İmamoğlu: Millet adına vekillere seslenin, bütün zamları geri alsınlar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ’nin yapmak istediği zammın Ak Parti grubu tarafından reddedilmesiyle ilgili, "Ak Parti milletvekillerinize bu millet adına seslenin, bütün zamları geri alsınlar" dedi.

İmamoğlu: Millet adına vekillere seslenin, bütün zamları geri alsınlar
 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını Saraçhane’de cevapladı. İmamoğlu, İSKİ’nin yapmak istediği zamların Ak Parti grubu tarafından reddedilmesiyle ilgili soruya da cevap verdi. 

KANAL İSTANBUL PROJESİNİ REFERANDUMA GÖTÜRELİM

Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili, “Bu milletin iradesini her ortamda savunan bir yönetim olmaya söz verdik. En doğru kararı millet vermez mi? Millet, Kanal İstanbul’dan ne bekliyor Allah aşkına? İş mi bekliyor, aş mı bekliyor? Hiçbir fikir yok ortada. Şu anda bu ülkede ekonomik sorunlar var. Her gün travmalar yaşanıyor, işsizlik almış başını gidiyor. Millete soralım noktasına getirelim. Herkese anlatalım. Bütün bilim insanları şeffaf olarak bu işi tartışsınlar. Biz, çölün ortasında bir kent değiliz. Çölün ortasında parayla alabora edilecek ya da parayla kurulan bir kent değiliz. Bu kent Allah’ın bir lütfu. Bu şehre ihanet etmeyin, ettirmeyeceğiz. Bu milletin iradesini her ortamda savunan bir yönetim olmaya söz verdik. Bunu sonuna kadar savunacağız. Bütün detaylarını oturalım kamuoyu önünde tartışalım. Bu işin sonu referanduma kadar gider. Bu millete bu şehre sormak zorundasınız. En doğru kararı millet vermez mi? Söz milletindir demedik mi? Benden çok geçmiş dönemin yönetenleri bu cümleleri kurmadı mı? ” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İSKİ’nin hazırladığı ‘zamlı su tarifesi’ Ak Parti’nin oylarıyla reddedildi. Kurumun 7,7 milyar TL’lik bütçesi de kabul edildi. Bu İSKİ’nin mali yapısını nasıl etkileyecek? Siz bu zam reddini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu cevabı verdi:

UCUZ KAHRAMANLIKLARIYLA ONLARI BAŞ BAŞA BIRAKIYORUM

“Talihsiz bir gündü. Ucuz kahramanlık. Ucuz olduğu kadar da anlamsız siyasi bir hareket. Zamma karşı olduklarını söylüyorlar. Hangi zamma karşısınız? Elektrik, akaryakıt ya da doğalgaz zammına mı karşısınız? Ak Parti grubunun siyasi üstlerinden talimat almadan hareket etmedikleri ortadadır. Kendileri de bunu bilirler. Talimat süreci böyle işletildiyse talimat verenlere, İstanbul’u düşünen meclis üyeleri keşke şunu sorsaydı. Ak Parti milletvekilleri çoğunluk. Siz niçin orada milletvekilleri olarak akaryakıt, doğalgaz zammına karşı olmadınız? Milletle alay mı ediyorsunuz? Vatandaşın aklıyla alay etmeyin. Bu zammın yapılmasını istemediniz mi? Hadi o zaman ben de sizi davet ediyorum. Ak Parti milletvekillerinize bu millet adına seslenin bütün zamları geri alsınlar. Bizim sorunumuz yok o zaman. Hatta kara geçeriz. Bu bahsettiğim etkin zamları geri alsınlar. Millet de rahatlasın, İSKİ de rahatlasın. Dolayısıyla günün sonunda zam konusunda yaptıkları iş, tümüyle ucuz kahramanlıktır. Tarihe geçmiştir. Üzücüdür. Tabii ki tedbirleri almaya, süreci analiz etmeye, bir taraftan zammı reddeden anlayışla ne yapmak istediklerini hukuken de anlamaya çalışacağız. Bu ucuz kahramanlıklarıyla onları baş başa bırakıyorum."

GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ

İmamoğlu, sürecin hukuki boyutunun nasıl olacağı, konunun mahkemeye taşınıp taşınmayacağı yönündeki soruya ise, “Elbette meclis bira karar almıştır. İstanbul’un en kıymetli iştiraklerinden İSKİ’nin bütçesi geçmiştir. Şimdi bizim bütün çelişkileriyle, uyarılarıyla verilen tekliflerle hak, hukuk hangi yetkiler var elbette kamu lehine. Bunu gözden geçirip bakmamız gerekiyor.” cevabını verdi.

TEVFİK GÖKSU UZMAN DEĞİL, SİYASET YAPIYOR

Ekrem İmamoğlu’na, “Tevfik Bey, (Göksu) ‘Mayıs ayında indirim kararı aldık. Bir sonraki zam oranını da Mayıs ayında yapacağız’ dedi. Giderlere zam geldi ama zam bir sonraki yıla bekleyemez miydi” sorusu soruldu. İmamoğlu, bu soruya, “Bizim aldığımız zam kararı, zaten Ocak ayından itibaren devreye girecekti. Konuştuğumuz şey 4 aylık şov için gereksiz bir şey. Bu tamamen bir şov. Algı yaratmak” cevabını verdi.

İmamoğlu, “Tevfik Bey, kategorilerde 0-15 için halkın yüzde 40’ı kullanıyor. Aslında yoksul kesimi etkileyecek kısmı burası diyor” hatırlatmasına “Tevfik Bey, uzman değil. Siz, uzmanlara bakarsanız bence daha iyi anlarsınız. Tevfik Bey, siyaset yapıyor. İyi de yapamıyor ama yapıyor. Bence uzmanların ortaya koyduğu raporlar itibar ederseniz daha iyi anlamlı olur” şeklinde cevap verdi. 

İHANETİN BOYUTU 100 KAT

İmamoğlu, “Kanal İstanbul için Ankara’da, ÇED raporuna son haline vermek için toplantı yapıldı. İBB de katıldı. İBB nasıl bir sunum yaptı? Projeye karşı olduğunu mu açıkladı?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Tümüyle karşı olduğumuzu açıkladık. Çünkü Türkiye’nin bu kadim güzel kentinin bir şehri, bu denli alabora edecek, mahvedecek bir projeye gereksinimi yoktur. İşin maddi boyutunu bir kenara koyalım. Doğayı tahribat açısından, şehrin bütün dengelerini erişimini ulaşımını yaşamını alabora edecek böyle bir yatırımın İstanbul’a oluşturacağı travmaları, bir gazete 3 kat demiş, ben öyle bir şey demedim, bu şehre bugüne kadar ‘ihanet ettik’ denen kavramların 100 katı. Bu kadar derin bir sorundur. Bunu teknik insanlar görüyor, herkes görüyor. Akıl tutulması."

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2019, 02:13

Sivil Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209