bölge kalkınsın diye Güneydoğu Anadolu Projesi'ne aktarılan parayı 2-3 kat civarında artırdık'' dedi.

Bakan Şimşek, son yıllarda GAP'taki çalışmaların hızlandığını, Türkiye'de yapılan tüm yatırımların içinde GAP'ın aldığı payın arttığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Yani AK Parti hükümetleri zamanında GAP'ın bir an önce bitmesi için ayırdığımız kaynağı iki katına kadar çıkarmışız. Bu tabii ki bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılmasına, bu bölgenin kalkınmasına ne kadar büyük önem verdiğimizin çok güzel bir göstergesi. Bu proje sayesinde sadece topraklar suya kavuşmayacak, sadece enerji üretilmiyor, esas olan bu sulama ve yatırımlarla birlikte istihdamın artmasıdır. Çünkü çok iyi biliyoruz ki bu bölgenin de Türkiye'nin de en önemli sorunlarından bir tanesi iş ve aştır. Zaten AK Parti hükümetlerinin de yaklaşımı, başarısı burada yatıyor. Son 2-3 yılda küresel krize rağmen bu bölgede 250 binden fazla kardeşimize iş imkanı bulmuşuz. Ama bu projeler bittiğinde inanın bu bölgede çalışan sayısı yetmeyecek. İlk defa başka bölgelerden Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne göç başlayacak. Bu projelerle birlikte milyonlarca kardeşimize iş imkanı doğacak.''

''Yatırımcılara bedava arazi veriyoruz''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sulu tarımla birlikte ürün sayısının artacağını, tarıma dayalı sanayinin gelişeceğini ifade ederek, artık yetişmiş eleman ve altyapı sorununun olmadığını, her yerde hava alanları, yollar ve demiryolları bulunduğunu belirtti. Şimşek, şöyle devam etti:

''Yetişmiş eleman var, altyapı var. Bir de son olarak bölgeye muazzam teşvikler veriyoruz. Bu bölgede 100 lira yatırım yapan bir girişimciye artık devlet olarak biz 116 liralık destek veriyoruz. Bu bölgedeki yatırımlarda inanıyorum ki patlama yaşanacak. Girişimciler, bu günden GAP bölgesinin yaratacağı potansiyeli, özellikle tarıma dayalı sanayi anlamında bugünden görüp bugünden bu teşviklerden yararlanmalıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en azından GAP kasamındaki illerin çoğu en avantajlı 6. bölgededir. 6. bölgede yatırımcılara bedava arazi veriyoruz. 12 yıla kadar hiç vergi almıyoruz. Hiç vergi yok. Sermayesi yoksa, bankadan kredi alacaksa faiz desteği veriyoruz. Yani anlayacağınız bu bölgede GAP'la birlikte özel sektörün özellikle sanayi alanında atacağı adımları çok güçlü bir şekilde destekliyoruz.

AK Parti demek hizmet siyaseti demek. Çünkü sizler en iyisine layıksınız. Tek amacımız var, bu bölgede refahın, istihdamın, huzurun artması. Bakın size bir rakam vereyim. GAP bölgesinde ihracat 2002 yılında 689 milyon dolarmış. GAP'ın tamamında ihracat 689 milyon dolar. 2011 yılında ne oldu biliyor musunuz? Tam 10 kattan fazla artarak 6,9 milyar dolara ulaşmış. Ben inanıyorum ki GAP ile birlikte, teşviklerle birlikte buradaki huzurla birlikte bu ihracat 70 milyar dolarları bulur. Ben bundan eminim. Yeter ki birliğimizi, kardeşliğimizi koruyalım.''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Bizim başlatmadığımız ama bizim tarif ettiğimiz, başkalarının sorun olarak bile görmediği, tarif edemediği, bizden öncekilerin tanımlamaktan kaçındığı Kürt meselesini biz tarif ettik. Var olduğunu, çözülmesi gerektiğini ve çözmeye de talip olduğumuzu söyledik'' dedi.

Bakan Eker, Silvan ilçesinde, Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tüneli'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bölge için çok önemli olan bir yatırımın temelini attıklarını söyledi.

Silvan Barajı Projesi'nin rüyası çok eskiden beri görülen bir proje olduğunu belirten Bakan Eker, ''İlk milletvekili olduğumuz dönemlerdeki Diyarbakır milletvekilleriyle birlikte Silvan Barajı için çok çalıştık. O dönemdeki arkadaşlarımızın da hakkını hukukunu teslim etmek lazım. Burası bu bölge için, bölge insanına iş bulmak için çok önemli. Huzurun tesisi, işsizlikle mücadele, verim ve üretimin artırılması için çok önemli. Zirai üretimin 3-4 kat artması için çok önemli'' dedi.

Bölgenin huzur ve güvenliği için iki şeye çok önem verdiklerini ifade eden Bakan Eker, şöyle dedi:

''Birisi siyasi bir meseledir. Bizim başlatmadığımız ama bizim tarif ettiğimiz, başkalarının sorun olarak bile görmediği, tarif edemediği, bizden öncekilerin tanımlamaktan kaçındığı Kürt meselesini biz tarif ettik. Var olduğunu, çözülmesi gerektiğini ve çözmeye de talip olduğumuzu söyledik. Bugün eğer insanlar devletin bakanları bu kürsüde size Kürtçe hitap edebiliyorsa, bu bizim Kürt meselesine bakış açımızı ve bu sorunu çözme konusundaki irademizi, gayretimizi, çabamızı en iyi şekilde ifade eden, gösteren konulardan bir tanesidir. Burada yanı başımızda Selahattin Eyubi Camisi var. Bu camide bir hoca efendi 1970'li yıllarda cemaate iki kelime Kürtçe vaaz ettiği için buradan gönderilmiştir, sürülmüştür. Ben o tarihte burada öğrenciydim, ama bugün hamdolsun çok farklı bir konumdayız. Bugün devletin televizyonu, insanlarımızın bir kısmının konuştuğu Kürtçe'yi anadili Kürtçe olan kardeşlerimizin bu ihtiyacını gidermek için 24 saat Kürtçe yayın yapıyor. Üniversitelerde artık Kürtçe eğitim yapılıyor. Bugün başka şeyler konuşuluyor. Türkiye bu Kürt sorununu, Kürt meselesini çözme konusunda AK Parti iktidarı ve hükümeti ile birlikte ve onun genel başkanı başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuya gösterdiği, milletine beslediği sevginin eseri olarak bugün bu sorunu çözme gayreti içerisindeyiz. Bu bölgenin temel meselelerinden bir tanesi budur. Biz bunu barış ve kardeşlik içerisinde, kavga etmeden kafa göz yarmadan kurşun sıkmadan, mayın patlatmadan çözme gayreti içerisindeyiz.''

Sivilleşme ve demokratikleşme ile Kürt sorununu çözeceklerini kaydeden Bakan Eker, ''Ama, bu çabaları sabote etmeye kalkanlara da fırsat vermememiz lazım. Onlar kendi politik çıkarlarını, kendi pozisyonlarını bütün Kürtlerin haklarına da, demokratikleşme çabalarına da tercih ediyorlar. Bunu da biliyoruz'' dedi.

Bölgenin uzun bir zaman ihmal edildiğini, içme suyunun bile olmadığını anlatan Bakan Eker, şunları söyledi:

''İkinci mesele de şu, buna bağlı olarak bu bölge çok uzun bir zaman ihmal edildi, yatırım gelmedi, siz de biliyorsunuz, ben de biliyorum. Bu bölgenin birçok köyünde içme suyu, yol yoktu. Bırakın diğer iktisadi faaliyetleri iş bulmayı vesaire, içme suyu bile yoktu, sağlık hizmetlerinden istifade edilemiyordu. Bugün hamdolsun bunların çoğu çözülmüş, aşılmış durumda. Bugün temelini attıklarımız, dev bir projenin parçası. Dicle Nehri ile Batman Çayı'nın arasında kalan bölgenin büyük bir kısmı Silvan'ın ve Bismil'in arazisidir. Bu bölgede yaklaşık 2,5 milyon dönüm arazi var. Silvan Barajı ile bu arazi sulanacak. Sulu tarım yapılmıyorsa dekara 200 kilo buğday alınır ama eğer sulama gelirse 500-600 kilo olur dönüm başı. Şimdi hesaplayın buranın geliri ne kadar artacak.''

''Her gün biraz daha fazla mesafe katediyoruz'' diyen Bakan Eker, geçen 9 yılda boş durmadıklarını söyledi.

Dicle-Kralkızı Barajı'nın, Mardin'in Savur ilçesi eteklerine kadar olan 1 milyon 400 bin dönüm araziyi önümüzdeki yıl suyla buluşturacağını anlatan Eker, Batman sağ sahil sulamasında 18 bin 500 hektar arazinin sulanmasına da önümüzdeki yıl başlanacağını kaydetti.

Eker, tarım destekleme ve kırsal kalkınma projeleriyle bu bölgenin ekonomik hayatını canlandırmak ve işsizliği azaltmak için çalıştıklarına değinerek ''Hükümet olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Diyarbakır'ın kayıtlı 47 bin çiftçisine 1 milyar 673 milyon lira karşılıksız destek ödedik. Diyarbakır'da 7 milyon dönüm alanda toplulaştırma yaptık. Bu bölgenin çocuğuyum eskiden nasıl yaşandığını iyi biliyorum. Eskiden köylerde insanların taslarda su içerken ağızlarına kurtçuk girmesin diye tülbent kullanarak su içtiğini de biliyorum. Böyle kötü durumlar vardı. Hamdolsun bu sorunlar aşıldı'' diye konuştu.

Bakan Eker, konuşmasını Kürtçe, ''Hayırlı olsun, kutlu olsun'' diye tamamladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasına ''Size öncelikle dünya lideri çok değerli başbakanımızın en kalbi selam ve sevgilerini getirdim'' diyerek başladı.

Silvan Projesi'nin toplam maliyetinin 6 milyar lira olan büyük bir proje olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, ''Silvan Barajı, Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'taki en büyük sulama barajı. Küçük bir gölet falan değil, 174,5 metre yükseklikte, 8,5 milyon metreküp gövde hacmi olan dev bir tesis. Ancak barajı yapmakla bitmiyor. Yaklaşık 11,5 kilometre uzunluğunda iki gözlü 7 metre çapında dev tüneller, sulama tesisleri gerekiyor'' dedi.

Bakan Eroğlu, Silvan Barajı ile yaklaşık 2,5 milyon dönüm arazinin sulanacağını da belirterek şunları söyledi:

''Buradan çiftçimizin cebine yılda 884 milyon lira ilave para girecek. Önemli miktarda istihdam sağlanacak. Burada sulamadan sonra 318 bin kardeşimize iş ve aş temin edilecek. Sadece bu barajın temelini atmakla kalmıyoruz. Ambar Barajı'nın ve Silvan Sulama Tüneli'nin de temelini de atacağız. Pamukçay Barajı'nın temelini atarken dedik ki 12.12.2012 saat 12'de bitireceğiz dedik, inşallah bitecek. Bununla birlikte Ambar Barajı ile birlikte 135 bin dönüm arazi sulanacak. Bu barajların sulama tesislerinin yapılması, burada refahın artması, işsizliğin azalması ve huzurun temini için olmazsa olmaz şarttır.''

''GAP'ı bitirmek, sayın başbakanımıza ve hükümetimize nasip olacaktır''

''GAP projesi yıllardan beri devam ediyor ve bir türlü bitmiyordu'' diyen Bakan Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ben DSİ genel müdürü iken GAP'a ayrılan parayı biliyorum. Yaklaşık olarak 80-85 milyon lira ayrılıyordu. Halbuki bugün sadece GAP bölgesindeki sulama için 1 milyar 400 milyon lira para veriliyor. Sulamada yaklaşık 17 misli artış sağlandı. Neden? Çünkü sayın başkanımız 27 Mayıs 2008 tarihinde Diyarbakır'da GAP Eylem Planı'nı ilan etti. Ödenekler kimi yerde 5 misli, sulamalarda 17 misli arttı. İnşallah GAP'ı tamamen bitirmek sayın başbakanımıza ve mevcut hükümetimize nasip olacaktır. Sizleri çok seviyoruz, sizler için ne gerekiyorsa yapmak boynumuzun borcudur.''

Bakan Eroğlu, Diyarbakır'ın Türkiye'de en büyük yatırım payı alan illerden biri olduğunu ve bakanlığının şimdiye kadar Diyarbakır'a 2 milyar lira yatırım yaptığını belirterek ''26 dereyi ıslah ettik. Böylece 23 yerleşim yerini taşkınlardan koruduk. 1 milyon 300 bin dönüm araziyi sulayacak Dicle-Kralkızı Projesini tamamlayacağız. Ayrıca 185 bin hektarlık alan Batman sağ sahil sulamasından Diyarbakır istifade ediyor. Bununla ilgili sulama kanalı da önümüzdeki sene tamamlanmış olacak. Size ayrıca başka bir müjdem var. Çermik Kale Barajı ve Ergani Barajının kati projeleri hazırlandı. İnşallah onları da en kısa zamanda yatırım programına alacağız. Diyarbakır'ı yemyeşil yapacağız, 2008-2011 yılları arasında 171 bin dekar arazide ağaçlandırma yaptık'' diye konuştu.

''Diyarbakır'ı çok eskiden beri bilirim. Diyarbakır'a ulaşmak bir problemdi'' diyen Bakan Eroğlu, ''Diyarbakır-Şanlıurfa demiryolu projesi 170 kilometre, Erzincan-Diyarbakır-Mardin demiryolu projesinin başlatılması için başbakanımız talimat verdi. Bu projeler Silvan'a, Diyarbakır'a bereket, huzur getirsin. Birlik ve beraberliğimizin pekiştirilmesine vesile olsun. Başbakanımız her Bakanlar Kurulu toplantısında GAP ne oldu?, Silvan Barajı ne oldu? diye bana soruyor. Dolayısıyla GAP Projesi'ni birebir takip eden başbakanımıza buradan şükranlarımı sunuyorum'' dedi.

Bakan Eroğlu, daha sonra barajı yapacak firma temsilcilerini yanına çağırarak, barajın 09.09.2016 saat 11.59'da bitirilmesi için söz aldı. Bakanlar daha sonra tesislerin temelini attı.

Törenin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu helikopterle Mardin'in Dargeçit ilçesi yakınlarındaki Ilısu Barajı'na hareket etti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209