Damal bebeklerini ünü Türkiye'yi aştı

Ardahan'ın Damal ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Fidan Atmaca'nın, Halk Eğitim Merkezi'nde öğretmenliğini de yaptığı ''Damal bebeklerinin'' ünü Türkiye sınırlarını aştı.

Damal bebeklerini ünü Türkiye'yi aştı

35 yıl önce başladığı bebek yapımını onlarca genç kıza da öğreten Atmaca'nın bebekleri, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerden büyük talep görüyor.

Bebeklerinden biri yıllar önce Japonya'dan ödül alan Atmaca, kendi yaptığı bebeklerin ''en iyisi'' olduğu konusunda da iddiasını sürdürüyor.

Fidan Atmaca, yaptığı açıklamada, büyüklerinden gördüğü bebek yapımını geliştirerek 35 yıl önce ''Damal bebeklerini'' üretmeye başladığını söyledi.

Kendi yöresinin minyatür kıyafetlerini giydirdiği bebeklerinin tanınmaya başlamasının hikayesini anlatan Atmaca, ''Köyümüze bir adam gelmişti. 75 santimetrelik bir bebek yapmıştım, 'Bu bebeği bana sat' dedi. Israrı üzerine bebeği sattım. Bana o zaman yeni çıkan 5 milyonluklardan çıkarıp, bir tane verdi. Bebeği aldı. Sonra öğrendim ki İzmir'de bir fuara götürmüş. Bunun ardından Japonya'da yarışmaya katılmış'' diye konuştu.

Bebeğin, 1988 yılında Japonya'daki yerel tasarım yarışmasında dünya çapında birincilik kazandığını ifade eden Atmaca, ''Bütün bunlardan haberim yoktu. Bebeğin üzerinde boncuklarla Fidan Atmaca diye benim adım yazıyor. Bunun üzerine yaşadığım köye bir gazeteci geldi, haberimi yaptı'' dedi.

Atmaca, 1995 yılında ise dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in ''Damal Şenlikleri''ne geldiğinde bebekleri gördüğünü ve çok beğendiğini söyledi.

Daha sonra Çiller'in kendisini yanına çağırdığını anlatan Atmaca, ''Kendisinden ne istediğimi sordu. Ben de bebeklerimi çoğaltmak istediğimi söyledim. O da sağ olsun Valiliğe talimat verdi, bana burada kurs açtı'' diye konuştu.

''Yurt dışına, bez ve elyaftan bebek yapıyorum''

Köyde yaşarken, ilçe olmasıyla birlikte Damal'a taşındığını belirten Atmaca, buradaki Halk Eğitim Merkezi'nde 17 yıldır köylerden gelen kadınlara eğitim verdiğini söyledi.

Damal Kaymakamlığının bebeklerin patentini aldığını anlatan Atmaca, kursta üretilen bebeklerin Kaymakamlık tarafından satışa sunulduğunu bildirdi.

Damal bebeklerinin Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da talep aldığını bildiren Atmaca, ''ABD, Almanya, İsviçre'den istiyorlar. Yurt dışındakiler bez bebek istiyorlar. Onları sadece bez ve elyaftan yapıyorum. Ayda ortalama 15 bebek satabiliyorum. Artık yaşlandım, kollarım ağrıyor'' dedi.

Evli ve üç çocuk annesi Atmaca, bebek yapımından kazandıklarıyla çocuklarını okuttuğunu, eşinin Bağkur pirim borcunu ödeyerek emekli olmasını sağladığını belirtti.

İŞKUR'un Damal'da yeni bir kurs açacağını, Halk Eğitim Merkezindeki kurslara çağırırlarsa bu yıl da öğretmenlik yapacağını dile getiren Atmaca, ''Damal'da yapılan bebeklerin hiçbiri, benim bebeklerimin yerini tutmuyor. Benim öğrettiğim kişiler bile benim gibi bebek yapamıyor. İstanbul'da yaşayan kızım ve gelinim ise bu bebekleri öğrenmeye heves etmiyor'' diye konuştu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209