MACARİSTAN TÜRKİYE GÜMRÜK MEVZUATI BUDAPEŞTE'DE KONUŞULDU

Budapeşte'de Macaristan Gümrük ve Maliye Genel Müdürlük merkez binasın IX.Mester u.7. fszt. Szent Máté salonunda ilki gerçekleştirilen tüm gün süren konferansa konusunun uzmanı resmi kişi ve işadamı düzeyinde coşkulu katılım vardı.

MACARİSTAN TÜRKİYE GÜMRÜK MEVZUATI BUDAPEŞTE'DE KONUŞULDU

 Budapeşte'de Macaristan Gümrük ve Maliye Genel Müdürlük merkez binasın IX.Mester u.7. fszt. Szent Máté salonunda  ilki gerçekleştirilen tüm gün süren konferansa konusunun uzmanı resmi kişi ve işadamı düzeyinde coşkulu katılım vardı.

Konferansta ilk konuşmayı Gümrük ve Maliye Macaristan Genel Müdürü Dr. Minya Mihály yaptı. 2014 Yılındaki gümrük mevzuatlarındaki yeniliklere dikkat çekti. 1 Ocak 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile gümrük mevzuatının ve dış ticaretimizin dah kolay hale geldiğini, bitmiş tarım ürünlerin ve diğer konularla ilgili farklı tarifeler bulunmaktadır. Özellikle AEO (Authorised Economic Operator) belgesi bulunan kurumlara çok daha rahat hizmet veriyoruz. Türkiye ile Macaristan arasındaki dış ticaretin kolaylaştırılması ve hacminin artırılması için gayretle çalışıyoruz. Dost ve müttefik Türk işadamlarının işlemlerinin kolaylıkla yapılması için tüm çalışma arkadaşlarımızla gayretle hizmet veriyoruz. Malumunuz Başbakanımız  Orbán Viktor'un iki ülke arasında koymuş oldukları 5 milyar dolar hedefe hep birlikte ulaşacağız dedi.
Ekol Lojistik'ten İbrahim Özyazgan ise; Avrupa'da gerçekleştirdiği yeni yatırımlarına en son Macaristan'ı ekleyerek küresel bir lojistik firması olma yolunda ilerlediğini, müşterilerine daha etkin, hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmet sunabilmek amacıyla AEO belgesini 10 Ocak 2013 tarihinde Gümrük ve Ticater Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikleri tamamlayarak Türkiye'de AEO belgesini 4 tesisimiz için alan ilk şirketiz. Ekonomik kalkınmada ticaretin kolaylaştırılması gerekmektedir. AEO sertifikası ile Avrupa'ya yapılacak taşımalarda TIR karnesi yerine elektronik beyan ile gerçekleştirilecek. Böylece evraksız işlemler sayesinde ciddi tasarruf sağlanmış olacak. Ekol olarak yıllık 11 futbol sahası büyüklüğündeki ormanın kesilmesini önlemiş oluyoruz. AEO sertifika kolaylığı dünyada 46 ülkede uygulanmaktadır. Her geçen gün diğer ülkelerde de yaygınlaşmaktadır dedi.
Macaristan Kayseri Kahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz ise, konferansı organize eden
Gümrük ve Maliye Macaristan Genel Müdürlüğüne, Ekol Lojistik'e ve  Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége  TÜMİŞAD adına çok teşekkür ederek, Türkiye'nin 1996 yılında Gümrük Birliği ortaklık anlaşması bulunmasına rağmen, Macaristan'da ticaret yapan, özellikle de Türkiye'den yapılan ithalatlarda ürünler gümrüğe geldiğinde fatura bedeli KDV'si peşin ödeniyor. Halbuki yine AB üyesi ülkelerden Macaristan'a yapmış olduğumuz ithalatlarda KDV'yi satışı gerçekleştirdikten sonra ödüyoruz. Bu çifte standart uygulamanın çözüme kavuşması, Macaristan ve Türkiye arasındaki dış ticaretin daha da rahatlayacağı ve rakamların yukarılara çıkacağına inanıyoruz. Faydalı ve verimli geçen bu toplantının meyvelerini önümüzdeki süreçte hep birlikte yaşayarak göreceğiz. Çünkü iki ülke arasındaki dış ticareti hep birlikte artırmanın yollarını aralamalıyız, önündeki engelleride hep birlikte kaldırmalıyız dedi.



Toplantıda Macaristan Kayseri Kahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz, Başkan Yardımcısı Emin Altaç, T.C. Budapeşte Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sayan, Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (Gümrük Vergi ve Hizmet Vergisi Derneği) Başkanı Bók Mihály, Genel Sekreter Fekete Antal, AD IN TRADE Müşaviri Dr.Sándor János, Başbakanlık Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Türkiye Sorumlusu  Éva Mária Mátyási, Gümrükler Bilir Kişisi  Szepesi Sándor, Ekol Lojistik yöneticisi İbrahim Özyazgan, Mónika Csonka, Kovács Ákos, İbrahim Maral, Gabriella Ortunç ve çok kalabalık işadamı hazır bulundu.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2017, 15:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209