Hangi mevsimde hangi gezi planını yapmalı?

Seyahat uzmanları, yeni yerler görmek ve farklı kültürler keşfetmeyi seven gezginlere mevsimlere göre çeşitli önerilerde bulunuyor.

Hangi mevsimde hangi gezi planını yapmalı?

 Kış aylarında deniz, kum, güneş üçlüsünü özleyenlere Güney Yarım Küre'deki ülkeler tavsiye edilirken, safari planlayanlara Kenya'da göç zamanı olan temmuz ve ağustos ayları öneriliyor.

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, yaptığı açıklamada, yurt dışı turlarına yılın her döneminde gidilebileceğini belirterek planlama yapmanın önemine değindi.

Her ülkenin turistik bir dönemi olduğunu ve kişilerin tercihlerini buna göre yapabileceklerini anlatan Polatoğlu, ''Türk tatilci soğuk havada gezmekten pek hoşlanmıyor. Gittiği ülkenin sokaklarında yürümeyi, insanlarını ve kültürünü tanımak istiyor'' dedi.

Türkiye'nin de yer aldığı Kuzey Yarım Küre'de kış mevsimi hüküm sürerken, Güney Yarım Küre'de güneş ışınlarının en dik konumda olduğunu belirten Polatoğlu, ''Bu etken Arjantin, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda, Tazmanya, Şili gibi ülkelere seyahatlerin zamanlaması açısından tercih sebebidir. Bunun yanı sıra her zaman ılıman olan bölgeler ve egzotik ülkelere de gidilebilir'' diye konuştu.

Ocak sonu ile şubat ayının ilk haftasının okulların yarı yıl tatili dönemine rastladığını anımsatan Polatoğlu, ''Bu dönem eğlence parklarının yoğun olduğu Doğu ve Batı Amerika, kayak için Fransa, İsviçre ve İtalya favori ülkelerdir. Ayrıca 1-5 Şubat arasında Dubai Shopping festivali yapılır. Kültürel turlara ilgi duyanlar bu mevsimde Arjantin, Avustralya, Belize, Brezilya, Kanada, Şili, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Venezuella, Hindistan, Meksika, Fas, Yeni Zelanda, Filipinler, Güney Afrika'yı gezebilirler'' dedi.

Mart ayı ile Güney Avrupa'nın canlanmaya başladığını ifade eden Polatoğlu, ''Henüz sırt çantalı turistler gelmeden Fransız Rivierası Cote D'azur'u bu mevsimde gezin. Kış bastırmadan Güney Yarım Küre'ye veya Orta Amerika'ya son bir atak yapılabilir. Mart ayı Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun da gezi mevsiminin başladığı dönemdir. Bu destinasyonları merak edenlere Fas, Tunus, Beyrut ve Mısır'ı tavsiye ediyorum'' diye konuştu.

''Nisan ayının marttan pek farkı yok''

Gezginler açısından nisan ayının marttan pek bir farkı olmadığını belirten Polatoğlu, deniz, kum, güneş için Sharm El Sheikh'in tercih edilebileceğini, İtalya, Fas ve İspanya'nın da bu mevsimde görülebilecek yerler arasında bulunduğunu kaydetti.

Yaz ayları yaklaştıkça Avrupa turlarının kalabalıklaştığına ve fiyatının arttığına işaret eden Polatoğlu, ''Mayıs, İtalya Bella diye adlandırdığımız 8 gecelik Roma-Floransa-Venedik turları, Yine 8 gecelik Budapeşte-Viyana-Prag, Benelüx diye adlandırdığımız Belçika-Hollanda-Lüxemburg-Fransa ve Almanyayı içeren, İspanya'da Endülüs turu diye adlandırdığımız Malaga-Granada-Cordoba ve Sevilla'yı içeren turlar için ideal mevsim'' dedi.

Haziran ayı favorisinin Rusya Moskova ve St. Petersburg'u içeren, ''Beyaz Geceler'' adıyla bilinen turlar olduğunu anlatan Polatoğlu, ''21 Haziran veya 21 Haziran'a yakın tarihler (15 gün öncesi veya sonrası) bu tur için ideal dönemlerdir. Alışveriş tutkunları 29 Mayıs-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Singapur alışveriş festivalini tercih edebilir'' diye konuştu.

''Temmuz ve ağustos safari planlayanlar için ideal''

Temmuz ve ağustos ayları için favorisinin Kenya ve Tanzanya olduğunu ifade eden Polatoğlu, ''Bu ayların başında binlerce antilop Massai nehrini aşabilmek için kuzey Serengeti'nin yamaçlarından geçerler. Bunun yanı sıra diğer vahşi hayvanları da görebilme şansınız oldukça yüksektir. Safari yapmak isteyenler kesinlikle bu ayları tercih etmelidir'' dedi.

Yaz aylarını Türkiye'de değil de yurt dışında ancak yakın bölgelerde geçirmek isteyenlere Yunan adaları turlarını ya da Beyrut'u öneren Polatoğlu, şunları kaydetti:

''Deniz, kum ve güneş peşinde olanlar için Mısır-Sharm El Sheikh, Tunus-Hammamet, Fas-Tanca ve Zanzibar ama biraz sabır ve 9 saatlik uçuş ile Tayland'daki egzotik adalara PhiPhi, Krabi, KohSamui, Phuket'e ulaşabilirsiniz.

Bu mevsimde Amerika'nın güneyi özellikle Florida da (Miami-Orlando) tatil yapmak isteyenleri uyarmak gerek. Çünkü fırtına mevsimi başlıyor. Gidilse de geri dönmek zor olabilir. İskandinavya ve Fiyordlar için en uygun zaman ağustos ayıdır. Hava koşulları gezmeyi kolaylaştırır ve keyif verir.

Sonbaharın başında eylül ayında daha az yağmur ve daha çok güneşli Londra tercih edilebilir. Londra, bu dönemde çok güzeldir. Ekim ayında Hindistan'ın en güzel zamanıdır, sıcak ve nem azalmıştır. Avrupa'da kış gelmeden İspanya ve İtalya turları tercih edilebilir.

Temmuz ayında Kenya ve Tanzanya turunu kaçıranlar için eylül sonu ve ekim ayında Masai Mara bölgesinde antilop sürüleri Serengeti'ye geri dönmeye başlar. Kasım ayı Uzakdoğu turu düşünenler için ideal bir zamandır.

Yılın son ayında ''dünyanın dibini görmek ve çok farklı, eski bir kültürle tanışmak isterseniz Peru ve Ekvator'a kadar uzanan turları tavsiye ederim. Bunun dışında aralık ayının favorileri Avustralya, Brezilya, Kanada, Karayipler, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Hawaii, Bali ve Hong Kong bulunuyor.''


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209