Fed `sabırlı` olacak!

Piyasaların merakla beklediği kritik karar geldi.

Fed `sabırlı` olacak!
  Fed 'kayda değer süre' ifadesinin tonunda değişikliğe gitti ve 'faiz artışında sabırlı olunacağı'nı vurguladı. Açıklama sonrası dolar 2.30 desteğini denedikten sonra tekrar yükselişe geçti.

Başta gelişen ülkeler olmak üzere küresel piyasaların merakla beklediği karar açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) aylardır beklenen 'faizler kayda değer bir süre düşük seviyede tutulacak' cümlesindeki 'kayda değer bir süre' ifadesinin tonunu değiştirdi. Fed'den yapılan açıklamada, "Faizlerin ne zaman yükseltilmeye başlanacağına yönelik sabırlı olunacak" ifadesine yer verildi.

Fed, faiz oranlarını gelecek yıl artırmak konusunda sabırlı olacağını, ABD ekonomisine ilişkin çelişen sinyalleri değerlendireceğini bildirdi. Fed, faiz artırımına başlamadan önce 'kayda değer zaman' geçeceği yönünde güvence vermeye de devam etti.

Son 3 yıldır ilk kez 3 üye aleyhte oy kullandı

Fed yetkilileri, faizlerin 2015'te yüzde 1,125 seviyesine yavaş bir şekilde artırılmaya başlanabileceğine işaret etti. Fed yetkilileri 2015'te enflasyonda yavaşlama beklediklerini ancak uzun vadede küçük değişimler ön gördüklerini de açıkladı.

Bugün sona eren 2 günlük FOMC toplantısında faizlerin değiştirilmemesi kararı alınırken, karar 3'e karşı 7 oyla alındı. 2011 yılından buyana ilk kez bir FOMC kararına 3 üye aleyhte oy kullandı. Dallas Fed başkanı Richard Fisher, Philadelphia Fed başkanı Plosser ve Minneapolis Fed başkanı Kocherlakota karara muhalefet ettiler.


InvestAZ Uluslararası Piyasalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve UZMANPARA yazarı Fatih Yeğenoğlu, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmesinde şunları söyledi:
"Uzun zamandır enflasyondaki yükseliş baskısı ile istihdamdaki toparlanma hedefi arasında kalan Fed, petrol fiyatlarındaki gerilemeyle rahatladı. Petrol fiyatlarındaki gerileme sonrasında enflasyonist baskının azalmasına bağlı olarak faiz artırım baskısının zayıflaması Fed'in söylemlerinde ton değişikliğine gitmesine neden oldu.

Dolar 2.30 desteğini denedi, denge arayışında

2006 yılından beri ilk kez gerçekleştireceği faiz artırımında aceleci olmayacağının sinyalini veren Fed, kayda değer süre ifadesinin bulunduğu paragrafta vurguyu istihdam hedefine yaptı. Zaman baskısını 'sabırlı' olunması gerektiğine yönelik ifadesiyle azaltmaya çalışan Fed, faiz artırımının daha ileri bir tarihte gerçekleşebileceğine yönelik izlenim yarattı.
Açıklama sonrasında sert hareketlerin gözlendiği piyasada dolar kurunun net bir şekilde faiz artırımının daha ileri bir tarihte yapılabileceği görüşünün fiyatladığını gözlemledik. Buna bağlı olarak kur bir ara 2,30 desteğini denedi. Ancak daha sonrasında yeniden çıkışa geçen dolar kurunda denge arayışı devam edecektir."

Fed ne çok şahin ne de çok güvercin...

ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan ise şu yorumda bulundu: "Kayda değer sürenin fiziken tutanaklardan kalkması önemli bir oldu. Çünkü kayda değer bir süre ifadesi uzun bir süreye işaret ederken, 'sabırlı olunacak' ifadesi ise daha ucu açık bir ifade olarak önümüze çıkıyor.

Fed'in şu anda ne çok şahin ne de çok güvercin olduğunu görüyoruz. Bu da ilerleyen süreçte veri setlerini ve ekonomiyi izleyeceğini gösterir.

Şu anda istihdam verileri hedefe doğru gidiyor ancak enflasyon konusunun hedefin altında seyrettiğini görüyoruz. Bugün gelen ABD TÜFE verileri beklenti altında kalmış durumda. Ancak Fed'in açıklamalarında bu durumu enerji fiyatlarına ve petrole bağladığını görüyoruz. Petrol fiyatlarında düşüş şu anda enflasyonu baskılayıcı unsur olarak görünüyor. Zaten çekirdek TÜFE'de de anlamlı bir düşüş söz konusu değil.

Şuanki durum Fed'in görüşlerini değiştirecek durumda değil ve bundan sonra verilerin trendine dikkat edilmesi gerekiyor."

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2014, 00:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209