Şahbaz; Rekabet Macarların İşine Yaradı

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, rekabet her iki ülkenin çiftçisini canlı tuttuğunu ve güçlendirdiğini söyledi.

Şahbaz; Rekabet Macarların İşine Yaradı
 Şahbaz; Rekabet Macarların İşine Yaradı
Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, rekabet her iki ülkenin çiftçisini canlı tuttuğunu ve güçlendirdiğini söyledi.
Fahri Konsolos Şahbaz, son üç yıldır Denizli, Balıkesir, Nevşehir, Edirne, Tekirdağ, Gaziantep, Kayseri, Kırklareli gibi birçok şehrimizle birlikte Avusturya ve İtalya'dan çiftçilikle uğraşan yatırımcılarımızı tarım hayvancılık konusunda verimli ovaları ile ünlü, her mevsim bol yağış alan, topraklarının %70'i ekilebilir alana sahip ziraat ve tarımcılığa açık Macaristan'da yatırım yaptıklarını görmek bizi mutlu etmektedir.  Çiftlik yatırımı hususunda Türkiye dahil başka ülkelerden çok daha cazip fiyatlara Avrupa'nın tam ortasındaki Macaristan'da hastalıklardan ari çiftlik satın alabilir kalifiye işgücü imkanı bulabilirsiniz. Hayvancılık ve tarım konusunda Macaristan'ın geçmişten gelen kültür altyapısı bulunmakta, birçok fırsat ve avantajı birarada barındırmaktadır.

Yatırım alanlarında Macar Devleti AB destekli farklı kademelerde karşılıksız teşvik de vermektedir
Yatırım alanlarında Macar Devleti AB destekli farklı kademelerde karşılıksız teşvik de vermektedir. Türkiye'den gelecek yatırımcılara devletin bu desteği ayrı bir teşvik poransiyeli oluşturmaktadır.
Üç yıl öncesine kadar Türkiye canlı hayvan konusunda Macaristan'dan büyük alıcı ve fiyat belirleyici aktör idi. O dönem Türklerin birbirleri ile olan rekabeti Macarların da işine yaradı. Şimdi hayvancılık sektöründe bir durgunluk yaşanıyor. Bu sğreçte de Türklerin Macaristan'da ciddi çiftlik yatırımlarını gözlemliyoruz. Geçmiş ile kıyasladığımızda çiftçilerimizde ses soluk yok maalesef. Macaristan'da canlı hayvanlarda KDV % 27. Türkiye'de %1,  kıyasladığımızda çok yüksek fark olduğunu gözlemliyoruz. Sadece bu oran dahi kendi içinde çözüm isteyen konudur dedi.
Şimdi kilosu 2,5 Euro'ya kadar düştü kesimlik büyükbaş hayvanların fiyatı
Mega Global Kft.'den  Serdar Çetin ve İtalya'dan Macaristan'a çiftlik yatırımı için gelen ortağı Muhlis Gümüştaş ise Budapeşte'nin Güneydoğu'sunda 91 km. mesafede Kecskemét ve güney'inde 72 km. mesafede Dunaújváros şehirlerinde 100 - 170 dönümlük iki çiftlik işletiyorlar.
Serdar Çetin, Türkiye ithalatta kapıları kapamadan önce Macaristan'da besilik, kasaplık büyükbaş Holstein, Simental
hayvanları kilosunu 4,25 Euro'dan bulamıyorduk. Şimdi kilosu 2,5 Euro'ya kadar düştü kesimlik büyükbaş hayvanların fiyatı. Şimdi sadece gebe düve ithalatına müsade ediyor Türkiye. Gebe hayvan fiyatında düşüş yok tabi. Biz Türkiye'ye canlı hayvan yolladığımız gibi Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya ve İtalya'ya da yolluyoruz. Romanya Macaristan'a göre daha ucuz. Ancak hayvan kalitesi aynı değil.
Son iki yıldır daha çok etçi ırkı Merinos, uzun ömürlü ve yüksek döl verimli et ırkı Suffolk ve hızlı gelişen sütçü koyun ırkı Lacaunecinslerinde gebe koyun yolluyoruz Türkiye'ye. Gebe koyunların tane fiyatı şimdi Macaristan'da 100 ila 150 Euro arasında değişiyor dedi.
Farklı cinste son iki yılda Türkiye'ye 9000 adet koyun gönderdik
6 Yıldır Macaristan Türkiye arasında canlı hayvan ticareti yapan Gönet Kft. şirket yetkilisi Yüksel Yılmaz, Macaristan canlı hayvan ticareti için birçok fırsatı birarada barındırıyor.
Farklı cinste son iki yılda Türkiye'ye 9000 adet koyun gönderdik. Nesli tükenmeye yüz tutmuş Norfolk Horn ve yağsız et yapısına sahip birçok etçi ırklarına göre % 60 daha fazla kazanç elde edilen Hollanda Texel cinsi koyunu da özellikle yolluyoruz. 100 - 150 Euro arasında koyunu satın alıyoruz. Ancak 1 koyun için veteriner, TIR, konaklama, uçak vs. masraflarla birlikte herbir koyun için 50 - 70 Euro'da masrafımız olmaktadır. Budapeşte'nin Güneybatı'sında 185 km. mesafedeki Kaposvar şehrinde 109 hektar hazır kurulu çiftlik yatırım pazarlığımız sürmektedir dedi.
Budapeşte Teknik Üniversitesi mezunu 20 yıldır Macaristan'da yaşayan Remzi Öztürk, Budapeşte'ye 62 km. mesafede Nógrádsáp şehrinde iki yıl önce satınaldığı 70 hektar çiftlikte 400 et ırkı küçükbaş hayvan ile çiftçilik yapıyor. Türkiye'den gelecek işbirliği tekliflerine açık olduğunu belirtiyor.
Macaristan'da Kanatlı Hayvancılık da Çok Karlı
Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) yönetim kurulu üyesi işadamı Tahsin Er ve Sedat Harputoğlu,
Budapeşte'nin Güney'inde 50 km. mesafede Besnyő şehrinde, 1993 yılında kurulmuş AVIUM 2000 Baromfifeldolgozo Szövetkezet Birliğine ait tavuk kesimhanesinde günde 15 000 - 30 000 tavuk kestiklerini ifade ederek,  Almanya, İsviçre, Avusturya, İngiltere ve çevre ülkelerden '' Helal kesim tavuk'' talebine de cevap veriyoruz. Tavularaı istenilen siparişlere göre parçalıyoruz. Ayrıca kendimize özgü, Türk damak tadına uygun baharatlarla zenginleştirdiğimiz tavuk salamı ve sosis imalatı da yapıyoruz. Avusturya ve Almanya'ya yoğun olarak, aralıkla İsloçya'ya gönderiyoruz.
Macaristan'da AB standartlarında 20 - 25 tavuk kesimhanesi bulunuyor. Bizimki de bu standartta olanların içerisindedir. Kesimlik tavuklarımızı günlük olarak buraya 50 - 150 km. mesafedeki çevre illerde bulunan tavuk yetiştirme çiftliklerinden tedarik ediyoruz. Kapasitemizi geliştirmek hususunda işbirliği tekliflerine açığız dedi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2014, 03:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209