Sanayi üretim rakamları için ne dediler?

2011 yılı Kasım ayına ait sanayi üretim endeksi 24 aydır kesintisiz yükselişini sürdü. Peki sektörün aktörleri sanayi üretim rakamları için ne dedi?

Sanayi üretim rakamları için ne dediler?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: '2005 yılından bu yana en yüksek Kasım ayı sanayi üretim endeksi değerlerine ulaşmış olduk''

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''2005 yılından bu yana en yüksek Kasım ayı sanayi üretim endeksi değerlerine ulaşmış olduk'' dedi.

Ergün, yaptığı yazılı açıklama ile 2011 yılı Kasım ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.

2011 yılı Kasım ayında sanayi üretim endeksinin, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artış gösterdiğini belirten Ergün, ''Takvim etkisinden arındırılmış endeks de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 oranında artış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında azalış göstermiştir.

Böylece, her üç seride de 2005 yılından bu yana en yüksek Kasım ayı sanayi üretim endeksi değerlerine ulaşmış olduk'' ifadelerini kullandı.

''Sanayimiz, dünyada yaşanan her türlü belirsizliğe rağmen güçlü büyümesini sürdürmeye devam etmektedir'' ifadesini kullanan Ergün şunları kaydetti:

''Hükümet olarak biz de yatırım ortamını iyileştirerek sanayicimizin önünü açmaya devam ediyoruz. Ülkemizin yaşadığı yapısal dönüşüm, piyasaların istikrara kavuşmasını sağlamış, sanayicilerimiz önünü görür hale gelmiş ve uzun vadeli yatırımlar yapmaya başlamışlardır.

Sanayi üretimindeki artış, güven ve istikrar ortamı sayesinde yapılan yatırımların bir sonucudur. Bugün geldiğimiz noktada sanayicimizin finansmana erişimi kolaylaşmış, bulduğu finansmanın vadesi de uzamıştır.

Yine sanayi üretimindeki bu artış rakamlarının, ülkemiz açısından büyük bir sorun olarak görülen işsizlik sorununa da olumlu bir katkı verdiğini, artan istihdam oranlarından görebiliyoruz.

Diğer taraftan, ülkemiz ekonomisindeki kırılganlıkları da yakından takip ediyor ve bu kırılganlıklar için çözüm üretiyoruz.

Cari açık için aldığımız kısa vadeli tedbirler sonuç vermeye başladı. Şimdi orta ve uzun vadeli tedbirleri devreye sokuyoruz. Yeni teşvik paketinin hazırlıklarını son aşamaya getirdik.

Teşvik paketinin en önemli özelliklerinden birisi, teşviklerin cari açık veren sektörlere göre planlanması ve uzun vadede yüksek katma değerli ürünlerin üretimine dönük yapısal değişimin gerçekleştirilmesidir.''

''Çalışmalarımız sürüyor''

''Orta Vadeli Programda 2012 yılı için yüzde 4 gibi ılımlı bir büyüme hedefi belirlemiştik'' diyen Ergün, Türkiye'nin yine reel sektör eliyle, üreterek büyümeye devam edeceğini düşündüklerini kaydetti.

Teşvik paketinin, yerli ve yabancı girişimciler için ülkemizin yatırım cazibesini iyiden iyiye artıracağını, büyümeye de önemli bir katkı vereceğini belirten Ergün şöyle dedi:

''Türkiye'de reel sektörün rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalarımız da sürüyor. Geçtiğimiz günlerde, kamudan ve özel sektörden 32 farklı kurum temsilcisini bir araya getiren Girişimcilik Konseyini kurduk.

Konseyin yapacağı çalışmalar, ülkemizde girişimciliğin, özellikle yenilikçi girişimciliğin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Yine geçtiğimiz günlerde, önce asansör üreticilerini, ardından tıbbi cihaz üreticilerini, başta kamu olmak üzere tüm yerli üreticilerle buluşturan toplantılar yaptık.

Bu toplantılarda, sektörlerin kapasiteleriyle iç piyasanın ihtiyaçlarını eşleştirmeye çalıştık. Şu hususu hep hatırlamak gerekiyor: Türkiye gibi genç ve büyük nüfusa sahip bir ülkede, firmalarımız için en büyük teşvik, iç pazarın ağırlıklı olarak yerli ürünleri talep etmesi olacaktır.

Böyle bir bilinç ile hareket ettiğimiz takdirde, ülke olarak ekonomide sürdürülebilir büyümeyi yakalamak ve 2023 hedeflerine ulaşmak çok daha kolay olacaktır.''

İSO Başkanı Tanıl Küçük: ''Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış ve bir önceki aya göre endekslerde görülen küçülmeler, beklenen yavaşlamanın habercisi olabilme ihtimali açısından dikkat çekicidir''

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretiminde, kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış ve bir önceki aya göre endekslerde görülen küçülmelerin, ekonomide beklenen yavaşlamanın habercisi olabilme ihtimaline dikkati çekti.

Küçük, kasım ayı sanayi üretimi rakamlarına ilişkin yazılı açıklamasında, sanayi üretimindeki artışın Kasım 2011'de de devam ettiğini belirterek, kasım ayındaki yüzde 8,4'lük artışla birlikte, yıl sonu için öngörülen yüzde 7,5'lik büyüme oranının aşılma olasılığının kuvvetlendiğine işaret etti.

Tanıl Küçük, ''Diğer taraftan, son üç aydaki oranlar, ekonomiyi soğutma çabalarına rağmen üretimdeki artış eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte, Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış ve bir önceki aya göre endekslerde görülen küçülmeler, beklenen yavaşlamanın habercisi olabilme ihtimali açısından dikkat çekicidir'' ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan: ''Göstergeler, iddia edildiğinin aksine, ekonomide sert bir iniş olmayacağına da işaret etmektedir''

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Kasım 2011 Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarına ilişkin olarak, ''Göstergeler, iddia edildiğinin aksine, ekonomide sert bir iniş olmayacağına da işaret etmektedir'' dedi.

Vardan, yazılı açıklamasında, Kasım ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerinin, son çeyrekte sanayi üretiminde 3. çeyreğe kıyasla henüz gözle görülür düşüş yaşanmadığını gösterdiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Bununla birlikte, kapasite kullanım oranı göstergesi dahilinde, aralık ayında endeksin artış hızında bir düşüş kaydedilebilecek olsa da, yılın son çeyreğinde güçlü büyümenin devam edeceği ve 2011'in yüzde 8'lik bir büyüme ile rahatlıkla kapatılacağı ortaya çıkmaktadır. Yine bu göstergeler, iddia edildiğinin aksine, ekonomide sert bir iniş olmayacağına da işaret etmektedir.''

 

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209