Akkiraz: “Başkanlık sisteminde bütün yetkiler bir adam üzerinde toplanamaz“

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Akkiraz, prensipte başkanlık sistemine karşı olmadıklarını belirterek, "Ancak bu başkanlık sistemi, bütün yetkilerin bir adam üzerinde toplanmasını sağlayacak bir başkanlık sistemi olamaz." dedi.

Akkiraz: “Başkanlık sisteminde bütün yetkiler bir adam üzerinde toplanamaz“
Akkiraz, partisince Samsun Gazi Sosyal Tesislerinde düzenlenen Divan Toplantısına katıldı.
 
Ülkenin gerçek gündemiyle Hükümetin gündeminin farklı olduğunu savunan Akkiraz, ekonomi, eğitim ve dış politikalar üzerinden iktidara eleştirilerde bulundu.
 
Türkiye'nin gündemine ilişkin Saadet Partisi'nin görüşlerini aktaran Akkiraz, şunları dile getirdi:
 
"Şimdi bizi neyle meşgul ediyorlar? Anayasa değişikliğiyle meşgul ediyorlar. Bu memlekette işsizlik oranı yüzde 12 civarına çıkmış, bunu 'şöyle çözeceğim' diyen yok. Bu memlekette ahlaki tahribat diz boyuna çıkmış, aile cinayetleri hat safhaya gelmiş. En muhafazakar dindar ailelerin içinde bile çatışma var. Dış politikalarda tam bir fecaat içindeyiz. İki günümüz bir günümüzü tutmuyor."
 
Akkiraz, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin içeriğinin tam olarak bilinmediğini öne sürerek, "Biz prensipte başkanlık sistemine karşı değiliz. Ancak bu başkanlık sistemi, bütün yetkilerin bir adam üzerinde toplanmasını sağlayacak bir başkanlık sistemi olamaz." ifadesinde bulundu.
 
Kuvvetler ayrılığı ilkesini önemsediklerini vurgulayan Akkiraz, şunları kaydetti:
 
"Yasama yürütmenin, yürütme de yasamanın işine karışmayacak. Yasama ve yürütme yargının işine karışmayacak. Bunların düzenlenmesi için kanunlar çıkartırsınız. Ama bunlar kuvvetler ayrılığı içinde yollarına devam edecek. Bugünkü cumhurbaşkanlığı sisteminin üç tane temel özelliği var. Yürütmenin başına cumhurbaşkanını tek yetkili olarak getiriyorsunuz. Yasamayı tek başına kontrol edebilecek bir cumhurbaşkanlığı sistemini bu ülkeye getiriyorsunuz. Yargıyı etkileyecek bir cumhurbaşkanlığı düzenini siz bu memleketin başına bela ediyorsunuz. Siz Meclisi tek başına seçime götüreceksiniz, Meclis kendisini seçime götürdüğü zaman nitelikli çoğunluk arayacaksınız. Yani 'sizin 360'ınız bir tane cumhurbaşkanı etmez' diyeceksiniz. Bunun adına da 'demokrasi' diyeceksiniz. Biz böyle bir demokrasiye isyan ediyoruz. Bu 'demokratur'dur, demokrasi falan değil."
 
Toplantıya, Saadet Partisi Bölge Başkanı Süleyman Tekbaş, Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Hasan Bayram ve ile partililer katıldı.
 
Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2017, 20:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209