Fen-Edebiyatçılara öğretmenlik önerisi

Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının istihdamına yönelik yeni bir öneri geldi.

Fen-Edebiyatçılara öğretmenlik önerisi

Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, Yüksek Öğrenim Kurumu'nun (YÖK), Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin, lisans eğitiminden sonra aldıkları Pedagojik Formasyonu kaldırmasıyla ilgili, ''Önerim 4 4 4 eğitim sisteminde ilk sekizde öğrencileri eğitim fakülteleri mezunlarının yetiştirmesi, son dörtteki gruba ise Fen-Edebiyat fakülteleri mezunlarının eğitim vermesi'' dedi.

Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fen-Edebiyat fakülteleri öğrencilerinin 1995 yılına kadar ikinci sınıftan itibaren 21 krediden oluşan Pedagojik Formasyon derslerini alarak öğretmenlik hakkını elde edebildiklerini hatırlattı.

Pedagojik Formasyon'un 1999 yılında Fen-Edebiyat fakültelerinden kaldırıldığını belirten Aygün, Pedagojik Formasyon eğitiminin 2009-2010 Eğitim Öğretim yılının ilk yarı yılında 6 üniversiteye daha sonra 18 üniversiteye verildiğini bildirdi.

En az 2,5 ortalamaya sahip Fen-Edebiyat fakültesi öğrencilerinin Pedagojik Formasyon hakkının bulunduğuna işaret eden Aygün, bu hakka sahip öğrencilerin mezun olduklarında öğretmenlik yapabildiklerini söyledi.

YÖK'ün aldığı kararla Pedagojik Formasyon programının kaldırıldığını anımsatan Aygün, ''Fen-Edebiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik yolunun kapanması fakültelerimizin geleceğini önemli derecede etkilemekte. Bu dönemdeki mezunların mağduriyetinin giderilmesi, yeni eğitim yılında üniversite tercihlerinin bu şartlar altında yapılması daha faydalı olacak'' dedi.

Bu kararın Fen-Edebiyat fakültelerinin seçilmesi konusunda önemli bir sorunu beraberinde getirdiğini vurgulayan Aygün, öğretmen olamayacağını bilen öğrencilerin Fen-Edebiyat fakültelerini seçemeyeceğini ifade etti.

''Temennim kararın revize edilmesi''

Mayıs ayında Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlarının bir araya gelerek, bu kararı değerlendireceklerini anlatan Aygün, şunları kaydetti:

''Önerim 4 4 4 eğitim sisteminde ilk sekizdeki öğrencileri eğitim fakülteleri mezunlarının yetiştirmesi, son dörtteki gruba ise Fen-Edebiyat fakülteleri mezunlarının eğitim vermesidir. Fen-Edebiyat fakültelerinin en iyi alan eğitimini verdiklerini düşünmekteyim. Buradan mezun olan öğrencilerin bir yıl formasyon aldıktan sonra yine eğitim fakülteleri ile birlikte aynı şartlarda sınava girerek, o sınavda başarılı olanlara göre atamalarının yapılmasından yanayım. Temennim, beklenmedik bu kararın revize edilmesi. Fen-Edebiyat fakültesi öğrencilerine öğretmenlik hakkının tekrar verilmesini umut ediyorum''

Fen-Edebiyat fakültesi mezunlarının bilgi birikiminin ve alan eğitiminin, eğitim fakültelerindeki öğrencilere göre daha derin olduğunu vurgulayan Aygün, bu fakülteden mezun olan öğrencilerin son 4 yıl verilecek eğitimde yer alabilecek kapasitede olduğunu dile getirdi.

Fen-Edebiyat fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması gerektiğini savunan Aygün, ''Fen-Edebiyat fakülteleri daha az öğrenci alarak akademisyen, araştırmacı ve alanında uzman mezunlar yetiştirebilir. Bu kadar öğrenci alan bir fakültenin mezunlarının istihdam edilmeleri olmazsa bu fakültelerinin geleceği ile ilgili sıkıntı olacağı görüşündeyim. Bu karar öğrencilerimizin motivasyonunu çok etkiledi. Yönetici pozisyonunda olan biz akademisyenler de öğrencilerimize bu karardan sonra söyleyecek bir şey bulamıyoruz açıkçası'' şeklinde konuştu.

AA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209