Okul ve işyeri servisleri kaldırılıyor; Kızılay ve Taksim'e girişler paralı oluyor

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı ‘Öncelikli Dönüşüm Programı’nda dikkat çekici hedefler yer aldı.

Okul ve işyeri servisleri kaldırılıyor; Kızılay ve Taksim'e girişler paralı oluyor
 Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı’na göre, metro, tren gibi raylı sistem hattındaki okul, üniversite, işyeri servisleri kaldırılacak; vatandaş toplu taşıma araçlarına yönlendirilecek. Servis aracı kullanıcılarına toplu taşıma bileti, ücretsiz veya indirimli kart verilmesi hedefleniyor. Kent merkezlerine otomobil girişi sınırlandırılacak. Büyükşehirlerde Taksim ve Kızılay gibi merkezlere araç girişini ücretlendiren Akıllı Ulaşım Sistemleri  uygulaması başlatılacak. Yakıtı az, emisyonu düşük arabalar ile elektriği en az tüketen buzdolabı, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesinin vergisi de düşecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı enerji verimliliğinin geliştirilmesi programı eylem planında Aralık 2018’e kadar servis araçları kapasite, güzergâh ve araç teknolojileri açısından yeniden değerlendirilmesi öngörülüyor. Büyükşehir belediyeleri, öncelikle mevcut raylı sistem hatları üzerindeki işyerleri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulamasını kaldırarak, yolcuların yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemlerine yönlendirilmesine yönelik tedbirler alacak. Servis aracı kullanıcılarına toplu taşıma bileti ve/veya kartlarının ücretsiz veya indirimli verilmesi uygulamaları getirilecek.

Eylem planına göre İstanbul’da Taksim, Ankara’da Kızılay gibi kent merkezlerine otomobil girişi sınırlandırılacak. Büyükşehirlerde kent merkezine araç girişini ücretlendiren pilot Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) uygulaması başlatılacak. Yeni metro, tren gibi raylı sistem istasyon projeleri tasarlanırken ‘otoparklar’ zorunlu hale gelecek. Otopark ücreti ile ulaşım ücreti ilişkilendirilerek otopark ile toplu taşıma sistem entegrasyonu sağlanacak. Böylece toplu taşıma sistemlerinin kent çeperindeki durak ve istasyonlarda ‘Park et-Devam et’ uygulamaları yaygınlaştırılacak. Enerji verimliliği yüksek, emisyon oranı düşük taşıtlara vergi avantajı getirilecek. Yakıt pilli, elektrikli ve hibrit araçlar için vergi farklılaştırması yapılacak. Yani yeni nesil araçların vergisi diğerlerine göre düşürülecek. Buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü, elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi ürünlerin satışından alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), elektrik tüketimine bağlı olarak farklılaşacak. Elektriği az tüketenin vergisi de az olacak.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2014, 04:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209