Somali'ye Türk asfaltı

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı öncülüğünde Somali'nin başkenti Mogadişu'daki caddeler asfaltlanıp, aydınlatma ve çevre düzenleme çalışmaları yapılacak.

Somali'ye Türk asfaltı

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda Karayolları Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi girişimiyle Somali'nin başkenti Mogadişu'daki caddeler asfaltlanıp, aydınlatma ve çevre düzenleme çalışmaları yapılacak.

TİKA'nın Somali Program Koordinasyon Sorumlusu Abdulahad Kökdağı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yol yapım çalışmaları için ihtiyaçları belirlemek ve rapor hazırlamak üzere Karayolları Genel Müdürlüğünden 3 teknik personelin Mogadişu'ya geldiğini belirterek, Somali Ulaştırma Bakanvekili, Somalili ve Türk yetkililerin katılımıyla toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

''Elbirliğiyle bir şeyler yapmaya çalışacağız'' diyen Kökdağı, Türk Hava Yolları'nın uçuş seferi başlatabilmesi için Mogadişu havaalanıyla ilgili çalışma başlattıklarını, çalışmalar kapsamında havaalanının etrafının çit, duvar ve telle çevrileceğini, güvenlikle ilgili önlemler alınacağını söyledi.

Bölgede Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığı ve Devlet Su İşleri'nin de çeşitli yardım faaliyetlerinin olduğuna işaret eden Kökdağı, Karayolları Genel Müdürlüğünün de desteğiyle yol yapım çalışmaları başlatacaklarını kaydetti.

Kökdağı, şöyle konuştu:

''Yolla ilgili ana caddeler, Türk Büyükelçiliğinin bulunduğu cadde öncelikle ıslah edilecek. Geniş çaplı bir çalışma başlattık. Yalnızca asfaltı döküp, bırakıp gitmeyeceğiz. İstanbul'dan bir parça alınacak, aynı şekilde, aynı ehemmiyet ve özveriyle yol yapılacak. Mogadişu yolu baştan sona düzeltilecek. Ana caddeler başta olmak üzere asfaltlanacak, ışıklandırılacak, Mogadişu halkı karanlıktan kurtulacak. Halk akşamları da etrafı görebilecek ve rahat gezebilecek. Yol çalışmalarının ardından çevre düzenlemesi yapılacak.''

Eksikler belirleniyor

Yol yapım çalışmalarıyla ilgili bölgede inceleme yapmak üzere Mogadişu'ya gelen Karayolları Genel Müdürlüğü Teknik Araştırma Dairesi Jeolojik Etütler Şefi Muammer Sonkaya, bölgede öncelikle taş ocağı sorunu olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Yol yapımı için bir diğer sorunun ise yerel firmaların makine parkurlarının yeterli olmamasına dikkati çeken Sonkaya, şöyle devam etti:

''Düzgün, standart bir yol yapılabilmesi için sıcak karışım plantına ihtiyaç var. Asfalt serim makineleri gerekiyor. Taş kırmak için kullanılan konkasör cihazı var ama nitelikli değil. Büyük bir iş için malzeme yetiştiremez, daha nitelikli, büyük bir konkasöre ihtiyaç var. En kısa zamanda raporumuzu hazırlayıp TİKA'ya sunacağız.''

Sonkaya, Mogadişu'ya ilk etapta 23 kilometre yol yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Türk hükümetine teşekkür

 Somali Ulaştırma Bakanvekili Sidov Şeyh Ali Nor ise Türk ekiplerinin ülkesi için yaptığı çalışmalardan memnuniyet duyduklarını belirterek, ''Türk hükümeti ve halkına teşekkür ediyoruz'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda daha önce kendilerine karayolları, havayolları ve limanlarla ilgili çalışma başlatılması sözü verildiğini anımsatan Ali Nor, ''Şimdi sözlerini yerine getiriyorlar, Allah razı olsun. Ülkemizde 21 yıldır savaş var, tüm karayolları kötü durumda. Başbakan Erdoğan geldiğinde kendisi durumu görerek, bizimle acil bir toplantı yapmış, karayollarıyla ilgili destek vereceğini ve Türkler tarafından yapılacağına söz vermişti'' diye konuştu.

 

 

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209