E-Ticaretin belini kıracak tasarı kabul edildi

TBMM Alt Komisyonu'nda öyle bir tasarı kabul edildi ki e-ticaretin adeta belini kıracak. Yatırım yurt dışına kaçacak. İşletme müşterisine 'günaydın' bile diyemeyecek!

E-Ticaretin belini kıracak tasarı kabul edildi

Hakan GÖKSEL'in söyleşisi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı adı altında bir yasal düzenleme yapıldı ki deyim yerinde ise e-ticaretin belini kıracak...

Katma değerli servisleri yurt dışına kaçıracak ve girişimciliğin önünü kesecek... Tek bir cümle toplamda 35 milyar liralık ticareti ülke dışına itecek…

Bu yasadan en fazla etkilenecek Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan ile dün (2 Mayıs) komisyondan geçen tasarıyla birlikte e-ticaretin A'dan Z'ye eksi ve artılarını konuştuk...

İşte herkesi memnun edecekmiş gibi gözüken ama altında yüzlerce sorun barındıran o düzenlemenin gerçekleri...

Söyleşimize önce kısaca MOBİLSAD kimdir, ne iş yapar?, Hangi amaçla kurulmuştur? sorularına cevap vererek başlayalım...

MOBİLSAD 2009 yılının Aralık ayında toplam 24 tane elektronik ve telekominikasyon alanında katma değerli servisler kapsamında faaliyet gösteren şirketin bir araya gelmesi ile kuruldu. Kurucuları arasında da olan bugün de son genel kurulumuz sonrası başkan olarak seçtiğimiz Kerem Alkin önderliğinde 34 üyemiz var.

Bütün STK'lar gibi zaruret durumunda ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkış nedeni 2008 yılında gündeme gelen o zamanki ismi ile Telekominikasyon Kurumu, bugünkü ismi ile Bilgi ve Telekominikasyon Kurumu'nun katma değerli servisler alanında arka arkaya alınan ağır negatif kararlar almasıydı.

Bu kararlarla hem operatör şirketler hem de onların üzerinden üçüncü parti şirketler olarak katma değer üreten şirketler, Ankara'da bir takım bireysel girişimlerde bulunmaya başladık. Fakat bireylerin resmi temsil gücü olmadığından ve ilişkiler birey ilişkileri üzerinden yürüdüğünden bu zaruret bizi bir STK altında toplanmaya sevk etti.

Resmi bir dille bir muhataplık kazanmış olduk. Bu gerekçelerle MOBİLSAD derneğini kurduk.

EMEKLEME DÖNEMİ BİTTİ YENİ YÜRÜMEYE BAŞLIYORUZ

2009 yılında kurulmuş fakat bu yıl kamuoyunun gündemine gelmeye başladı...

Haklısınız ama bir dernek de aynı birey gibi önce emekliyor sonra yürümeye başlıyor ve en son da koşmayı öğreniyor. Bu yıl yürümeye başladık... Aslında biz zaruretten çıkan bir dernek olduğumuz için kendi dertlerimize odaklandık.

Bu derneği oluşturan paydaşların çoğunun ticari ve hukuki dertleri vardı. Bu dönemlerde düzenleyici kurul adına pek çok etkinlik yaptık ama bunların hepsi mesleki bir örgütün iş ağı içerisinde olduğu için toplumda bu kadar öne çıkan konular değildi. Aslında bir taraftan da bakarsanız 65 milyon GSM kullanıcısını da ilgilendiren konular..

Fakat bir tarafında biz dernek olarak ticaret yaptığımız için bu konular genellikle ticari konulardı ve bu yüzden gündeme pek gelmedi. Aslında bu bizden de kaynaklanmıyor. Tüm dünyada ekonomi, ticaret ve sosyal hayat farklılaştıkça bunlar içerisine teknoloji daha fazla enjekte oldukça bizim gibi 'Telekominikasyon Sektörü'nde faaliyet gösteren STK'ların söyleyeceği daha çok söz için alan oluşmaya başlıyor.

ÜLKE OLARAK TEK KATILAN DEVLET İSRAİL'Dİ

Geçen sene çok da güzel şeyler yaptık. Bunlar toplumda gündem bulmuyor ama her yıl bizim sektörde Mobile World Congress GSMA diye Barselona'da yapılan fuar vardır. Biz her yıl gittiğimizde ülke standı olarak bir tek İsrail'i görüyoruz.

Biz de onlara özenirdik. Geçen yıl çalışmaya başladık. 2011'de biz de ülke olarak neden katılmadığımızı sorguladık ve Kerem Alkin'in ve İTO'dan Murat Yalçıntaş'ın büyük katkıları ile İTO da bu fuarı destek kapsamına aldı. KOSGEB zaten bu fuarı destekliyordu. Geçen sene 12 Türkiye standı açtık ve 12 şirketin o stantta yer almasını sağladık.

Bu bizde çok önemliydi belki basında yer almadı belki biz de bunun tanıtımını iyi yapamadık. Dile kolay ama gidip orada bir Türkiye standı açmak 8-9 aylık çalışmanın ürünüydü.

KATMA DEĞER SAĞLAYAN SERVİSLER NEDİR?

Sürekli ifade ettiğiniz Katma Değer Sağlayan Hizmetler derken neyi kastettiğinizi okuyucularımızın daha iyi anlaması için açar mısınız?

Katma değerli servislerden kastedilen şudur. Biliyorsunuz telefonun temel özelliği birey ile birey arasındaki sesi iletmektir... Ses iletimi dışında aklınıza gelebilecek bütün hizmetlerin tamamı katma değerli servistir. Cep telefonunuzdaki logo, oyun, müzik, chat, fal, astroloji, hava durumu, ekonomi haberi, hatta Haber 7'nin kullandığı SMS paketi bile katma değerli servistir..

Dolayısıyla alanı son derece geniştir. Hatta dünyada bu iş şekil değiştirmeye başladı. Telekominikasyon sektöründe 'ses' diğer servislerin içerisinde çok küçük pay almaya başladı. Yani katma değerli servisler sesten çok daha büyük pazar kazanmaya başladı.

BİZ BU YASAYA KARŞI DEĞİLİZ

Ses dışındaki katma değerli servislerin yanı sıra, elektronik ticaret de sizin iştigal alanınız. Meclis'te bir tasarı var ve bu alt komisyondan geçmiş durumda... Bu tasarının e-ticarete büyük darbe vuracağını öne sürüyorsunuz. Çünkü e-postalara da sınırlama getiriyor. Ama diğer taraftan da posta kutunuz sayısız e-posta ile dolup taşabiliyor. Her iki taraftan da baktığınızda durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Daha önceki basın açıklamalarınızda tasarının e- ticarete darbe vurduğunu ifade ettiniz.. Peki sizin MOBİLSAD olarak öneriniz nedir?

Hemen altını çizeyim biz MOBİLSAD olarak bu yasaya karşı değiliz... Ekonomik verilere bakarsanız toplam e-ticaretin geldiği nokta 31 milyar TL.

Bu rakam Türkiye için değil mi?

Evet Türkiye için söylüyorum... Bu hizmetlerin içerisinden uçak bileti alımını, bankacılık işlemlerini ve tatil turizmini çıkarırsanız geriye kalan gerçek anlamdaki mal ve hizmet satısı 4,5-5 milyar TL civarındadır.

Bankalararası Kart Merkezi verilerine bakarsanız son 5 yıldır kademeli olarak büyüyen tek ticaret alanı e-ticaret...

Türkiye'de 65 milyon GSM, 40-42 milyon internet kullanıcısı var. Geniş bir nüfus var. İnternet kullanıcı her geçen gün artıyor. Mart ayı itibariyle 3G kullancısı, 2G kullanıcısını aşmış 34 milyonu geçmiş... Dolayısıyla internet bu kadar hızlı büyürken onunla beraber onun ortaya çıkardığı ekosistem de ticari sahalar da büyüyor.

TÜRKİYE'DE BİR ŞEY BÜYÜYORSA MUTLAKA SINIRLANDIRILIYOR

Ben 40 yaşındayım ve Türkiye'de maalesef şunu gördüm.. Hatırlayın Türkiye'de bir dönem motorsiklet kullanımı artmıştı pat diye ÖTV'si arttı. Herkes fotoğraf makinası kullanmaya başladı, vergi geldi kullanım limitlendi. Kötü örnek emsal teşkil etmez ama baktığınızda Türkiye'de bir şey büyüyorsa; mutlaka sınırlandırılıyor bunu nasıl büyütürüz denilmiyor.

Ama diğer taraftan büyüyen her sektörle birlikte ondan duyulan rahatsızlık da büyüyor. Örneğin kurulan her fabrika ile birlikte çevre biraz daha kirlenir. O zaman fabrika açmayalım mı diyeceğiz? Hayır o zaman çevreyi en az kirletecek ya da kirletmeyecek teknolojiyi bulmak uygulamak bu fabrikada çalışan, çalışmayan, paydaş olan olmayan herkesin menfaati...

Ankara'da a hep aynı örneği verdim Ankara'yı İstanbul'a bağlayan Eskişehir yolunda kaza oluyor diye siz bu yolu toptan kapatır mısınız? Dolayısıyla e-ticareti de bu kazaya benzetiyorum. Evet ifade ettiğiniz gibi e-postanızda ya da cep istem dışı mesajlar olabilir ama bu teknolojinin getirdiği bir sonuç! Bazı şeyleri engellemek mümkün değildir ama düzenlemek bir raya oturtmak ve tüketicinin de burada isteyenin daha çok istemeyenin de hiç e-posta almayacağı bir yapıya geçmek mümkün!

"BU ELEKTRONİK TİCARET KANUNUNUN YA BAŞLIĞI YA DA İÇERİĞİ YANLIŞ..."

DEVAMI SAYFA 2'DE...

Haber7

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209