Kafeinsiz içeceğe TÜBİTAK desteği

Kamunun Ar-Ge faaliyetlerine TÜBİTAK da destek olacak. Destek kapsamında kafeinsiz içecekten erozyonla mücadeleye kadar pek çok proje var.

Kafeinsiz içeceğe TÜBİTAK desteği

TÜBİTAK , bu yıl kamunun araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projelerini desteklemek için 190 milyon lira kaynak verecek. TÜBİTAK ’ın vereceği destekler kapsamında, kafeinsiz içecek, biyoyakıt, erozyonla mücadele, yangınla mücadele, hemzemin geçitlerin koruma sistemleri gibi projeler yer alacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK ’ın 2005’ten bu yana kamu kurumlarının 191 Ar-Ge projesine verdiği destek bütçesinin 1 milyar 17 milyon lira olduğunu söyledi.
Ergün, TÜBİTAK ’ın 2005’te başlattığı “1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı”ndan ihtiyaçların karşılanması amacıyla değişikliğe gidildiğini söyledi. Bu çerçevede Ar-Ge desteklemelerinin daha etkin olacağını dile getiren Ergün, Ar-Ge projelerinde etkinliği arttırmak için çağrılı sisteme geçildiğini belirtti. 

Yenilenen programa özel sektörün katılımını teşvik etmek amacıyla katılım koşullarında önemli iyileştirmeler de yapıldığını anlatan Ergün, bu kapsamda özel sektörün belli bir miktarda uyması gereken mali katılım oranlarının başvuru koşullarından kaldırıldığını söyledi. Ergün, 1007 programına sunulan projelerin Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) ile Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu (SAVTAG) tarafından desteklendiğini de sözlerine ekledi. 

Aciliyet sırasına göre 
Program değişikliği öncesinde kamu kurumlarının kendi belirledikleri ihtiyaç alanlarında araştırmacılarla işbirliği yaparak projelerini TÜBİTAK ’a sunduklarını dile getiren Ergün, TÜBİTAK ’ın da yaptığı değerlendirme sonunda projelerin desteklenmesine karar verdiğini kaydetti. Ergün şöyle devam etti: “Kamu kurumlarının Ar-Ge nitelikli ihtiyaçları artık TÜBİTAK ile işbirliği halinde belirleniyor. Belirlenen ihtiyaç başlıkları aciliyet sırasına göre öncelikli hale getiriliyor. Öncelikli başlıkların çağrı dokümanlarının oluşturulması için odak grup çalışmaları düzenleniyor. Odak grup çalışmalarına; konunun uzmanı araştırmacılar, özel sektör temsilcileri, müşteri kurum temsilcileri ile TÜBİTAK yetkilileri katılıyor. Odak çalışmalar sonunda oluşturulan çağrı dokümanına göre TÜBİTAK tarafından çağrı duyurusu yayımlanıyor.” 

Üç bakanlık koordineli 
Yenilik sonrası üç bakanlığın 12 başlıktaki projelerine çağrı duyurusu yapılarak destekleme yapılacak. Desteklemeler kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın biyoyakıt ile kafeinsiz içecek projelerinin geliştirilmesi çalışmaları desteklenecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın erozyonla mücadele ve orman yangınlarının erken önlenmesine yönelik projeleri Ar-Ge desteği alacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün ise hemzemin geçitlerde yaşanan kazaları önlemek amacıyla koruma sistemlerinin geliştirilmesi ile ray sistemlerinin geliştirilmesi projelerine Ar-Ge desteği verilecek.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209