Bakkallar da hileye alet oldu!

'Cinsel gücü arttırdığı' iddia edilen ürünler artık bakkal raflarında! Ürünlerde 'S.B'lığından izin alınmıştır' yazıyor ama bakanlık yalanlıyor.

Bakkallar da hileye alet oldu!
 Cinsel gücü arttırdığı iddia edilen ürünler bakkal raflarına kadar düştü. Sakızların, çikolataların yanında raflarda yerini alan ve halk sağlığını tehdit eden ilaçlar, çocukların ulaşabileceği yerlerde satışa sunuluyor. Sağlık ve Tarım Bakanlığı’nın herhangi bir izin vermediğini belirttiği ürünlerin üzerinde şu ibare yer alıyor: ‘S.B’lığının izniyle üretilmiştir.’

Benzin istasyonlarından sonra mahalle bakkallarında da satışa sunulan ve üzerlerinde ‘For Men’ yazan ürünlerin sayısı mantar gibi artıyor. Bu ürünlerden biri de Biox markasıyla satılan bir ürün. “Geç kalmaya alışın” sloganıyla bakkal raflarında yer alan bu ürün Mersin ’de olduğu öğrenilen Oddak Kozmetik Ürünleri firması tarafından telefonla pazarlanıyor. Aradığımız Oddak şirketinin ismini vermeyen yetkilisi, ürünlerin yasal olarak satıldığını iddia ederek, “Gerekli izinleri aldık ve satışında hiçbir problem yok” açıklamasını yapıyor.

Ancak ‘Cinsel gücü artıran’ ilaçlar için izin verilmediğini ifade eden Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise izin verilmiş olsa dahi, bu tür ilaçların kesinlikle bakkallarda satılamayacağını söylüyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri de bu ürün için herhangi bir izin verilmediğini, bakanlık tarafından ‘cinsel gücü arttırıcı’ adı altında hiçbir ürüne onay verilemeyeceğini söylüyor. Bu tip isim değişikliğiyle satılan ürünlerin toplatılacağını söyleyen yetkililer, “Herhangi bir rahatsızlık durumunda doktor kontrolünde yazılacak ilaçların kullanılması gerekiyor. Bu tip ürünler ne Sağlık Bakanlığı ne de Tarım Bakanlığı’ndan onay alamaz” diyor.

Firma telefonla satıyor
Bu arada üründen ve üretici firmadan bakkalların şikayetleri de arttıyor. Bakkallarla telefonla irtibata geçen firma başlangıçta “Ürünleri satın. Sattıkça parasını ödersiniz” derken ürünleri gönderdikten sonra ödemeyi temin etmek için üstü kapalı tehdit yöntemleri kullanıyor. İstanbul Maltepe’de bu yöntem ile ürün aldığını belirten bir bakkal, “2 ay sonra mesaj geldi ‘1 hafta içinde parayı ödemezseniz, icra takibi başlatacağız’ dediler” diyor ve telefon mesajını gösteriyor ve şunları söylüyor:

“Yaklaşık 2 ay önce bu ürünleri satmaya başladım. 1 hafta sonra şikâyetler gelmeye başladı. Sattığımız üründen memnun kalan olduğunu hiç duymadım. Ben de satışları durdurdum. Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olduğunu düşünerek bu ürünleri satmayı başladım. Çünkü üzerinde ‘S.B’lığının’ izniyle üretildiği yazıyordu.”

‘Bakanlıktan arıyoruz’
Fikirtepe’de faaliyet gösteren bir başka bakkal da, ürünü izinli olduğu gerekçesiyle kabul etmiş. 1 aydır sattığı ürün yüzünden müşteri kaybettiğini söyleyen bakkal, “Ürünün ne olduğunu, ne işe yaradığını bile tam anlayamadım. ‘Ürünü sattıkça parasını gönderirsiniz’ dedikleri için kabul ettim” diyor. Küçükyalı’daki bir başka bakkal ise ürünü satmayı kabul etmeyenlerden… Üretici firma tarafından sürekli telefonla arandığını söyleyen bakkal sahibi, hiçbirinde ürünü satmayı kabul etmediğini ifade ediyor. Aynı bakkal daha sonra kendisine bir telefon geldiğini iddia ederek, “‘Sağlık Bakanlığı’ndan arıyoruz. Oddak Kozmetik tarafından üretilen ilaçları satmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Gönül rahatlığıyla satabilirsiniz’ dediler ben yine de satış yapmadım” diyor.

‘Cinsel güç’ pazarı 400 milyon lira
Türkiye ’de 2006 yılında yaklaşık 3 milyon kutu cinsellik ilacı satıldığı, 2011 yılında bu sayının iki katına çıktığı belirtiliyor. 6 milyon kutu ilaç satıldığı yılda, 400 milyon lira harcama yapıldı. 2006 yılında 7 marka eczanelerde satış yaparken, 2011 yılında bu rakam 12’ye çıktı.

Eczanelere de aynı yöntem uygulanıyor
Beşiktaş ’ta eczane işleten bir eczacı bu ürünleri sattığını söylüyor. “Yaklaşık 6 ay önce bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan izinli olmadığını” öğrendik diyen eczacı, “Bu ürünleri satmamız için bize telefonla ulaştılar. Biz de kabul ettik. Ancak daha sonra bu ürünleri bakkallarda bile görmeye başladık. Sağlık Bakanlığı’ndan izni olmadığını da öğrenince bu ürünlerin satışını durdurduk” diyor.
Radikal

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209