Uygurlara stadyumda idam cezası

Çin’in kuzeybatısındaki Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi’de geçen hafta 39 kişinin öldüğü bombalı saldırının faillerini arayan Pekin yönetimi onlarca kişiyi stadyumda yargılamaya başladı.

Uygurlara stadyumda idam cezası
 Urumçi'deki stadyumda kurulan mahkemeye kamyonlarlarla getirilen tutuklulardan 55'i  "kasten adam öldürmek, bölücülük ve terör faaliyetine karışmak" suçlarından yargılanırken 3 kişi idam cezasına çarptırıldı. 
 
Resmi Şinhua ajansının haberine göre, Yüksek Halk Mahkemesi'nde görülen duruşmanın eyaletin İli Kazak Özerk Bölgesi'ndeki bir stadyumda kamuya açık yapıldığı vurgulandı ancak isnat edilen suçlardan hüküm giyenlerin kaç yıl hapis cezası aldığı bilgisi verilmedi.
 
Mahkemenin ayrıca 65 kişi hakkında çeşitli suçlardan yakalama kararı verdiği bildirildi.
Stadyumdaki duruşmayı 7 bin kişi izlerken, mahkemenin, toplu duruşmada, geçen yıl aynı bölgede bir olaya karıştığı iddia edilen üç kişi hakkında da idam kararı aldığı açıklandı.
 
Zanlıların, geçen yıl eyaletin Yining kentinde, "ellerindeki bıçaklarla aralarında 3 yaşındaki bir kız çocuğunun da bulunduğu aynı aileden dört kişiyi öldürdüğü" öne sürüldü.


 
'39 kişi ölmüştü'
 
Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de geçen hafta bir pazar yerine düzenlenen bombalı saldırıda 39 kişi hayatını kaybetmişti.
 
Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, saldırının ardından "polisin, ülke genelinde bir yıl boyunca terörle mücadele operasyonları düzenleyeceğini" açıklamıştı. Güvenlik güçlerinin, şüpheli durum ve şiddet unsurlarıyla alakalı bilgileri bir havuzda toplayacağı duyurulmuş, farklı eyaletlerde de silahlı devriyelerin ve güvenlik kontrollerinin artırılacağı kaydedilmişti.
 
Yerel makamlar, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde mayıs ayında 200 kişinin gözaltına alındığını açıklamış ancak tutuklamaların tarihleriyle ilgili ayrıntılı bilgi vermemişti.
 
Kaynak: AA, Reuters

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2014, 18:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209