Olması gerekenler parça parça veriliyor "İnternete vergi sürprizi"

Bir süredir kamuoyunun gündeminde olan özel iletişim vergilerinin kaldırılmasıyla ilgili ilk adım atılıyor.

Olması gerekenler parça parça veriliyor
 Edinilen bilgilere göre yakın bir tarihte Meclis’e gelecek olan torba yasada kablolu, kablosuz ve mobil internetten alınan yüzde 5 oranındaki Özel İletişim Vergisi (ÖİV) kaldırılacak. Aynı zamanda sanal alışverişe dair vergilerin de yeniden şekillendirilmesinin de gündemde olduğu belirtiliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Barcelona’daki Dünya Mobil Kongresi’nde konuyla ilgili ‘Yakında güzel haberlerimiz olacak.’ ifadesini kullanmıştı.

Yerli üretim yoluyla altyapısının hazırlanması durumunda 4G lisansı için ihaleye çıkmaya hazırlanan Bakanlık, bir taraftan mevcut altyapıda kullanıcıların daha fazla mobil teknolojilerden faydalanması amacıyla vergi indirimi üzerinde çalışıyor. Daha önce mobil operatörler sık sık vergi indirimi istediklerini dile getirmişti. 3G ihalesi öncesinde yüzde 15 olan ÖİV, ilk aşamada yüzde 5’e indirilmişti. Torba yasanın kanunlaşması durumunda bu oran sıfırlanmış olacak. Teklifin, iki torba yasaya dâhil edilememesi durumunda ise ayrı bir ‘internet torba yasası’ ile gerçekleşmesi bekleniyor. Deloitte’un Barcelona’daki GSMA Dünya Mobil Kongresi’nde açıkladığı raporu, Türkiye’nin hâlâ en yüksek internet vergisi uyguladığını gösteriyor. Dünya ortalamasına bakıldığında bir internet kullanıcısının üzerinde yüzde 18,2’lik vergi yükü bulunurken bu oran Türkiye’de yüzde 48,2 gibi yüksek bir rakam. Düzenlemeler yoluyla internet vergi yükünün ortalama dünya internet vergisi seviyesine indirilmesi hedefleniyor.

Türkiye’de mevcut durumda özel iletişim vergi oranları özetle şöyle: Her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetlerinde yüzde 25, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmet verenlerin bu hizmetlerinde yüzde 15, kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetinde yüzde 5, yukarıdaki başlıkların kapsamına girmeyen diğer elektronik haberleşme hizmetlerinde yüzde 15.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209