'Yaşanabilecek' gezegen bulundu

Astronomlar, güneş sisteminin dışında, ‘yaşanabilecek’ bir gezegen buldular. Samanyolu’nda bu tip başka gezegenler de olabileceği düşüncesi güçlendi.

'Yaşanabilecek' gezegen bulundu
 Astronomlar, güneş sisteminin dışında, ‘yaşanabilecek’ bir gezegen buldular. Samanyolu’nda bu tip başka gezegenler de olabileceği düşüncesi güçlendi.

İngiliz Telegraph’ın haberine göre gezegen, uzmanların “yaşanabilecek bir alan” olarak tanımladıkları bir bölgede bulunuyor. Gliese 667Cc ismi verilen gezegen, kendi güneşine tam da yeterli uzaklıkta yer alıyor: çok kuru olmasına sebep olacak kadar yakında değil, ancak dondurucu soğuklara izin vermeyecek kadar da yakın.

Gezegen, dünyadan 22 ışıkyılı uzaktaki bir “kırmızı cüce yıldız”ın yörüngesinde bulundu. Kırmızı cüce yıldızlar, güneşin civarında en çok görülen yıldız türlerinden birisi. Bu yıldız türleri, “dev gezegen” denilen ve kayalık maddelerden oluşmayan gezegenlere de ev sahipliği yapıyor. Gezegenin bulunmasıyla, evrende yalnız olup olmadığımıza dair soruların cevaplanabileceği düşünülüyor.

Sıvı formda su olabilir

Avrupa Güney Gözlem Evi’nden (ESO, European Southern Observatory) gelen bilgileri inceleyen astronomlar, Gliese 667Cc’nin dünyanın yaklaşık 4 buçuk katı büyüklüğünde, katı bir gezegen olduğunu keşfettiler. Göttingen Üniversitesi ile Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bilimadamları ise, gezegenin kendi kırmızı cüce yıldızından aldığı ışınların, Dünya’nın Güneş’ten aldığı ışınlara nazaran yüzde 10 daha az olduğunu hesap ediyor. Bununla beraber Dünya’ya yakın miktarlarda enerji alıyor. Bu da gezegendeki suyun sıvı formda olabileceği ve gezegen üzerindeki sıcaklıkların bizimkine benzer olabileceği anlamına geliyor.'Yaşanabilecek' gezegen bulundu

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209