2B'de iş uzatmalara gidiyor

2B'de 409 bin kullanıcıdan bugüne kadar sadece 103 bin başvuru geldi. 30 Ekim'de dolacak sürenin altı ay uzatılması bekleniyor

2B'de iş uzatmalara gidiyor

Orman vasfını yitirmiş Hazine arazileri, yani ‘2B’de hedefler tutmadı. Yıllardır üzerinde çalışılan taslak ile yasalaşan ve yine yıllardır üzerinde yaşayan hak sahiplerine bu arsaları satmayı amaçlayan projede mayısta başlayıp, 30 Ekim’de bitmesi planlanan başvuru süreci bakanlık için hayal kırıklığına dönüştü. Verilen sürede son iki aya girilirken, toplam 409 bin 2B arazisi kullanıcısından bugüne kadar sadece 103 bini başvuruda bulundu. Hedefler ancak yüzde 25’te kalınca, Bakanlar Kurulu’nun bu kez ‘başvuru süresini altı ay daha uzatma’ hakkını kullanması bekleniyor. Defterdarlıklar da son dönemece girilirken başvuruları teşvik edici çalışmaları hızlandırdı.

Samsun sınıfta kaldı
7 Mayıs 2012’de başlayan başvurular aslında başlangıçta büyük ilgi görmüştü. Başvuruları alan il defterdarlıkları sık sık açıklamalar yaparak, gelen talepleri duyurdu. Türkiye ’de 347 bin parsel 2B arazisi bulunuyor, en büyük payı ise 65 bin parsel ile Antalya alıyor. Bunu yoğun bölgelerde sırasıyla İstanbul , Balıkesir , Muğla ve Mersin izliyor. 347 bin parselde toplam 409 bin 2B arazisi yer alıyor, başvurular ise sadece 103 binde kaldı. Toplam başvuru oranında şu anda lider olan il ise Muğla. Muğla’yı İzmir ve İstanbul izliyor. 2B başvurularında liste sonu olan il ise Samsun . 41 bin kullanıcının olduğu Samsun ’da başvurular sadece 1.900.

Defterdar köy köy geziyor
Oransal olarak en fazla başvurunun yapıldığı il Muğla oldu. 43 bin kullanıcıdan yaklaşık yarısının başvuruda bulunduğu Muğla Defterdarlığı, en yüksek oranın kendilerinde olmasına rağmen, genel olarak başvuruların yine de hedeflerin çok gerisinde kaldığını açıkladı. Son iki ay kala başvuruları teşvik edici çalışmaları hızlandırdıklarını belirten bir defterdarlık yetkilisi, özel ekipler kurduklarını ve köy köy gezmeye başladıklarını söyledi. Tek tek tebligatlar göndererek insanları bilgilendirdiklerine ancak buna rağmen hâlâ ulaşamadıkları çok kullanıcı olduğuna dikkat çeken yetkili, “Büyük şehirlerde daha çok duyuruldu ama ücra köylerde 2B nedir bilmeyen çok insan var. Bu nedenle insanların ayaklarına gidiyoruz. Başvuru süresinin uzaması lazım” dedi.

Antalya ’da indirim, taksit
2B arazilerinin en yoğun olduğu Antalya ’da da çalışmalar hızlandı. ‘Tarihi fırsat’ diyen defterdarlık, peşin ödemede yüzde 44, taksitli ödemelerde yüzde 30 indirimli ihalesiz doğrudan satın alınması, tapuda yapılacak işlemlerde harçtan muaf olunması ve satış bedellerinin ödenmesinde kolaylık sağlıyor.

İstanbul 10 milyar TL bekliyor
Satışlardan 10 milyar liranın üzerinde gelir beklenen İstanbul ’da başvuru oranı yüzde 33. Bugüne kadar toplam 27 bin 500 başvuru yapılırken en fazla talebin, 2B arazilerinin en çok bulunduğu Ümraniye, Beykoz, Sultanbeyli ve Silivri ’den geldiği belirtildi. Hedeflerin aşağıda kaldığını belirten defterdarlık, Bakanlar Kurulu’nun süre uzatımını bekliyor.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209