Gümrüklerde 'Tek Pencere' sistemi

Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde 2013'te uygulamaya geçecek gümrüklerde 'Tek Pencere' sisteminin Türkiye’de de uygulanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir genelge yayımladı.

Gümrüklerde 'Tek Pencere' sistemi

Genelgeye göre “Tek Pencere” sisteminin uygulamaya konulması için yapılacak çalışmalar, sistemin kurulması ve işletilmesine ilişkin iş ve işlemler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülecek.

Gümrük hizmetlerinde “Tek Pencere” sistemi konulu Başbakanlık Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelegede Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023’te, Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hacmi ile dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer almasının hedeflendiği belirtildi. Genelgede bu hedefin gerçekleştirilebilmesinde, uluslararası ticarete konu eşyanın gümrüklemeye bağlı çeşitli işlemlerden kaynaklanan maliyetlerinin en aza indirilmesi ve böylece uluslararası piyasalarda daha rekabetçi bir düzeye ulaşılması büyük önem taşıdığının altı çizildi.

GÜMRÜKLERDE ORTAYA ÇIKAN ZAMAN KAYBI ÖNLENECEK

Uluslararası ticaretin; ithalat, ihracat, transit gibi işlemlerinden kaynaklanan maliyetlerinin daha aşağı seviyelere indirilebilmesi için, eşyanın Türkiye’ye girişinden başlayan veya Türkiye’den çıkışına kadar söz konusu olan birtakım işlem ve süreçlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi gerektiğine dikkat çekilen genelgede bu kapsamda sayılabilecek liman, gümrük işlemlerinin, teknik kontroller ve belgelendirme gibi işlemlerden kaynaklanan maliyetlerin daha rekabetçi bir düzeye çekilebilmesiyle, söz konusu süreçlerde görevli olan kurum ve kuruluşların belirli bir strateji kapsamında ve koordinasyon içerisinde çalışmalarıyla mümkün olacağı kaydedildi. Genelgede bu çerçevede, bu işlem ve süreçlere bağlı olarak gümrüklerde ortaya çıkan zaman kaybını ve maliyetleri azaltmak için, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında entegre bir yönetim sistemi tesis edecek olan “Tek Pencere” sisteminin kurulması gerektiğine dikkat çekildi.

GEREKLİ ONAY ELEKTRONİK ORTAMDA BAŞVURU NOKTASINA İLETİLECEK

Genelgeye göre “Tek Pencere” sisteminin kurulması ile birlikte; uluslararası ticarete ve taşımacılığa konu olan eşya için gerekli bilgi ve belgeler, söz konusu ticaretin ilgilileri ve taşıyıcılar tarafından uluslararası geçerliliği olan standart bir formatta, tek bir başvuru noktasına sunulabilecek. Bu kapsamda gerekli onaylar, elektronik ortamda yine aynı başvuru noktasına iletilebilecek, eşyanın kontrollerinin de koordinasyon ve işbirliği içerisinde, ilgili kurum ve kuruluşlarca aynı yer ve zamanda yapılması sağlanmış olacak.

AB 2013’TE UYGULAMAYA GEÇECEK

Öte yandan genelgede 450/2008 sayılı AB Konsey Tüzüğü ile kabul edilen Modernize Gümrük Kodunda yer alan “Tek Pencere” sistemine ilişkin hükümlerin, 2013’te tüm AB üyesi ülkelerde uygulamaya gireceği vurgulandı. “Tek Pencere” sisteminin Türkiye’de de uygulamaya konulması için yapılacak çalışmaların, sistemin kurulması ve işletilmesine ilişkin iş ve işlemlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütüleceğine dikkat çekilen genelgede, bu çerçevede Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülecek çalışmalara; ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarca azami düzeyde katılım ve destek sağlanacağı kaydedildi. Genelgede ayrıca sistemin kurulması ve işletilmesine ilişkin iş ve işlemlerin en üst düzeyde ortaya konulacak koordinasyon, işbirliği ve anlayışla öngörülen zaman içerisinde yerine getirilmesi hususlarında gereğinin yapılması istendi.

(ANKA)

 

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209