Fatura Türkiye'ye kesilecek!

Leipzig’de dönerlerde at etine rastlandı, peki şimdi ne olacak

Fatura Türkiye'ye kesilecek!

Alman Ürün Kalite Enstitüsü’nün dönerde at eti bulunduğunu açıklaması, Türk dönercileri de etkiledi. Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği (ATDID) Başkanı Tarkan Taşyumruk, “O bizim dönerimiz değil, ‘gyros’ denen Yunan döneri” dedi. Süpermarket zinciri Tesco’nun İrlanda ve İngiltere mağazalarında satılan hamburger köftelerinde rastlanan at eti, farklı ülkeler ve ürünlerle devam ediyor.

Son olarak Alman Ürün Kalite Enstitüsü’nün Leipzig’deki 20 numuneyi inceleyerek yaptığı analizde yüzde 1 oranında at etine rastlandığı açıklandı.

40 BİN DÖNERCİ VAR
Bu analizin RTL televizyon kanalı tarafından yaptırıldığını belirten Taşyumruk, “Analiz sonuçları, internet sitesinden sonra bu akşam (dün) televizyonda da yayınlanacak. Ancak atlanan bir nokta var; alınan numunelerde yüzde 7 oranında da domuz etine rastlanıyor. Yani bu Türk döneri değil, ‘gyros’ denilen Yunan döneri. Zaten Leipzig’de onlar çoğunluktalar. Biz, TV kanalına bu konudaki açıklamamızı gönderdik. Ancak bu haberler tabii ki bizi de olumsuz etkiliyor” diye konuştu. Avrupa’da serbest meslek sahibi Türklerin yüzde 25.7’sinin gastronomi ile uğraştığını, bunun yüzde 21.1’inin ise döner sektöründe olduğunu ifade eden Taşyumruk, Almanya’da 15 bin, Avrupa’da ise 40 bin döner büfesi olduğunu dile getirdi. Almanya’da dönercilerin yıllık cirosunun 2.5 milyar Euro, Avrupa genelinde ise 3.5 milyar Euro olduğunu anlatan Taşyumruk, şöyle devam etti: “Biz eti, Almanya ve Hollanda’dan alıyoruz. At eti karıştıran şirket ya da kesimhane kimse Alman Sağlık Bakanlığı’nın denetimleriyle ortaya çıksın. Biz de töhmet altında kalmamış oluruz.”

Habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209