'Anayasa dağı yerinden oynatmak kadar zor'

TBMM Başkanı Çiçek, Fas Dışişleri Bakanı Osmani'yi kabul etti. Anayasa değişikliği yapma hazırlığı olan Fas için Türkiye'den çıkarımla 'dağı yerinden oynatmak kadar zor' dedi.

'Anayasa dağı yerinden oynatmak kadar zor'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, ''Yeni bir anayasa yapmanın ne kadar zor olduğunu ben şimdi daha iyi anlıyorum. Dağı yerinden oynatmak kadar zor'' dedi.

Çiçek, Fas Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Sadettin Osmani'yi kabulünde yaptığı konuşmada, Fas ve Türkiye'nin ortak değerlere sahip iki ülke olduğunu ifade etti.

İki ülkenin hükümetleri arasındaki ilişkilerin dostane ve samimi olduğunu belirten Çiçek, ''İnanıyorum ki bu dönem parlamentolararası ilişkilerde de aynı çabayı birlikte gösteririz'' dedi.

Cemil Çiçek, Fas'ın, Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri çok önceden gördüğünü, olayları soğukkanlı bir şekilde değerlendirdiğini, gerekli adımları atarak sağlıklı bir geçiş yaptığını söyledi.

Fas'ta gerçekleştirilen anayasa değişikliğinin de son derece önemli olduğuna işaret eden Çiçek, ''Yeni bir anayasa yapmanın ne kadar zor olduğunu ben şimdi daha iyi anlıyorum. Dağı yerinden oynatmak kadar zor. Biz de anayasa değişikliği için çalışıyoruz'' diye konuştu.

Çiçek, Türkiye ile Fas arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için siyasi iklimin müsait olduğunu, bunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sadettin Osmani de Türkiye'de yaptığı görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik güçlü bir iradeye tanık olduklarını söyledi. Osmani, Türk yetkililerin, Fas'taki değişiklikleri takdir etmelerinin, kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.

Anayasa değişikliğinin kolay bir iş olmadığını, kendilerinin de bu süreçte bazı zorluklarla karşılaştığını anlatan Osmani, ''Fas tarihinde bu altıncı anayasa değişikliği.

Bu kez ilk defa katılımcı bir şekilde anayasa hazırladık. Daha önceki 5 anayasa taslağını Fransız uzmanlar hazırlıyordu ve bu halk oylamasına sunuluyordu. Yani son anayasa için, Faslıların kendilerinin hazırladığı ilk anayasa diyebiliriz'' diye konuştu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209