Hemzemin'de tedbir kazaları azalttı

Son 10 yılda alınan önlemler sayesinde hemzemin geçit kazaları ile bu kazalardaki ölü ve yaralı sayıları büyük oranda azaldı.

Hemzemin'de tedbir kazaları azalttı

Söz konusu süreçte hemzemin geçitlerdeki kaza sayısında yüzde 78, bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 15, yaralı sayısında ise yüzde 50 azalma sağlandı.

TCDD'nin ''Hemzemin Geçit Raporu''na göre, hemzemin geçitlerdeki kazalar sayısal olarak azalmakla birlikte sonuçları itibari ile TCDD'nin en önemli sorunları arasında yer alıyor.

İstatistiklere göre, Avrupa'da hemzemin geçitlerde meydana gelen kazalarda her yıl 600 kişi hayatını kaybediyor. Uluslararası Demiryolları Birliğine (UIC) göre, bu kazaların yüzde 95'i karayolu kullanıcılarından kaynaklanıyor.

Türkiye'de de durum aynı. 2008-2009 ve 2010 yıllarında hemzemin geçitlerde meydana gelen 497 kaza ve olay, oluş şekline göre incelendiğinde, bunların yüzde 58'inin karayolu araçlarının ''bariyersiz geçide durmadan girmesinden'', yüzde 14'ünün ise karayolu araçlarının ''bariyerli geçitlerden slalom yaparak'' yani şerit değiştirerek geçmeye çalışmasından kaynaklandığı kaydedildi.

Kazalar sonucunda, ''demiryolu araçlarının geçiş üstünlüğü olmasına rağmen, TCDD'nin medya aracılığı ile kamuoyu önünde haksızca eleştirildiğini'' ifade eden TCDD yetkilileri, gazete haberlerinde araç sürücüsü yüzde 100 kusurlu olsa bile geçit kazalarının ''Tren Otomobili Biçti'', ''Tren Hemzemin Geçitte Can Aldı'' gibi başlıklarla yayımlanmasından yakınıyor.

Hemzemin geçitlerde geçiş emniyetinin sağlanması görevinin Yüksek Planlama Kurulu Kararı gereğince, karayolunu kullanan kurum ve kuruluşun yükümlülüğünde olduğunu hatırlatan yetkililer, TCDD'nin yükümlülüğünde olmamasına rağmen, TCDD'nin 2002-2010 yılları arasında hemzemin geçit iyileştirmeleri için 30 milyon lira harcama yaptığını, 2011 yılında da yine hemzemin geçitlerin iyileştirilmesi ve korumalı hale getirilmesi için 8,5 milyon lira ödenek tahsis edildiğini belirttiler.

2002 yılında demiryolu ağı üzerinde 4.810 hemzemin geçit bulunurken, demiryolu trafik güvenliğini arttırmak için; karayolu araç trafiği yoğun olmayan, görüş alanı düşük olan 1.334 hemzemin geçidin kapatılarak, geçit sayısının 3.476'ya düşürüldüğünü ifade eden TCDD yetkilileri, 2002-2011 yılları arasında serbest çapraz işaretli 530 hemzemin geçidin, flaşörlü, çanlı ve otomatik bariyerli hale getirildiğini kaydettiler. Yetkililer, 2002 yılından itibaren 976 hemzemin geçidin kaplamaları yenilenerek karayolu araçlarının geçiş konforunun iyileştirildiğini vurguladılar.

Son 10 yılda, alınan önlemlerle hemzemin geçitlerdeki kaza sayısında yüzde 78, ölü sayısında yüzde 15 yaralı sayısında da yüzde 50 azalma sağlandı. 2002'de meydana gelen 189 kazada 43 kişi hayatını kaybedip, 175 kişi yaralanırken, 2011'de kaza sayısı 42'ye, ölü sayısı 36'ya, yaralı sayısı 87'ye geriledi.

Hemzemin geçitte meydana gelen bir çarpışma olayının UIC standartlarına göre ''kaza'' olarak değerlendirilebilmesi için, olayda ölüm, ciddi yaralanma (iki günden fazla yataklı tedavi), 150 bin avrodan fazla hasar veya 6 saatten fazla trafiğin kesintiye uğraması gerekiyor.

TCDD öncülüğünde uluslararası çalıştay yapılacak

TCDD, hemzemin geçit kazalarını önlemeye yönelik çalışmalar kapsamında; 12-13 Ocak 2012 tarihlerinde İstanbul'da, UIC çatısı altında gerçekleştirilen Uluslararası Hemzemin Geçitler Bilinçlendirme Günü (ILCAD) etkinliğinden sorumlu ekipler ile Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımlarıyla, ''Hemzemin Geçitlerin İyileştirilmesi'' konulu çalıştay düzenleyecek.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209