Wikileaks'ten bir bomba daha

Wikileaks'ten çıkan bu belge tüm dünyada "ABD hükümeti gizlice herkesi izliyor" paniğine yol açtı.

Wikileaks'ten bir bomba daha

Wikileaks’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı Stratfor e-postalarında geçen TrapWire adlı güvenlik yazılımıyla ilgili iddialar ortalığı karıştırdı.

Havaalanları ve alışveriş merkezleri gibi sivil alanlara yerleştirilen güvenlik kameralarından alınan görüntülerde yüz taraması yaparak saldırı düzenlemeyi amaçlayan teröristleri tespit etmeyi amaçlayan program, bütün dünyada endişelere yol açtı.

İngiliz Daily Mail gazetesi, "Wikileaks: ABD hükümeti gizlice herkesi izliyor." diye manşet atarken, PC Magazine, Trap Wire'ı, "ABD'nin gizli ve kapsamlı izleme çabası" olarak nitelendirdi.

Tartışmalar akıllara ABD televizyonlarında yayınlanan "Person of Interest" dizisinde bireylerin sürekli takibiyle oluşturulan 'suçu önceden tespit' veri tabanını getirdi.

Yazılımı üreten şirketin yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmadı ancak haberlerin abartı olduğu belirtildi. TrapWire'ın İç Güvenlik Bakanlığı tarafından Washington ve Seattle'da 15 güvenlik kamerasından alınan görüntüler üzerinde denendiği ancak faydalı görülmediği için deneme süresinin sona erdiği ifade edildi.

Söz konusu e-posta yazışmalarından birinde New York metrosunda bulunan 500 kameranın TrapWire'a bağlı olduğu yazıyordu. New York Emniyet Sözcüsü Paul Browne, bu iddiayı reddederek, "Biz TrapWire kullanmıyoruz" dedi.

TrapWire'la ilgili yazışmalar, geçtiğimiz yıl Wikileaks'in Stratfor'dan çaldığı ve ilk yayımlandığı dönemde büyük olay olan paketin içinde yer alıyordu ancak geçtiğimiz haftaya kadar yayımlanmamıştı.

TrapWire ilk olarak 2004 yılında kurucuları arasındaki eski CIA ajanları bulunan Abraxas Şirketi tarafından üretildi. İlerleyen dönemde TrapWire şirketi Abraxas'tan koptu ancak CIA bağlantıları ve şirketin programın yapabilecekleri konusunda yaptığı muğlâk açıklamalar, internette yeni bir "Büyük Birader" krizi yarattı.

TrapWire'ın tanıtımlarında, programın video kameraları ve güvenlik görevlilerinin gözlemlerini kullanarak terör şüphelileri için 10 maddelik, terör saldırılarında kıllanılabilecek araçlar için de sekiz maddelik bir tanı listesi hazırladığı belirtiliyor. Tanıtımlarda ayrıca programın, "fotoğraflama, ölçme ve sinyal verme gibi potansiyel izleme faaliyetleri"nin kaydını tuttuğu ve "insanların girdiği verilerle sensorların topladığı bilgileri kombine ettiği" belirtiliyor.

Örneğin aynı kişi ya da araç birden fazla sefer tehlikeli görülen yerlerde tespit edilirse program bağlantı kuruyor. Ancak TrapWire'ın internet sitesinde programın "kişisel bilgi" toplamadığı belirtiliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209