İstanbul Ticaret Borsası'nı sarsan şok dava

İstanbul Ticaret Borsası (İTB) şok dava ile sarsıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İTB yönetim kurulu ve meclis başkanlık divanın görevden alınması için harekete geçti.

İstanbul Ticaret Borsası'nı sarsan şok dava

Hamit Varol'un haberi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İstanbul Ticaret Borsası yönetim kurulu ve meclis divan başkanlığının görevden alınması için dava açtı.

Davaya gerekçe olarak, görev yapanların kişisel amaçlar doğrultusunda hareket etmesi gösterildi.

İstanbul Ticaret Borsası (İTB) şok dava ile sarsıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İTB yönetim kurulu ve meclis başkanlık divanın görevden alınması için İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemeye verilen dava dilekçesinde İTB meclis ve yönetim kurulu organlarının tüm uyarılara rağmen kuruluş amaç ve görevlerini ifa etmediği belirtildi.

Kaotik ortam oluştu

Organlarda görev yapanların kişisel amaçlar ile hareket ettiği, organların asli fonksiyolarını ifa etmeyerek kaotik ortamlara sebebiyet verdiği belirtilen dilekçede, "Bakanlık uyarılarının artık kifayetsiz kaldığı anlaşıldığından İTB'nin meclis ve yönetim kurulu organlarının 5174 sayılı kanunun 94'üncü maddesinin birinci fıkrası gereği görevlerine son verilmesi ve yerine yenilerinin seçilmesi istendi.

Herkes birbiriyle davalı

Dava dilekçesinde ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na intikal ettirilen şikayetlik durumların halen devam ettiği ve düzeltilmesi yoluna gidilmediği vurgulandı.

İTB'de var olan anlaşmazlıkların organlarda görevli kişilerin, görev, yetki ve sorumlulukları ile bağdaşmayan, bunların sınırı aşan eylem ve işlemlere devam etmesi yüzünden husumete dönüştüğü belirtilen dilekçede, Genel Sekterin (Esin Kıran) personel üzerindeki otoritesinin zaafa uğratıldığı, borsada işbirliğinin, güvenin ve huzurun kalmadığı bu durumun kaotik bir ortama sebebiyet verdiği kaydedildi.

Dilekçede, ayrıca bir kısım personelin Yönetim Kurulu Başkanı (Atilla Sümer), Genel Sekreter ile diğer bazı personel hakkında, Meclis Başkanı'nın da (İslam Ali Kopuz) yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğunun anlaşıldığı ifade edildi.

Hazirana kadar bitecek

Davayı kabul eden mahkeme İTB'ye geçen ay bir yazı göndererek savunma istedi. 94'üncü maddenin birinci fıkrasına göre yargılama basit usule göre yapılacak ve en ay 2 içinde sonuçlandırılacak. Buna göre mahkeme en geç haziran ayına kadar davası tamamlanacak.

Dava İTB'nin aleyhine sonuçlanması halinde haziranda yönetim kurulu ve meclis başkanlık divanı seçimi yapılacak. Seçilen yeni meclis başkanlığı ve yönetim kurulu kasım ayında yapılacak İTB seçimlerine kadar odayı temsil edecek.

Kopuz Erdem kavgası ateşledi

İTB'e aleyhine yaşanan gelişmede Kontrol ve Tescil  Şubesi'nde çalışan Kazım Özdoğan'ın TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvuru etkili oldu.

Ardından İTB Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz ile İTB Başkan Yardımcısı Sadık Erdem'in kavgası mahkemeye taşındı. Erdem, İslam Kopuz hakkında kasten adam yaralama suçlamasıyla 13'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Bu gelişme üzerine bakanlık yönetim kurulu ve meclis başkanlık divanının görevden alınması için düğmeye bastı.

 

Bugün

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209