MOODY'S YAKLAŞIMI VE CARİ AÇIĞIMIZ

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA yaptığı basın açıklamasında hem Moody’s tarafından yapılan son açıklamayı hem de cari açığımızın Şubat verilerini değerlendirdi.

MOODY'S YAKLAŞIMI VE CARİ AÇIĞIMIZ

MOODY'S YAKLAŞIMI VE CARİ AÇIĞIMIZ

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA yaptığı basın açıklamasında hem Moody’s tarafından yapılan son açıklamayı hem de cari açığımızın Şubat verilerini değerlendirdi. 

“Cari açık Şubat ayında 5.1 milyar dolar, iki ayda açık 11 milyar dolara ulaştı. Yıllıklandırılmış bazda ise, 48 milyar 432 milyon dolar oldu.

Cari açık hala ülkemizin en önemli kırılgan noktalarımızdan bir tanesi olmaya devam ediyor. Ancak görüldüğü gibi bir taraftan da kontrol altında seyrediyor. Son on yıldır Türkiye ekonomisi eski alışkanlıklarının önemli bir kısmını değiştirdi. Sadece bir kısım makro rakamların artık daha dengeli olması anlamında değil, genel ekonomi kriterlerini aşan boyutlarda da bir kısım kuralları değiştirdi.

 Bu genel kurallardan en önemlisi, ‘büyürken enflasyon düşmez’ kuralı idi ki çok belirgin bir tarzda ülkemiz bu değişimi yaşamış oldu.

Şimdi de cari açıkla yaşayabilen ve özellikle sürdürülebilir bir ekonomik düzeni tutturabilen bir ekonomi denemeleri yapıyor. Bizim korkularımız var elbette. Cari açığı makul düzeylere indirmek zorundayız, demeye devam edeceğiz. Ancak şimdilik çok ciddi bir zarar vermeden işleri yürütme becerisinin de takdir edilmesi gerekir. 

Bizim gibi ülkelerin gösterdiği aykırı performanslar, dünyanın meşhur derecelendirme kuruluşlarının kendi kredilenin de sarsılmasına sebep oldu. Öyle değerlendirmeler yaptılar ki, kimse inanmadı. Zaman içerisinde AB ülkelerinde çok ciddi zaaf içerine giren ülkelere hala iyi puanlar verirken, büyük yükselişler gösteren bize düşük not vermeye devam etiler ve kendi kredilerini kaybettiler. Hatta canı sıkılan ABD, bu kuruluşlardan bir tanesini mahkemeye bile verdi.    

 

Artık Moody’s de notumuzda nihayet yükseltme yapabileceğinin sinyalini verdi. Onun sinyali barış sürecine bağlandı. Onunu ifadesine göre; Devam eden çözüm süreci, kredi notu açısından pozitif bir gelişmedir. Adı geçen kuruluş, çözüm sürecinin, Türkiye'nin yabancı yatırımcı açısından çekiciliğini artıracağını ifade ediyor.

Ülkemiz önemli ve zor zamanları aşma mücadelesi veriyor. Eskiden farkı şu ki, herkes bu işlerin daha iyi olacağına ilişkin ciddi bir ümit taşıyor. Bu büyük bir geleceğin bizi beklediği anlama gelmektedir. Aşikar ki, bizler gerçekten önemli işler yapmaya başladığımızda bu bir şekilde kendisini hissettiriyor.  Önemli olan iyi işler yapmaktır.

Ülkemizin büyümesi daralmıştır. Buna bağlı olarak cari açık düşmüştür. Ama bilmek gerekir ki, ihracatımız da bu süreç içerisinde her şeye rağmen yükselmeye devam etmiştir. Diliyoruz ki, 2013 te beklenen oranda (%4) büyüme gerçekleşsin ve cari açık hala bu oranlarda kalsın. İnşallah bunu da başarabiliriz.” 

ASKON 
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği
Basın Servisi

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209