Pompa değil, vergi dairesi

PETROL sektöründeki işlem hacmi, geçen yıl LPG dahil olmak üzere yüzde 10.8 artarak 98.2 milyar liraya ulaştı.

Pompa değil, vergi dairesi
 PETROL sektöründeki işlem hacmi, geçen yıl LPG dahil olmak üzere yüzde 10.8 artarak 98.2 milyar liraya ulaştı. Sektörün sağladığı vergiler, devletin dolaylı vergi gelirleri içinde önemli bir pay oluşturmaya devam etti. Akaryakıt ve LPG sektörlerinden sağlanan dolaylı vergi gelirleri önceki yıla göre yüzde 11.5 artarak 50.5 milyar lirayı buldu. Petrol Sanayi Derneği verilerine göre, geçen yıl, otomotiv yakıtları tüketimi (benzin, motorin ve LPG otogaz toplamı) 2011 yılına göre yüzde 4.1 artarak 25.8 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

Otomotiv yakıtları arasında yüzde 72’lik tüketim ile en büyük paya sahip olan motorin tüketimi 2012 yılında yüzde 6.1 artarak 18.5 milyon metreküp, otogaz LPG tüketimi yaklaşık yüzde 2.4 artarak 4.8 milyon metreküp, son 4 yıldır sürekli azalan benzin tüketimi ise yüzde 5.8 gerileyerek yaklaşık 2.5 milyon metreküp oldu.

Vergisiz 1.85, Vergili 4.5o Liraydı

Geçen yıl 95 oktan benzinin vergisiz fiyatı 1.85, vergili fiyatı ise 4.50 lira oldu. Motorinin vergisiz fiyatı 1.95 lira iken vergili 3.93 liradan satıldı. LPG’nin vergisiz fiyatı 1.37, vergili fiyatı 2.51 lira olarak gerçekleşti. Benzinin vergili fiyatı geçen yıl yüzde 7.4, motorinin fiyatı yüzde 8, otogazın fiyatı yüzde 8.2 arttı.

Devlet, Akaryakıt Vergisinden İhya Oldu

Geçen yıl petrol sektörünün sağlamış olduğu vergiler devletin dolaylı vergi gelirleri içinde önemli bir pay oluşturmaya devam etti. Benzin ve motorinden alınan ÖTV tutarları geçen yılın Ekim ayında litre başına 30 kuruş, otogazdan alınan ÖTV ise litre başına 20 kuruş artırıldı. ÖTV tutarlarında yapılan bu değişiklik sonucunda akaryakıt ve LPG sektörlerinden sağlanan dolaylı vergi gelirleri (KDV+ÖTV) bir önceki yıla göre yüzde 11.5 artarak 50.5 milyar liraya ulaştı. Bu verginin 43.8 milyar lirası akaryakıt, 6.7 milyar lirası ise LPG sektöründen sağlandı.

Fiyatlar patlayınca vatandaş LPG’ye koştu

 Çanakkale’de faaliyet gösteren bir otogaz sistemleri firmasının yöneticisi Haydar Mutaf, yaptığı açıklamada, benzin ile arasındaki fiyat farkından dolayı bazı sürücülerin LPG’ye yöneldiğini söyledi. Mutaf, akaryakıt dağıtım şirketlerince benzin fiyatlarına uygulanan zamların, işlerini artırdığını anlattı. Sürücülerin son günlerde LPG dönüşüm sistemlerine daha fazla rağbet ettiğini vurgulayan Mutaf, şöyle konuştu: “Şu anda piyasada yoğun bir talep var. Benzinli bir aracın LPG dönüşümü sayesinde yüzde 35-40’lara varan tasarruf sağlanabiliyor. Araçlarına hiç LPG taktırmayı düşünmeyen insanlar bile şu anda bu sisteme yöneldi. Daha önce ayda 18-20 LPG kiti monte ederken son bir ayda bu sayı 35-40 oldu. Bunda etkili olan faktörlerden biri tabii ki benzine yapılan zamlar. Sıfır araç sahipleri dahi hemen LPG montajı yaptırmak istiyor. Dizel araçların bakım ve onarım maliyetlerinin yüksek olması, benzinli araç satın alıp LPG kullanmak için en büyük alternatif. Dizel bir araç kilometrede 0.25 kuruşluk yakarken aynı markanın benzinli aracı LPG ile 0.22 kuruş yakıyor.”

Dizel Kullananlar Da Yöneliyor

Mutaf, kit fiyatlarının, karbüratörlü araçlar için 500-bin lira, enjeksiyonlu araçlar için bin-3 bin 500 lira olduğunu belirtti. Kit satın almadan iyi araştırma yapılması gerektiğini anlatan Mutaf, şunları kaydetti: “Ciddi kurumsal firmalar sayesinde aracına LPG taktıran kullanıcılar durumdan oldukça memnun kalırken diğer kullanıcılar bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Daha önce LPG kullanıp daha sonra dizel araç kullanan kişilerin de şu anda yine LPG’ye yönelmeye başladığını görmekteyiz.”

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209