EMEKLİ ZAMLARI YİNE GÜLDÜRMEDİ.

2021 YILI BİRİNCİ ALTI AY EMEKLİ ZAMMI YÜZDE 8,36 OLARAK AÇIKLANDI

EMEKLİ ZAMLARI YİNE GÜLDÜRMEDİ.
 2021 yılı birinci altı ay emekli zamları, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için yüzde 8,36, memur emeklileri için yüzde 7,36 olarak açıklandı.
 Yapılan zamların yetersiz kaldığını değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği Rize Şube Başkanı Recep Ali Derman,“Yüzdeli zamların emeklilerimizi korumadığından seyyanen zamların yapılmasını ve gerçekçi bir asgari emekli aylığının tespit edilmesini” istedi.

ZAMLARIN YANSIMASI
Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin Ocak aylıklarına yüzde 3 zam uygulanacak. Yüzde 3'lük zamma ek olarak yüzde 4,37'lik enflasyon farkı ile birlikte memur emeklilerinin aylıkları yüzde 7,36 artacaktır.

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılacak zam ise, son altı ayda gerçekleşen tüfe oranı olan yüzde 8,36 olarak uygulanacaktır. Buna göre; SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılacak zam emekli aylığı seviyelerine göre şu şekilde olmaktadır. 1.500 TL aylığı olan bir emeklinin alacağı zam 125,4 TL; 1.750 TL emekli aylığı olan bir emeklinin alacağı zam 146,3 TL; 2000 TL emekli aylığı olan bir emeklinin alacağı zam 167,2 TL; 2.500 TL aylık alan bir emeklinin aylığında ise 209 TL artış yansıyacaktır. 

Emekli aylıklarına yüzdeli zamlar düşük olduğu gibi, kendi içinde de adaletsiz bir dağılım göstermektedir. Türkiye Emekliler Derneği, altı aylık tüfe artışına endeksli zam sisteminin değiştirilmesini savunmaktadır. TÜİK, yüzde 90’ı emeklinin harcaması olmayan 418 madde üzerinden yaptığı araştırmayla, genel enflasyonu hesaplamaktadır. Bu hesaplama yönteminin değiştirilmesi ve emeklilerin gerçek harcamaları üzerinden bir hesaplanma yapılması gerekmektedir.

Emeklinin yaşam ücreti belirlenerek emekli aylıklarında iyileştirmelere gidilmelidir. Öncelikle, emeklilerin mutfak ve konut giderlerindeki yüksek artışların emekli aylıklarına yansıması sağlanmalı ve emeklilerimize daha fazla destek olunmalıdır.
Ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde alın teri; vergi ve sigorta primleriyle devletine destek olan emeklilerimize insanca yaşamaya yetecek bir aylığın ödenmesi, sosyal devletin en öncelikli görevi olarak değerlendirilmelidir.

RİZE EMEKLİLER DERNEĞİ BAŞKANI RECEP ALİ DERMAN

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2021, 23:28

Sivil Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209