İran, Afganistan ve Tacikistan'dan işbirliği

İran, Afganistan ve Tacikistan arasında demiryolu, petrol-gaz, su ve elektrik hatlarının inşaatı ile ilgili üçlü anlaşma imzalandı.

İran, Afganistan ve Tacikistan'dan işbirliği

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bugün başlayan Afganistan konulu Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA-V) 5. Toplantısı çerçevesinde ülkede bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman arasında yapılan üçlü görüşmelerin ardından, bu ülkeler arasında demiryolu, petrol-gaz, içme suyu ve elektrik hatlarının inşaatını öngören işbirliği memorandumu imzalandı.

İmzalanan söz konusu memorandum çerçevesinde, üç ülke arasında söz konusu projelerin hayata geçirilmesiyle ilgili ortak komisyon kurulacak ve bu komisyonun ilk toplantısı 2 ay sonra Tahran'da yapılacak.

Söz konusu komisyon, İran'dan Afganistan üzerinden Tacikistan'a kadar uzanan demiryolu, İran petrol ve doğalgazını Afganistan ve Tacikistan'a taşıyacak boru hattı, Tacikistan elektriğini Afganistan ve İran'a bağlayacak elektrik hattı ile Tacikistan'ın içme suyunu Afganistan ve İran'a taşıyacak su boru hattının hayata geçirilmesi imkanlarını araştıracak, ayrıca söz konusu projelerin tasarılarını hazırlayacak, bu projelerin finansmanlarını belirleyecek.

Taraflar arasında imzalanan işbirliği memorandumuna göre, söz konusu projelerde diğer ülkelerde yer alabilecek.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209