Macaristan'dan Yüksek Proteinli Yonca İthal Ediyoruz

Macaristan'dan Yüksek Proteinli Yonca İthal Ediyoruz

Macaristan'dan Yüksek Proteinli Yonca İthal Ediyoruz
 Macaristan'dan Yüksek Proteinli Yonca İthal Ediyoruz

Kayseri ve Kırklareli'ye Macaristan Miskolc ve Tokai'den yüksek protein oranılı, %17 - %21 sevyelerinde son derece kaliteli  '' 2. biçim kuru yonca '' ithal ediliyor.

5'er tırlık partiler halinde gönderilecek kuru yoncalar yılsonuna kadar 500 tona tamamlanacak.

Budapeşte'deki Erciyes Kft. Firması sahibi Habib Berk Macaristan'dan canlı hayvanın yanında şimdi de Türkiye'ye kuru yonca yollamaya başladı.

Şimdilik sadece Türkiye’de Kurulu hayvan çiftliklerine kuru yonca yolladığını söyleyen Berk, protein değeri yüksek yoncaları, Türkiye'nin talep ettiği şekilde paketleyerek Konya'dan getirtmiş olduğumuz özel yapım makineler ile daha sağlıklı, uzun ömürlü ve nakliyeye de kolaylık sağlayacak şekilde balyalıyoruz.

Bu sene Türkiye'deki kuru yonca fiyatlarının yüksek oluşu süt ve et besi üreticisi çiftçilerimizi farklı alternatifler aramaya sevk etti. Bizde Macaristan'dan Türk çiftçisine katkı sağlıyoruz. 10 - 15 Gün sonra ise 3. biçim yoncaları yollamaya başlayacağız. Kuru yoncayı Macaristan teslimi 90 Euro'dan tonunu veriyoruz dedi.

Son dönemde nakliye aracı bulmakta da zorlanıyoruz Macaristan’ın 1 Temmuz 2013 tarihinden bu yana yeni yürürlüğe koyarak uygulamaya başladığı karayollarında giden tırlardan kilometre başına hesaplama yaparak daha fazla ücret alması ile son dönemde nakliye aracı bulmakta zorlanıyoruz.

Bu konuda bir an evvel Türkiye ve Macaristan'daki yetkililerin çözüme kavuşmasını istiyoruz dedi.

AB'de şu anda en ucuz inek Macaristan'da bulunmaktadır.

Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve DEİK - DTİK

 Avrupa Başkanı Osman Şahbaz konu ile ilgili şunları ifade etti.

Verimli büyük dümdüz Macar ovalarında tarım ve hayvancılık yatırımlarının Türkiye ve AB ülkelerine kıyasla daha ekonomik olduğunu biliyoruz. Bundan dolayıdır ki protein oranı yüksek kuru yonca Macaristan'dan Türkiye'ye gitmeye başladı.

Hâlihazırda Türkiye'deki hayvan varlığının kalitesini artırmak için Macaristan'dan 600 kg.lık damızlık Holstein, Jersey, Simmental, Montofon gebe düve ve damızlık Macar merinos ve uyumlu, kolay bakımlı, kaliteli yüne sahip, yağsız sulu ete sahip Suffolk cinsi koyun ithal ediliyor.

Büyük baş hayvanlar Türkiye teslimi 2200 Euro ve koyunlar ise 200 Euro'dan teslim ediliyor.

Kasaplık canlı inek kilogram fiyatı Macaristan'da 1.10 - 1.20 Euro mertebelerinde. Tabi Türkiye bu hayvanların ithalatına bir süredir müsaade etmiyor.

Türkiye'nin etlik hayvan ithalatının 3 - 4 aydır kapalı olmasıyla birlikte, Macaristan'dan Belçika, İspanya, İngiltere ve İsrail'e ciddi miktarda etlik hayvan ihracatı devam etmektedir.

Macaristan'dan en büyük hayvan alıcısı Türkiye'nin, etlik büyükbaş hayvan ithalatı kapatması ile birlikte Macaristan'daki canlı hayvan stokundaki artışla birlikte fiyatlarında ciddi düşüş yaşanmaktadır. Macaristan'da istendiğinde '' helal '' kesim yapılabilecek mezbahalar da bulunmaktadır.

Avrupa Birliğinde şu anda en ucuz inek Macaristan'da bulunmaktadır.

 TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz, Türk yatırımcıların Macaristan'da hayvancılık ve tarım üzerine yatırım yapmalarının da çok cazip olduğuna vurgu yaptı. 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209