MACARLARIN TÜRKİYE'YE İLGİSE ARTARAK SÜRÜYOR

Kalabalık Macar işadamı heyeti İstanbul'daki ziyaretlerini Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğini ( MÜSİAD ) ziyaret ederek başladı. Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal'ın açılış konuşması yaptığı, yoğun ilginin olduğu işbirliği toplantısı MÜSİAD Genel merkezinde akşam yemeği ikramı ile gerçekleştirildi.

MACARLARIN TÜRKİYE'YE İLGİSE ARTARAK SÜRÜYOR
 MACARLARIN TÜRKİYE'YE İLGİSE ARTARAK SÜRÜYOR
Kalabalık Macar işadamı heyeti İstanbul'daki ziyaretlerini Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğini ( MÜSİAD ) ziyaret ederek başladı. Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal'ın açılış konuşması yaptığı, yoğun ilginin olduğu işbirliği toplantısı MÜSİAD Genel merkezinde akşam yemeği ikramı ile gerçekleştirildi.
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Akbal yaptığı konuşmada MÜSİAD olarak 7 bin üye, 35 bin işletme ve 1,5 milyon istihdam sağladıklarına dikkati çekerek, "Türkiye ekonomisine 100 milyar doların üzerinde katkımız var. Macaristan'la 2012 yılında dış ticaret hacmimiz 2 milyar dolardı. İnanıyoruz ki bundan sonraki yıllarda hacim daha da artacak. Türkiye'nin coğrafyadaki stratejik konumu itibariyle diğer kıtalar arasında bağ oluşturma noktasında Macar yatırımcılara büyük bir işbirliği imkanı ve ortaklıklar oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss ise, son 11 ayda Macaristan'dan 6 Bakan, sayısını unuttuğum Devlet Müsteşarı, 36 işadamı heyeti  Türkiye'ye ziyarette bulundu.Önümüzdeki hafta Macaristan Başbakanı Viktor Orban Türkiye'ye iki günlük resmi ziyarette bulunacatır. İki ülke arasında bir çok ikili protokol imzalanacaktır. Bunların yanında İstanbul Beyoğlu'nda İstiklal caddesinde Macaristan Kültür Merkezi '' Macar Evi '' nin açılışını gerçekleştirecektir. İlişkilerimiz artarak devam edecektir. Yabancı yatırımcılara çok ciddi destek sağlayan Macaristan'a yatırıma davet ediyorum dedi.
Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz'da, Türkiye'de Macarları, Macaristan'da Türkleri misafir etmekten, işbirliğimizi artırmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.  Uzun yıllardır Macaristan ile hem ticaret yapıyoruz, hemde yatırımlarımız bulunuyor. Bizlere ciddi kolaylıklar sağlayan, İstanbul'da 27 aydır işadamlarımızın derdini, düşüncesini ve yapmak istediklerini anlayabilen çalışkan, dinamik bir diplomat Başkonsolos bulunmaktadır. Bu çok büyük bir fırsat ve imkandır. Diplomattan öte Türkiye dostu bir arkadaşımız bulunmaktadır. Ankara'da ise Türkiye'yi ve Türkleri yakından tanıyan bir Büyükelçi Dr. Hovari Janos bulunmaktadır. Bu durum Türkiye ve Macaristan için ciddi bir süreç ve fırsattır. Diliyorum ki; Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Budapeşte'yi şubat ayında ziyaretinde koyduğu 2015 yılı, 5 milyar USD hedefi bu işadamı ziyaretleriyle daha öncesinde yakalayabileceğiz. İnsanlar ne kadar çok gelip giderlerse iki ülke arasındaki ticaretimiz daha da gelişecektir. Bu potansiyel her iki ülkede de fazlası ile mevcuttur dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Miklóssy Ferenc; Sizleri de en kısa zamanda Debrecen'e bekliyoruz.
Macaristan'ın Budapeşte'den sonra ikinci büyük şehrinin bulunduğu Romanya sınırında, merkezi Debrecen olan Hajdú-Bihar Megyei Eyaleti 
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Miklóssy Ferenc'de Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Aramızda sağlık, kozmetik, inşaat, tarım, kimya, demir, lojistik, hayvancılık, eğitim, hotel ve hizmet sektöründen işadamı ve yatırımcılarımız bulunuyor. Özellikle 2012 yılında Avrupa'nın en iyi mimari ödülüne sahip Beş yıldızlı Hotel Spirit Thermal Spa in Sárvár'ın mimarı Szigethy Katalin hanım da burada bulunuyor. Bu hotel çalışmasında bir çok mobilya ve aksesuarlarını Türkiye'de temin ettiğini biliyoruz. Bu işbirliklerimizi artırmaya geldik.
Çalışkan, dinamik potansiyeli olan Türkiye'den partnerler arıyoruz. Türkiye ile işbirliğimizi artırmak için bugün burada bulunuyoruz. Aramızda Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu bulunuyor. Uygun bulurlarsa 2014 yılı mayıs ayı sonunda Kayseri'yi ve Kayserili işadamlarını da ziyaret etmek isteriz.
Türkiye'ye gelmeden önce sanayi, turizm ve eğitim şehri Kayseri'den methederek çok defa bahsettiler.Sizleri de en kısa zamanda Debrecen'e bekliyoruz dedi.
Toplantıda Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gábor, Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı Osman Şahbaz, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Macar - Türk Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Kovács József, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı ( TGTV ) Başkanı Av. Hamze Akbulut, DEİK Protokol Müdürü Özlem Esen, Macaristan Ticaret Ataşesi Edit Tornai ve kalabalık Macar yatırımcısı, işadamı ve sanayici hazır bulundu.
Toplantı sonrası karşılıklı hediyeleşmeden sonra heyet MÜSİAD'dan ayrıldı.
Macar heyet İstanbul'da iki günlük işbirliği imkanlarını araştırıp, birtakım ziyaretlerinde bulunup Macaristan'a geri dönecek.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209