'Yaratıcı'ya ihtiyaç yok diyordu ama kabul etti

Allah'ın varlığını inkar eden, evrenin oluşumunu bilimsel verilere dayandıran Hawking Allah'ın varlığını kabul etti.

'Yaratıcı'ya ihtiyaç yok diyordu ama kabul etti

 Yaratıcı’yı evrenin yaratılışının dışında tutan ve "Yaratıcı’ya ihtiyaç yok" diyen Stephen Hawking, "Evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. Ama bu, bilimin kurallarını yaratan bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez" dedi.

Kanal D Londra Temsilcisi Ayşegül Ekinci’ye konuşan Hawking, 21 yaşında yakalandığı ALS (Amyotrofik lateral skleroz) hastalığı nedeniyle, ömrü boyunca tekerlekli sandalyede yaşamak zorunda. Kitapları 40 dile çevrilen, evrenle ilgili teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayan Profesör Hawking, İngiltere ve Amerika arasında mekik dokuyor. Amerika’ya sağlık kontrolleri için giden ve kendi deyimiyle seyahat etmeyi seven bilim adamına gün içinde nöbet halinde 10 kişilik bir ekip yardımcı oluyor. Yanından 24 saat hiç ayrılmayan doktorları, hemşireleri ve bakıcıları sayesinde ihtiyaçları karşılanan Profesör Stephen Hawking, günde 8 saat uyuyor.

Hawking'in ilgili cevabı şöyle:

Profesör Hawking, belki sizin iddialarınızla ters düşecek sorum ama evrenin yaratılışı, doğum ve ölüm. Yaşam denen bu süreç, bizim elimizde olmadan başlıyor yine bizim elimizde olmadan sonlanıyor. Sizin iddianıza göre Kainat’ın yaratılış sürecinde ‘yoktan var eden’ bir Yaratıcı kavramına ihtiyaç yok. Öyleyse hala yaşam dediğimiz bu süreç, çalışmalarınız Her Şeyin Teorisi’ni inşa etmeye muvaffak olmaya yaklaşsa da, hala canlılık- ya da vücuda gelme kavramı tam ve net olarak açıklanamıyor. Şunu merak ediyorum, bilimin açıklayamadığı bunca görünen boşluk varken, hala ‘Tanrı’ yok ya da ‘Evrenin yaratılışında Tanrı gereksizdir mi?‘ diyorsunuz? Umarım, sorum sizce net ve sizi kızdırmamıştır.

Evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. Ama bu, Bilim Kuralları’nı koyan (onları da yaratan) bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez… (Burada uzun bir sessizlik oluyor, Profesör Hawking’in kızdığını düşünüyorum. Ama o da ne, uzun sessizlikten sonra hem ben hem de Cambridge Üniversitesi’ndeki Uzay ve Evren Bilimi Kürsüsü’ndeki çalışma ekibi, yardımcıları odada şaşkınlıkla birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Uzun yıllardır bütün akademik çalışmalarını organize eden emektar yardımcısı ise inanılmaz bir ifadeyle bana bakıyor. Ağzından şu cümle çıkıyor: ‘Profesör Hawking ilk defa böyle bir açıklama yapıyor. İnanılır gibi değil, bunu tüm dünya sizden duyacak’.)

Yardımcılarının gözünden Profesör Stephen Hawking nasıl biri?

Profesör Stephen Hawking, 10 kişilik bir ekiple birlikte. Bu ekip onun evinde yatılı kalan ekibi . Bir de Cambridge Üniversitesi’nde, kendisini hiç yalnız bıtakmayan kemikleşmiş yardımcıları var. İşte bir de onlarin dilinden dinleyelim ünlü bilim adamını : ‘ Profesör Hawking çok ilginç biridir. Tekerlekli sandalyede yaşamasına, hastalığına rağmen hiçbir şeyi yokmuş gibi hayata bağlıdır. Biz onu engelli olarak görmüyoruz. Çünkü o bunu hiç hissettirmez. Hayat dolu biridir. Enerjisi çok yüksektir. Genelde güler yüzlüdür ama nadiren kızdığı da olur. O’nun yanında olmak bile bizim için onur. O’ndan her gün çok şey öğreniriz. Bazen, onunla ilgili basında çıkan haberlere çok şaşırıyoruz. Profesör Hawking’i tanımak bile ayrıcalıktır.' (Risale Haber)

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209