YARIM ASIRLIK ECZACIDAN SAĞLIK ÖNERİLERİ

Yaklaşık yarım asırlık eczacı ve fizoterapist Mustafa Aydıner, Esenler Belediyesi personeline sağlıklı hayatın ipuçlarını verdi. Aydıner, dinleyenlere lahanadan kudret narına, zencefilden incir yaprağına, limondan karabaş oturan kadar alternatif tıp uygulamaları hakkında tüyolar verdi.

YARIM ASIRLIK ECZACIDAN SAĞLIK ÖNERİLERİ

 Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Sağlıklı Yaşam” konulu seminerde Eczacı Mustafa Aydıner, belediye personeline sağlıklı bir hayat için yapılması gerekenler hakkında ipuçları verdi. Esenler Belediyesi çalışanlarının katılımıyla gerçekleşen seminer Aydıner’in, herhangi önemli bir yan etkisi görülmeyen bitkilerin hastalıklara karşı önümüzdeki yıllarda daha çok kullanılacağını söylemesiyle başladı.


İSLAM’DA KORUYUCU HEKİMLİK VAR

İslam tıbbının bugün koruyucu hekimlik olarak adlandırılan sistemini benimsediğini söyleyen Aydıner,  “İslam tıbbı hastalık başlamadan önce alınacak tedbirlere önem verirken, Hristiyan tıbbı hastalığın ortaya çıkmasından sonra iyileştirmeyi amaçlar” dedi. Hastalık baş göstermeden önce alınması gereken tedbirlerin ev ortamında, ev halkı tarafından bilinmesi gerektiğini kaydeden Aydıner, hastalıkların bitkisel tedavisinde yaprakların ortalama bir dakika, kabukların ise beş dakika kaynatılması gerektiğini ve çiçekler ile yaprakların güneşte değil, serinde kurutulmasının doğru olduğunu söyledi.


SAĞLIKLI YAŞAM TÜYOLARI

Grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda pratik olarak yapılabilecek bitkisel tedavi yöntemlerinden bahseden Aydıner, muhtemel bir üşütme veya ateşlenme durumunda yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: “1 tutam ıhlamur ile 1 tutam elma kabuğunun içine 4-5 adet karanfil koyarak bir tas suyun içinde kısık ateşte kaynatarak demleyin, dilerseniz tarçın ya da zencefil katın ve balla tatlandırarak çocuklarınıza bu karışımdan bir çay kaşığı içirin”.  Ani ateşlenme durumunda antibiyotiğe sarılmanın yanlış olduğunu kaydeden Aydıner, “Ateşlenmeleri durumunda çocuklarınıza 1 çay bardağı limon ile 1 çay bardağı sirkeyi karıştırarak eklemlerini ovun, ardından bu karışımı çocuğunuzun alnına, şakaklarına ve ensesine sürün” dedi.

Şeker hastalarına salataya nar ekşisi katmalarını ve aşırıya kaçmadan tarçın yemelerini öğütleyen Aydıner, lahananın ise ses tellerine çok iyi geldiğini söyleyerek hareketsiz insanlar için zararlı olabilecek tereyağının, hareketli insanlar için de bir o kadar yararlı olduğunu belirtti.


KUDRET NARI BULUNMAZ BİR ŞİFA KAYNAĞI

Mustafa Aydıner, “Bahçesi olmayan saksıda yetiştirsin” dediği kudret narı için “Osmanlı’da harp zamanında kudret narından yararlanılırdı, kudret narını bir kavanoza koyup ezin, üstünü örtecek kadar zeytinyağı ekleyip bekletin, altındaki suyu da bir pipet yardımıyla çekin ve güneşte beklettikten sonra sabah, öğle, akşam 1 çay kaşığı için” diye tavsiyede bulundu. Kudret narının faydalarından bahsederken yaşadığı bir hadiseyi de anlatan Aydıner, “Gaziosmanpaşa’da eczacıyken bir asker geldi ve başından geçen bir olayı anlattı. Bu genç arkadaşımız bir gün baltayla odun kırarken kolunu yaralamış, annesi de oğlunun koluna kudret narı bağlayıp sarmış ve şifayı kudret narında bulmuş” dedi.


NAMAZ, ALZHEIMER RİSKİNİ AZALTIYOR

Programın sonunda Esenler Belediyesi personelinden gelen soruları yanıtlayan Aydıner, Alzheimer hastalığının tedavisi için gelen bir soru üzerine “Aslında Müslümanların Alzheimer hastası olmaması lazım. Çünkü günde 144 kez secdeye varan birinin kılcal damarlarında tıkanma oluşma ihtimali düşüktür; ama bu hastalığın tedavisi için gingko biloba bitkisi etkilidir” yanıtını verdi.

Sigarayı bırakmak isteyenler için karabaş otu çayı ve tozunun, parkinson hastaları için baklanın, zayıflamak isteyenler için ise funda otunun faydalı olabileceğini söyleyen Aydıner’in verdiği bilgiler, Esenler Belediyesi personellerini sağlıklı bir hayat yaşamaları için aydınlattı.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209