HSBC, Türkiye'deki bireysel bankacılık operasyonunu satıyor

HSBC, Türkiye'deki bireysel bankacılık operasyonunu satmak istediği belirtildi. Reuters'ın konuyla ilgili geçti haberde, sürecin kolay işlemeyeceğine işaret edildi.

HSBC, Türkiye'deki bireysel bankacılık operasyonunu satıyor
 Türkiye dahil dört ülkedeki sorunlu operasyonları konusunda adım atmak isteyen HSBC'nin  Türkiye'deki bireysel bankacılık operasyonlarını satmak istediği belirtilirken, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar bunun kolay bir süreç olmayacağı görüşündeler.

HSBC CEO'su Stuart Gulliver Şubat sonunda yaptığı açıklamada, bankanın Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD'de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını açıklamıştı.

Konu hakkında bilgi sahibi dört kaynak bankanın bireysel bankacılık faaliyetlerini satmak için çalışmalara başladığını söylediler. Ancak, Türkiye'de 300'den fazla şubesi bulunan banka için bu satış kolay olmayabilir.

"KOLAY BİR SATIŞ OLMAYACAK"

"Bu kolay bir satış olmayacak. Büyük Türk bankaları zaten çok şubeli ve HSBC'nin şubelerini almak onlar için çok anlamlı değil" diyen bir bankacı, "Türkiye'ye yeni girmek isteyen bir banka da şubelerden ziyade bankacılık lisansını almak isteyecektir. Mevcut konjonktürde de Türkiye bankacılık sistemine girmek için bir iştah var diyemeyiz" diye konuştu.

HSBC konu hakkında yorum yapmadı.

Maliyetlerini azaltmak ve yapısını sadeleştirmek isteyen HSBC'nin, Brezilya'da da bireysel bankacılık faaliyetlerini satması bekleniyor.

Kaynaklardan biri, HSBC'nin Türkiye operasyonu için likidite sorunu yaşamayan Katarlı ya da Çinli bankalardan talep gelebileceğini söyledi.

Kârlılıkta yaşadıkları sorunlara rağmen HSBC için Türkiye'de varlığını sürdürmenin önemli olacağını söyleyen bir başka bankacı, "Kurumsal ve ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyeceklerdir" dedi.

HSBC TÜRKİYE GEÇMİŞİ

Türkiye pazarına 1990 yılında giren HSBC, 2014 yılında 55.9 milyon lira zarar açıkladı. Bankanın toplam aktifleri ise 2013'teki 36.23 milyar lira seviyesinden 33.8 milyar liraya geriledi. Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, HSBC'nin 2014 Mart ayında 316 olan şube sayısı 2015 Mart itibariyle 291'e gerilerken, aynı dönemde 5,967 olan personel sayısı da 5,536'ya indi.

Türk bankacılık sektöründe 2013 yılında Citibank, Türkiye'deki bireysel bankacılık faaliyetlerini Denizbank'a satmıştı.

REUTERS

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2015, 00:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209