Gelirler düştü, Maliye kemer sıkıyor

Küresel ekonomilerdeki gelişmelere paralel olarak büyümenin fren yapacağı beklentileri artarken ekonomi yönetimi de kemer sıkıyor.

 Gelirler düştü, Maliye kemer sıkıyor
 Maliye Bakanlığı'nın 2012 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'na göre mali disiplin konusunda ilk frene basan Bakan Mehmet Şimşek oldu. Bakanlığa yılın tamamı için 88,5 milyar liralık ödenek tahsis edilmesine rağmen ilk altı aylık harcama 40,3 milyar lirada kaldı. Mal ve hizmet alım giderleri için bakanlık bütçesine 392,6 milyon TL ödenek ayrılmasına rağmen yılın ilk altı aylık döneminde bu ödeneğin 134,2 milyon lirası harcandı. Maliye Bakanlığı diğer kamu kurumlarına örnek olması açısından mal ve hizmet alımlarında zorunlu harcamaları yaparken kırtasiye malzemesi, yolluk ve haberleşme giderlerinde ise ciddi miktarda kesintiye gitti.

Bakanlık bütçesine 11 milyon liralık kırtasiye malzemesi alım gideri konulmasına rağmen harcama 2 milyon lirada kaldı. 26,5 milyon liralık haberleşme ödeneğinin sadece 8,8 milyon lirası kullanılırken, 51 milyon Türk Lirası olan yolluk giderlerinin ise sadece beşte biri harcandı. Bakım onarım giderleri, menkul mal alım giderleri harcamaları da beklentilerin altında gerçekleşti. Su alımları, elektrik ile akaryakıt ve yağ alım giderlerinde ise bütçe hedefleri ile doğru orantılı bir kullanım oldu. Maliye Bakanlığı bütçesine 2012 yılı personel giderleri için konulan 937,6 milyon liralık ödeneğin ise 549,1 milyon Türk Lirası harcandı. Yılın ikinci yarısında da bakanlık kemer sıkmaya devam edecek. Temmuz-Aralık 2012 beklentilerine ilişkin raporda yer alan değerlendirmede, "İkinci altı aylık dönemde, Maliye Bakanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı, 2012 yılı bütçesiyle tahsis edilen ödenekler dahilinde kalmak suretiyle bu raporda belirtilen faaliyetleri etkili, ekonomik, verimli, hızlı ve kaliteli bir şekilde yerine getirmeye devam edecektir." ifadelerine yer veriliyor.
Zaman

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209