'Gıdaya yatırım yapanlar kazanıyor'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda sektörü artık ülkelerin kalkınmasında lokomotif sektör haline geldiği açıkladı.

'Gıdaya yatırım yapanlar kazanıyor'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, gıdaya yatırım yapan işadamı ve ülkelerin kazandığını belirterek, ''Gıda sektörü artık ülkelerin kalkınmasında lokomotif sektör haline geldi'' dedi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem ''Okul Sütü Kampanyası''nı hem de ''Et Balık Kurumunun Müdahale Alımına Girmesini'' önemli bulduklarını söyledi.

Her iki projenin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini belirten Bayraktar, iki proje birleştirildiği zaman sütte fiyat istikrarının sağlanabileceğini bildirdi. Bayraktar, ''Et Balık kurumu, et ve süt alımı yapacak. Yani fiyatlar normalin altına düştüğü zaman piyasaya müdahale edecek. Bir fiyat üzerinden alım yapacak. Piyasadaki süt fiyatlarının aşağıya düşmemesi açısından çok önemli. Bu projeyi de çok destekliyoruz'' diye konuştu.

Süt hayvancılığının, son yıllarda verimlilik rakamları olarak geliştirilmesine rağmen, popülasyonu artıramadıklarını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

''Hayvan popülasyonunu artıramıyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi sütte fiyat istikrarını yakalayamadık bugüne kadar. Kültür ırklarının satılıklarını getirdik yurtdışından. Hijyen koşullarını sağladık, hayvan besleme konusunda, özellikle kaba yem noktasında bir hayli mesafe aldık.

Ama bütün bunlara rağmen fiyat istikrarını yakalayamadığımız için zaman zaman hayvanlarımız kesime gitti. Süt hayvancılığı kesildiği zaman besi hayvancılığı da sıkıntıya giriyor. Süt hayvancılığını geliştirdiğinizde besi hayvancılığı yanında gelişir. Alınacak olan bu tedbirler besi hayvancılığını da kurtaracaktır.''

''Dünyada gıda artık önem kazandı''

Doğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması, insanların refah seviyesinin yükselmesi, bölgeden göçlerin önlenmesinin tarımdaki kalkınmaya bağlı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle dedi:

''Burada hayvancılığı geliştirme, tarım sektörüne gerekli desteği verme, mera ıslahları çok önemli. Bir de bölgede tarımsal yatırımlar lazım. Yani tarım ürünlerini işleyen tesislere ihtiyaç var. İşte açıklanan teşvik paketini de bu manada olumlu buluyorum.

Buraya yatırım çekebilirsek, tarım dışı istihdam da yaratmış oluruz. Bunun dışında tarım ürünlerine de pazar yaratmış oluruz. Özellikle bölgedeki teşvikler, bu bölgeye tarımsal sanayi getirecektir. Sanayicimizden de bu bölgeye özellikle gıda sanayisine yatırım yapmasını istiyorum. Dünyada gıda sektörü artık önem kazandı.''

Gıda sektörünün, enerji sektörüyle birlikte en öncelikli sektör haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, ''Dolayısıyla gıdaya yatırım yapan işadamları da kazanacaktır, ülkeler de kazanacaktır. Bu çok önemli. Gıda sektörü artık ülkelerin kalkınmasında lokomotif sektör haline geldi. Dünyada gıda üzerindeki fiyat manipülasyonları hızlı bir şekilde yayılıyor. Bunun için gıda önemli, gıda sektörüne yatırım yapmamız lazım'' dedi.

Gıdaya yapılan yatırımlarla birlikte hayvancılık ürünlerinin işlenebileceğini ve katma değer sağlayarak yurtdışına da pazarlanabileceğinin altını çizen Bayraktar, ülkelerin zenginliği açısından gıda sektörünün ve tarım sektörünün önemli, fonksiyonel bir görev ifa edeceğini vurguladı.

Erzurum ve Doğu Anadolu illerinde organik tarımın yaygınlaştırılabileceğini ifade eden Bayraktar, ''Doğu Anadolu illerinde organik tarımı yaygınlaştırabiliriz. Çünkü topraklar bakir, yani kimyasallar kullanılmamış. Bu büyük bir fırsat. Organik tarım bölge kalkınmasına da katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.

2023 yılı hedefleri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, 2023 yılı hedefleriyle ilgili de açıklama yapan Bayraktar, 2023 yılına kadar topraklar üzerindeki verimlilik, kalite ve standart sorununu çözmeyi hedeflediklerini, hızlı bir şekilde toplulaştırma çalışmalarıyla 11 milyon hektar civarındaki araziyi toplulaştırmayı ve 3.5 milyon hektar alanı da sulamaya açmayı hedeflediklerini söyledi.

Bayraktar, şöyle devam etti:

''Hedefimiz 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla, 50 milyar dolar ihracat yapmaktır. 50 milyon turisti ve 80 milyon Türk nüfusunu beslemek istiyoruz. Bunlar varılamayacak hedefler değil. Biz bu işe biraz devlet aklıyla gitmemiz lazım. Sektörde o kadar kafa bulanıklığı var ki...

Herkes her şeyi konuşuyor. Herkesin her şeyi konuştuğu yerde de yolunuzu bulamıyorsunuz, projeksiyonlarınızı doğru koyamıyorsunuz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın öncülüğünde, bir devlet aklıyla, akılcı rasyonel tedbirler uyguladığımızda hedeflerimize ulaşırız.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209