İngiliz bakandan Türkiye'ye özel vurgu

İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green İngiliz ekonomosinin hayal kırıklığı içinde olduğu bir dönemde Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu açıkladı.

İngiliz bakandan Türkiye'ye özel vurgu

İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green, ülkesinin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yaşadığı daralmanın hayal kırıklığı olduğunu, Türkiye'nin ise Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olması sebebiyle İngiliz şirketler için fırsatlarla dolu olduğunu belirtti.

Türkiye ziyareti çerçevesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Lord Green, İngiltere'nin ilk çeyrek büyüme oranının hayal kırıklığı yarattığını söyledi. İki çeyrek üst üste daralan İngiltere ekonomisinin, son küresel mali krizin ortaya çıkışından bu yana ikinci kez resesyona girmesiyle ilgili olarak Green, ''Fakat Birleşik Krallığın ihracatının yüzde 45'ini şu anda ciddi ekonomik sıkıntılarla uğraşan Avro bölgesine yaptığını düşündüğümüzde bu şaşırtıcı da sayılmaz. Ekonomi stratejimizde bir değişikliğe yol açmayacak olan bu düşüş, daha çok ihracat pazarımızdan kaynaklı'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin büyümesine de değinen Green, şu görüşleri paylaştı:

''Türkiye'nin ekonomik büyüme hızına bakıyorum, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi. Türkiye'ye, delegasyonumuzda orta ölçekli şirketleri, KOBİ'leri getirdik. İnovatif, enerji dolu ve istekli KOBİ'lerimizin Türkiye'de büyük fırsatları olduğunu düşünüyorum.''

Delegasyonun en ilgi çekici şirketlerinden birinin Brompton Bisikletleri olduğunu belirten Green, şirketin ürettiği katlanan ve taşınabilen bisikletlerle konsolosluk bahçesinde deneme sürüşü yaptı.

-İngiliz bisikletçinin gözü Türkiye pazarında...

Brompton Bisikletlerinin Direktörü William Buttler Adams da, İstanbul'da milyonlarca insan yaşadığını belirterek, şunları anlattı:

''Bir yerden bir yere araçla gitmek pek mümkün görünmüyor, biz onun yerine katlanıp taşınabilen bir çanta büyüklüğündeki bu hafif bisikletlerimizi sunuyoruz. Ürünlerimizin yüzde 75'ini ihraç ediyoruz. Türkiye gibi genişleyen ekonomilere ilgi artıkça operasyonlarımızı bu yeni piyasalara taşımanın önemi de bizler için o denli artıyor. Türkiye'de ciddi potansiyelimiz olduğunu düşünüyoruz.''

Yılda ortalama yüzde 20 büyüyen şirket, 1995 ve 2010 yıllarından iki kez Kraliçe'nin İhracat Başarı Ödülü'ne de layık görüldü.

-''İngiliz KOBİ'lerinin büyümesi için ideal yer Türkiye''

İngiltere'de 240 binin üzerinde şirketi temsil eden Birleşik Krallık Sanayi Konfederasyonu Genel Direktörü John Cridland ise Türkiye ziyareti ile ilgili gözlemlerini şöyle aktardı:

''Türkiye'nin özellikle İngiltere'nin orta ölçekli firmaları için mükemmel bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Genellikle KOBİ'ler çoğu zaman bizim unutulmuş ordumuz olarak bir kenarda duruyor. Fakat çok hızlı bir şekilde büyüyebilecek ciddi potansiyele sahip KOBİ'lerimiz var ve onların büyümesi Türkiye için en ideal yer. İngiliz KOBİ'leri yakın zamana kadar Türkiye ile çok sınırlı miktarda ticaret yaptı. Fakat krizle birlikte bu değişmeye başladı. Maalesef Avrupa'da ekonomik kriz nedeniyle ekonomik büyüme yüzden 3'ten az. Bu yüzden bu orta ölçekli şirketler için krizle birlikte dünya adeta tersine döndü. Büyüyebilecekleri alanlar sadece Türkiye ve doğusu. İngiliz KOBİ'lerin çalışan nüfusun yüzde 22'sini istihdam ediyor.

Büyük İngiliz şirketleri hemen yatırım için Vietnam ya da Meksika'yı düşünebilirler. Fakat orta ölçekli İngiliz firmaları için Türkiye üzerinden Asya'ya atılacak bir adım son derece önemli.''

Ülkesinin yeniden resesyona girmesinin şaşırtıcı ve beklenmedik olduğunu düşünen Cridland, ''Türkiye'nin olağanüstü bir ekonomik performansı var, işte biz de tam da bu yüzden buradayız. Türkiye'nin cari açığını azaltmak için ekonomik büyümesini hızını daha kabul edilebilir bir orana indireceğini düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün rakamlarına göre 2011 yılının son çeyreğinde yüzde 0,3 küçülen İngiltere ekonomisi, 2012'nin ilk çeyreğinde de yüzde 0,2 küçüldü ve resmi olarak resesyona girdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209