NİHAYET YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYE

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA Fitch’in kredi notumuzla ilgili açıklamasının ardından bir değerlendirme yaptı. Değerlendirmenin başlığı şu şekilde: “Nihayet Yatırım Yapılabilir Seviye”

NİHAYET YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYE

 Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı bu vesile ile 18 yıllık bir bekleyiş sona erdi ve kritik bir eşik aşıldı.

Fitch, kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü de durağan olarak açıkladı.
Ekonomimizi nihayet sürdürülebilir büyümeye dönme yolunda ilerlediğini gördü. Fitch, açıklamasına ve değerlendirmesine dayanak olarak, “makrofinansal risklerin gevşemesi ve devletin azalan borç yükü” olarak görmüş. Ayrıca, Türkiye ekonomisi diğer yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelerden daha volatil kalacak, diyor. Türkiye'de kamu maliyesinin durumunu iyi görüyor ve güçlü bankacılık sisteminin kredi notunu desteklediğini söylüyor."

Fitch, Türk ekonomisinin güçlü bir sürdürülebilir büyüme trendinde olduğuna inanıldığını ifade ederken, dış finansallarının kredi notu üzerindeki temel zayıflık unsuru oluşturduğunu vurguluyor ve Cari açıkta düşüşünün fark edildiğini, bunun da kredi notunu yukarı yönlü desteklediğini, ancak bunu yakın vadede olamayacağını değerlendiriyor.

Son küresel krizle birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarının kendi kredibiliteleri her ne kadar ciddi anlamda düşmüş olsa bile yine de yabancı fonların ellerinde tuttukları en önemli referans kaynakları bu kurumlar. O yüzden bu kurumların derecelendirmeleri kıymet ifade ediyor.

Ülkemiz bu seviyeyi hak etmişti. Ancak hiç şüphesiz siyasi risklerimiz, özellikle terör sorunumuz baş ağrıtmaya devam ediyor. Şimdilerde Suriye konusunun da üzerimize bir ağırlık verdiği herkesin malumudur. Eğer Suriye’de Türkiye’nin istediği gibi bir sonuç ortaya çıkarsa o zaman hem terör konusunda olumlu bir hava oluşacak hem de sorun çözme açısından siyasi ve diplomatik itibarımız yeniden yükselecek. O zaman şartların daha iyi olacağını bekleyebiliriz. Yatırım konusunda daha tercih edilir ülke haline geliriz.




ASKON
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209