Rusya'da seçimler kameralara emanet

Rusya'da 4 Martta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin adil ve şeffaf olduğunu göstermek için 94 bin seçim merkezi 300 binden fazla kamera ile donatıldı.

Rusya'da seçimler kameralara emanet

Yarım milyar doların üzerinde harcama yapılan sistem sayesinde, isteyen oy verme ve sayım işlemlerini internet üzerinden izleyebilecek.

Rusya Merkez Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Leonid Ivlev yaptığı açıklamada, “Süreçle ilgili herhangi bir şikayet olması durumunda tüm görüntü kayıtları, ses ve diğer elde edilen veriler rahatlıkla kanıt olarak kullanılabilecek” dedi.

Ivlev’e göre kameralarla 24 saat izlenebilen seçim merkezleri böylece çok daha güvenli ve şeffaf hale geldi.

Merkez Seçim Kurulu’ndan iki görevli de sürekli olarak video kamera kayıtları ile ilgili süreci izleyecek. Siyasi partiler, arzu eden vatandaşlar ve diğer gözlemciler merkezle irtibata geçerek görüntü kayıt sistemine bağlanabilecek.

Seçim merkezlerinde genelde iki kamera kullanıldı. Bunlardan biri genel olarak merkezin kaydını yaparken, diğeri de seçim sandıklarının kaydını yapıyor.

Ülke genelinde 25 milyondan fazla internet kullanıcısının sisteme gerip gelişmeleri takip etmesi bekleniyor.

Seçim merkezlerine kamera yerleştirilmesi ile ilgili teklifi Rusya Başbakanı Vladimir Putin önermişti. 4 Aralık’ta yapılan Duma seçimlerinde hile yapıldığını iddia eden muhalif gruplar gösterilere başlamış, bir kısım hile görüntülerinin olduğu videoları internette yayınlamışlardı.

portalından canlı yayına başlayan kamera görüntülerini izlemek mümkün. İnternet üzerinden gerçekleştirilebilecek kayıt sisteminin ardından tüm sandıklarını gözetleme imkanı bulunabiliyor.

Halen seçim yasaklarının başladığı ülkede sandık görevlileri sandık başlarında son denetim ve hazırlıklarını yapıyor.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209