Marmara İletişim kurumsallaşıyor

Dekanlığına Prof. Dr. Yusuf Devran getirildikten sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde gözle görülür değişimler ve başarılı çalışmalar dikkat çekiyor:

Marmara İletişim kurumsallaşıyor

Türkiye’de alanında ilke atarak, Marmara Medya Merkezi'ni oluşturan Marmara İletişim Fakültesi, dünya standartlarında müfredatla öğrencilerine hizmet verirken, kurumsallaşma yönünde attığı adımlarla da önemli başarılara imza atıyor.

Başlıklar halinde sıralarsak bakın Marmara İletişim'de neler oldu

Marmara İletişim Uluslararası bir Fakülte oluyor: Artık derslerin %30’u İngilizce Çift Anadal Programı (ÇAP) hayata geçti ERASMUS ve FARABİ protokolleri hayata geçirildi Marmara İletişim sektörle işbirliği kuruyor Marmara İletişim hızla kurumsallaşıyor Marmara İletişim’de sertifika programları açıldı  Türkiye’de örnek bir itibar uygulaması İkinci öğretimi kaldırma çalışmaları YÖK aşamasında Yeni yüksek lisans ve doktora programları açıldı Öğrenci kulüpleri canlanıyor Marmara İletişim’de yönetişim uygulaması Marmara İletişim’de ekipman ve teknoloji imkanları arttırıldı

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'den konunya ilgili olarak yapılan basın açıklamasında, yukarıdaki başlıklarla ilgili şu açıklamalar yer alıyor:

Türkiye’de alanında bir ilk: Marmara Medya Merkezi

Öğrencilerin uygulamalı derslerle sektörün ihtiyacına uygun bir eğitim alması sağlandı ve bu amaçla stüdyonun yanı sıra Marmara Medya Merkezi (MMM) adıyla eşsiz bir yapı oluşturuldu. Öğrencinin başarıya giden yolda ilk adımı attığı medya merkezi Türkiye’de bir ilki oluşturuyor. Yarı zamanlı 55 öğrencinin çalıştığı ve her ay 50 öğrencinin staj yapabileceği bu merkezde şu birimler kuruldu:

Marmara TV (tv.marmara.edu.tr) Marmara Radyo (radyo.marmara.edu.tr) Marmara Haber Ajansı Marmara İnternet Haber (haber.marmara.edu.tr) Marmara E-Yayıncılık Marmara Reklam ve Tanıtım Marmara Tasarım ve Animasyon

Her biri ayrı bir kurum gibi çalışan bu birimlerin ayrı ayrı markalaşması amaçlanıyor. MMM'de çalışan her bir öğrenci ayda 220 TL burs alıyor. Makul bir zaman içerisinde MMM'de çalışan öğrenci sayısının önce 100'e, sonra da 150'ye yükseltilmesi amaçlanıyor.

Şu an MMM bünyesinde internet üzerinden radyo ve televizyon yayınları yapılıyor. Mevcut yayınlar arasında haber, kültür, eğitim, spor ve müzik programları yer alıyor. Şu anda Web TV platformu üzerinden yapılan yayınlar bir sonraki aşamada Marmara IP TV platformuna taşınacak. Önümüzdeki günlerde alınacak olan Mobil Reji aracı sayesinde üniversite bünyesinde gerçekleştirilecek olan bütün aktiviteler internet üzerinden canlı olarak yayınlanacak.

MMM bünyesinde yer alan Marmara Haber Ajansı, İHA ile de işbirliği yapmaktadır. MMM’de yer alan Marmara İnternet Haber Sitesi (haber.marmara.edu.tr) departmanında çalışan öğrenciler ise internet haberciliği yapıyor. Bu portalın amacı Marmara Üniversitesi’nin çalışmalarını dış dünyaya aktarmak ve Marmara üniversitesi öğrencilerini ilgilendiren eğitim, kültür, sanat ve spor gibi alanlarda öğrencileri bilgilendirmek. MMM bünyesinde görev alan öğrenciler, ihtiyaçlar ve ilgi alanları doğrultusunda haber yazım tekniği, kamera, reji, diksiyon gibi dersleri sektörden gelen profesyonellerden almaktadır.

Elektronik Yayıncılıkta Öncü

MMM bünyesinde yer alan E-Yayıncılık biriminde özellikle e-kitap, e-gazete ve e-dergi konusunda uygulama çalışmaları yapılacaktır. Önümüzdeki dönemde fakülteye güçlü bir animasyon laboratuvarının kurulması da amaçlanıyor.

- Marmara İletişim’e dünya standartlarında müfredat!

İletişim Fakültesi’nde kalite geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu bağlamda gerçekleştirilen çalışmalardan biri de fakülte müfredatının yenilenmesi oldu. Bu süreçte, öğrencilerin, öğretim elemanlarının, iç ve dış paydaşların katılımıyla sürdürülen ders programlarını yenileme ve geliştirme çalışmaları tamamlandı ve senato toplantısında görüşülerek onaylandı. Yeni ders programları ile birlikte öğrenciler; Erasmus ve Farabi eğitim değişim programlarından etkili bir şekilde yararlanabilecekler. Öğrenciler, İletişim Fakültesi’ndeki ve sosyal bilimler alanındaki diğer fakültelerdeki bütün bölümler ile ÇAP ve Yandal eğitimi alarak çift diploma ile mezun olabilecekler. Yeni ders programları 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle tüm bölüm ve sınıflarda eşanlı olarak uygulanacak.

- Marmara İletişim Uluslararası bir Fakülte oluyor: Artık derslerin %30’u İngilizce

Küreselleşme ile birlikte iletişimin evrenselleştiği bir çağda ülkesel bir eğitim programı tamamen işlevsiz hale gelmektedir. Bu nedenle fakültenin konsepti yeniden tasarlanarak uluslararası bir fakülte olarak yeniden tanımlanmıştır. Bu bağlamda yapılan ilk çalışma fakültenin programının %30’unun İngilizce olarak değiştirilmesi olmuştur. Ardından İngilizce eğitim verebilecek akademik kadro daha da güçlendirilmiştir. Önümüzdeki süreç içerisinde İngilizce eğitimi % 50’ye çıkarılması amaçlanmaktadır.

- Çift Anadal Programı (ÇAP) hayata geçiyor

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilere yeni fırsatlar sunmaya devam ediyor. Fakülte’de yapılan yenilikler kapsamında Çift Anadal Program (ÇAP) protokolü imzalandı. Her bölümden 5 öğrenci, toplamda 30 öğrenci programa dahil edilecek. Programa katılabilmek için not ortalamasının 3’ün üzerinde olması gerekiyor. Başvurular 3. yarıyıl ve 5. yarıyılda yapılacak. Programa katılan öğrenciler not ortalamalarını düşürdüklerinde programın dışına alınacak. ÇAP şimdilik sadece İletişim Fakültesi’nde geçerli olacak. Önümüzdeki dönemde diğer sosyal bilimler alanlarında da Çift Anadal Programları açılacak.

ERASMUS ve FARABİ protokolleri hayata geçirildi

İletişim Fakültesi olarak Erasmus ve Farabi protokollerini öğrenciler için daha işlevsel hale getirdik. Amaç daha fazla yabancı öğrenci çekmek ve yurtdışına daha fazla Erasmus öğrencisi gönderebilmek.

Yeni müfredatımız fakültemizin yurt dışındaki fakültelerle daha kolay işbirliği yapmasına imkan sağlamaktadır. Bugüne dek bir öğrenci bir dönemde 12 ders alıyordu. Bu kadar yoğun bir ders yükü olan bir programı hiçbir öğrenci tercih etmeyeceği gibi bu programın Çift Anadal Programı (ÇAP) ve Erasmus denkliğini yapmak da mümkün olamamaktaydı. Oysa yeni programla birlikte ders yükleri Bologna sürecine uygun bir düzeye çekildi. Bu kapsamda yapılan diğer önemli bir çalışma ise İngilizce hazırlık programını güçlendirmek, disipline etmek ve sistemini yeniden tasarlamak oldu.

Erasmus İkili Anlaşması İmzaladığımız Üniversiteler

Üniversitenin Adı

 Ülke

Fachhochschule Fulda              

Almanya

It University Of Copenhagen    

Danimarka

Universita Degli Studi Di Verona     

İtalya

Universidade Dos Açores

Portekiz

Noordelijke Hogeschool Leeuwarden         

Hollanda

Universite Paul Valery

Fransa

Charles University In Prague       

Çek Cum.

Universite De La Sorbonne Nouvelle Paris III       

Fransa

Hochschule Für Bildende Künste Hamburg

Almanya

University Of Extremadura

İspanya

Universidad Camilo Jose Cela

İspanya

University Of The Aegean

Yunanistan

Heinrich-Heine University Of Dusseldorf

Almanya

Universitaet Passau

Almanya

Farabi Öğrenci Değişimi

Üniversite

Bölüm

Derece

Anadolu Üniversitesi

Gazetecilik

Lisans

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Lisans

Radyo Televizyon ve Sinema

Lisans

Atatürk Üniversitesi

Gazetecilik

Lisans/Yüksek Lisans/Doktora

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Yüksek Lisans/Doktora

Radyo Televizyon ve Sinema

Yüksek Lisans/Doktora

Aksaray Üniversitesi

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Önlisans

İnönü Üniversitesi

Gazetecilik

Lisans/Yüksek Lisans/Doktora

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Lisans/Yüksek Lisans/Doktora

Radyo Televizyon ve Sinema

Lisans/Yüksek Lisans/Doktora

Selçuk Üniversitesi

Gazetecilik

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

 

Radyo Sinema ve Televizyon

 

 

-          Marmara İletişim sektörle işbirliği kuruyor

MMM bünyesinde yer alan Marmara Haber Ajansı, İHA ile işbirliği yapmaktadır. Marmara Haber Ajansı’nda çalışan öğrencilerin ürettiği haberler İHA’ya geçilmekte ve İHA abonelerine ulaştırılmaktadır. Öte yandan İHA haberlerini ücretsiz olarak Marmara Haber Ajansı’na vermektedir. Marmara Haber Ajansı İHA’nın ücretsiz ilk müşterisidir. Ayrıca İstanbul Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği ile işbirliğine gidilerek üyelere yönelik gazetecilik eğitimi dersi verilmektedir.

MMM'de değisik marka ve formatta 17 aktüel kamera bulunmaktadır. Bu kameralardan 9 tanesi ve ayrıca 2 VTR, TRT tarafından fakülteye hibe edilmiştir. MMM bünyesinde görev alan öğrenciler, ihtiyaçlar ve ilgi alanları doğrultusunda haber yazım tekniği, kamera, reji ve diksiyon gibi dersleri, sektörden gelen profesyonellerden almaktadır

-          Marmara İletişim hızla kurumsallaşıyor

Altı aylık süre içerisinde fakültenin bütün kronik sorunları çözüldü. Ayrıca Bölüm Sekreterlikleri kurularak yönetim bölümlere ve anabilim dallarına kadar yayılmaktadır. Böylece fakülte öğrenci işleri üzerindeki gereksiz iş yükü azaltılarak öğrencilere daha verimli hizmet verilmesini sağlanmıştır.  Öğrenciler artık bölümleri ile ilgili sorunlarını bölüm sekreterlikleri ve danışmanlarına sorarak daha hızlı cevap alabilmektedir

-          Marmara İletişim’de sertifika programları açıldı

Geçen dönem dört ayrı branşta hazırlanan sertifika programları bu dönem daha da zenginleştirildi. Photoshop, Edius, After Effects ve Indesign gibi animasyon, gazete ve dergi tasarımı ile televizyon kurgu alanlarındaki kursların yanı sıra Osmanlıca kursları açılmaktadır. Geçen dönem 128 öğrencinin katıldığı bu programlara bu dönem ilginin daha da artması beklenmektedir. Bu programlar, özellikle pratik deneyimi yetersiz olan üçüncü ve dördüncü sınıf öğrenciler için hazırlanmaktadır.

-          Türkiye’de örnek bir itibar uygulaması

Öğrencilerimizin kelepçelerle sınavlara getirilmesine son verildi. Fakültemizde okuyup fakülte dışındaki eylemleri nedeniyle tutuklu bulunan öğrenciler altı ay öncesine kadar elleri kelepçeli olarak jandarma eşliğinde okula getirilmekte, kampüsten ve koridorlardan geçirilerek sınıflara getirilmekteydi. Ardından öğrenciler, kelepçeleri açılarak sınava alınmakta ve tekrar ellerine kelepçeler takılarak hapishaneye götürülmekteydi. Öğrencilerin onurlarını inciten bu uygulamaya veliler, hapishane yönetimi ve öğrenciler ile konuşularak son verildi. Şimdi tutuklu öğrencilerin sınavları hapishanelerde yapılmakta. Bu iş için her sınav dönemi bir yardımcı doçent ve bir araştırma görevlisi görevlendirilmektedir. 

-          İkinci öğretimi kaldırma çalışmalarımız YÖK aşamasında

Fakültedeki kalite standardını yükseltebilmek için ikinci öğretim programları tamamen kaldırıp nitelikli lisans, yüksek lisans ve doktora programları yürütülmesi amaçlanıyor. Bu yöndeki çalışmalar Fakülte Kurulu ve Üniversite Senatosu tarafından kabul edildi ve onaylandı. Şimdi ise YÖK’ün kararı bekleniyor

-          Yeni yüksek lisans ve doktora programları açtık.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bundan böyle lisans ve yüksek lisansta belli bir kalite standardı sağlamaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda birçok alandaki yüksek lisans ve doktora müfredatları yenilendi, bazı branşlardaki kontenjanlar 10’dan 20’ye çıkartıldı. Ayrıca Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı’nda doktora, Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans ve İletişim Bilimleri Anabilim Dalı’nda Tezsiz Yüksek Lisans programları açıldı. Basın–Yayın alanındaki program Türkiye’de benzeri olmayan bir program olup bu program Basın-Yayın Meslek Birliği ile birlikte yürütülüyor. Ayrıca Türkiye’de ilk kez Çağdaş Yayıncılık ve Yayıncılık Yönetimi alanında yüksek lisans programı açmaktayız.

-          Öğrenci kulüpleri canlanıyor

Öğrencilerin eğitime katkılarını arttırabilmek için, kuracakları kulüp faaliyetleri destekleniyor. Bu bağlamda dekanlığın sağladığı kolaylıklar sayesinde, bir olan öğrenci kulübü sayısı kısa zaman içerisinde altıya yükseldi. Ayrıca kulüplerin çalışmalarını daha rahat bir ortamda ve koordineli biçimde yürütmelerine imkan vermek amacıyla özel bir çalışma ofisi tahsis edildi. Kulüp faaliyetleri kapsamında öğrenciler, çeşitli kültürel ve eğitsel etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

-          Marmara İletişim’de yönetişim uygulaması

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran, salı günlerini öğretim elemanlarıyla, perşembe günlerini ise öğrencilerle görüşmeye ayırıyor. Böylece öğretim elemanlarının ve öğrencilerin talep, istek ve önerileri birinci ağızdan dinleniyor. Öte yandan fakülte öğrencileri tarafından demokratik yollar ile seçilmiş fakülte temsilcisi artık fakülte yönetim kurulunda yer alıyor. İstek ve talebi olan öğrenciler, fakülte bölüm temsilcileriyle iletişime geçerek bunları fakülte yönetimine iletebilmektedirler.

Öğrenci Temsilcileri

Fakülte Temsilcisi ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım Temsilcisi

Gök Ali Çelik

E-posta : [email protected]

Telefon: 0531 648 32 34

Gazetecilik Bölüm Temsilcisi:

Onur Kaplan

Telefon: 0507 285 07 98

E-posta: [email protected]

Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Temsilcisi:

Resul Yıldız

Telefon: 0542 207 80 31

E-posta: [email protected]

 

-          Marmara İletişim’de ekipman ve teknoloji imkanları arttırıldı

İletişim fakültesi öğrencilerinin alanları ile ilgili ekipmanları en iyi şekilde kullanabilmeleri ve bunun sonucunda alanlarında başarılı işler ortaya koymaları temel hedefler arasında yer alıyor. Bu kapsamda fakülte bünyesinde tüm öğrencilerin proje çalışmaları için ihtiyaç duydukları tüm ekipmanlar hızlı ve ücretsiz şekilde temin edilmekte; kamera, tripot, kablolu, kablosuz ve boom mikrofonlar, ışık setleri ve diğer tüm ekipmanlardan öğrenciler faydalanabilmektedir. Ayrıca yine proje çalışmaları kapsamında stüdyoda program çekimi yapabilmektedirler. Ekipman kullanımında deneyimsiz olan öğrenciler için, Marmara Medya Merkezi bünyesinde hızlandırılmış, pratiğe dönük eğitim programları organize edilmektedir.

İletişim Fakültesi binası ve bahçesinde internet bağlantısı için çeşitli noktalara kablosuz modem altyapısı kuruldu. Ücretsiz internet hizmeti (TTnet Wifi) öğrenci ve akademisyenlerin kullanımına sunuldu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209